Lajčak nakon sastanka u Briselu: Mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora, potrebni novi sastanci

Brisel sastanak EU Centralna banka Kosova CBK Beograd
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Sastanak u Briselu je bio važan prvi korak, ali mnoga pitanja ostaju bez odgovora, reči su izaslanika EU za dijalog Begrada i Prištine, Miroslava Lajčaka, nakon nove runde razgovora u Briselu.

„Pozdravljam posvećenost strana u pronalaženju održivog rešenja za zajednice pogođene nedavnom uredbom CBK-a. Današnji sastanak u sklopu dijaloga bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora“, poručio je Lajčak.

Upravo zbog toga ocenjuje da će „biti potrebni dodatni sastanci“.

Danas su se u Briselu okupile delegacije Beograda i Prištine na poziv Evropske unije s ciljem razgovora o rešavanju najnovije krize na Kosovu koja je nastala nakon donošenja uredbe Centralne banke Kosova, kojom se iz platnog prometa izbacuje dinar.

Beograd je predstavljao direktor Kancelarije za KiM, zajedno sa čelnicima Ministarstva finansija, ali i Poštanske štedionice, jedine banke čije filijale i dalje posluju na Kosovu.

Sa druge strane, umesto glavnog pregovarača Kosova, koji je odbio da o dinaru razgovara u Briselu, uz navode da je reč o temi koja „nije za dijalog“, Prištinu je u Briselu predstavljala delegacija Centralne Banke Kosova.

Obe delegacije su prvo održale bilateralne sastanke sa izaslanikom Evropske unije, Miroslavom Lajčakom, a potom je usledila trilaterala.

Srpska strana kritikovala je upravo Bisljimija zbog odbijanja da dođe u Brisel, dok je Petković čak kazao da su se on i Lajčak danas složili da je tema o kojoj se raspravljalo političko pitanje, jer ima političke posledice.

Petković je nakon završenog sastanka ujedno kazao da je ostanak i nastavak poslovanja banke Poštanska štedionica deo rešanja problema oko dinara.

Sa druge strane, iz Centralne Banke Kosova naveli su danas da su u Briselu predstavili tehnička rešenja za transfer sredstava putem bankarskih kanala kako bi ona legla na račune korisnika u evrima, bez ikakve promene važećih zakonskih okvira.

Sa druge strane, poručili su da „ustavni i zakonski autoritet CBK-a i Uredba koju je nametnula CBK nisu dovedeni u pitanje ili osporavani od strane EU“, već da je izneta zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajem na Srbe.

Pročitajte još:

Petković iz Brisela: Ključno da rešenje o dinarima uključi dalje funkcionisanje Poštanske štedionice na KiM

CBK: U Briselu se razgovaralo o tehničkim mogućnostima za transfer novca, EU ne osporava uredbuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.