Koha: Neslaganje unutar CIK-a oko toga ko određuje datum glasanja za razrešenje gradonačelnika na Severu

Peticija / Potpisivanje
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, sinoćno izdanje)

Iako je završila proces provere potpisa, Centralna izborna komisija nije konstatovala rezultate peticije za razrešenje gradonačelnika četiri severne opštine. Koha saznaje da u ovoj instituciji postoje različita mišljenja oko toga ko treba da odredi datum glasanja za razrešenje predsednika. Predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi), upozorio je da će naredna nedelja biti konačna što se tiče peticija.

Najava datuma glasanja za razrešenje predsednika opština u četiri opštine na Severu podelila je članove Centralne izborne komisije.

Koha je iz svojih izvora saznala da je neslaganje u tome da li datum glasanja treba da odredi CIK ili predsednica Vjosa Osmani, dovelo do toga da ova institucija ne konstatuje rezultate peticija na sastanku.

Koha je prethodno javila da je CIK završio sa verifikacijom potpisa građana četiri opštine naseljene pretežno srpskim stanovništvom.

Ali u petak je šef CIK-a rekao da će sledeća nedelja biti odlučujuća za peticiju.

„Nismo svi mi, kao celina, spremni za to. Ali, sledeća nedelja će biti odlučujuća u vezi sa tim… proces nije završen, tako da ćemo sledeće nedelje biti na takvom sastanku i bavićemo se time“, rekao je Radonići.

Radonići je najavio da će unapred biti usvojeni neki interni propisi koji će biti neophodni za ovakve izborne procese u budućnosti.

Inicijativa za razrešenje predsednika opštine po prvi put se realizuje na Kosovu i kako bi se ostvario taj cilj, sačinjeno je administrativno uputstvo.

Međutim, u dokumentu nije pojašnjeno ko odlučuje o određivanju datuma glasanja za razrešenje predsednika opštine, protiv koga se podnosi peticija.

Prema ovom uputstvu, glasanje se vrši najkasnije 45 dana od dana konstatacije da je zahtev za razrešenje predsednika podržalo najmanje 20 odsto biračkog tela.

Pročitajte još:

CIK sledeće nedelje o verifikaciji potpisa za smenu gradonačelnika na Severu

Koha: Verifikovani potpisi za smenu gradonačelnika na Severu, uskoro glasanje za razrešenjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.