Srpska proja na CNN-ovoj listi najboljih hlebova na svetu

Proja
FOTO: N1

Američka televizijska mreža CNN uvrstila je srpsku proju na listu 50 najboljih hlebova na svetu, opisujući je kao „omiljenog pratioca raskošnih gulaša od mesa“.

„Topli parčići srpske proje, ili kukuruznog hleba, omiljeni su pratioci raskošnih srpskih gulaša od mesa“, objavio je CNN opisujući Amerikancima proju.

CNN dodaje da je u pitanju domaće jelo koje se služi toplo iz rerne.

„Mleveni kukuruz pruža blago slatkasti kontrast slanim dodacima, kao što su kajmak i posip od čvaraka“, piše CNN.

Miodrag Mića Ilić, autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ objašnjava za N1 da nije neobično to što je CNN proju svrstao u hlebove i navodi da u starim knjigama iz 19. veka ne postoji proja, ali postoji projin hleb.

Za one koji ne znaju kako se pravi proja, Ilić objašnjava jednostavan recept – kukuruzno brašno, so i voda.

Poželjno je da brašno bude krupnije mleveno, a sagovornik N1 ističe da je proja napravljena od brašna sa vodeničnog kamena mnogo ukusnija od one zamešene od industirjski obrađenog brašna.

Ovakvo jelo je tvrdo, a domaćice su osnovnom receptu dodavale surutku, kajmak, sir, razno povrće i tako smo dobili projaru, kaže Ilić.

Proja, projara, u nekim krajevima Srbije zove se i kuruza, jer je osnova kukuruzno brašno.

A kako i uz šta se jede proja? Sagovornik N1 kaže može topla, može hladna, kao predjelo, ili uz čorbu, i obavezno uz čvarke.

N1/CNNPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.