Kvinta još jednom poziva da se vrati zemlja manastiru Visoki Dečani

Foto: KoSSev

Kvinta je još jednom danas pozvala kosovske institucije da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova i vrate manastiru Visoki Dečani zemlju.

„Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine“, navela je američka ambasada u zajedničkom saopštenju.

Nesprovođenje ove i drugih sudskih odluka podriva posvećenost vlade sprovođenju vladavine prava i njenom poštovanju nezavisnog pravosuđa, navodi dalje Kvinta.

„Sprovođenje ovih odluka je fundamentalna demokratska odgovornost neophodna za demokratsku konsolidaciju Kosova i buduće evroatlantske integracije. Još jednom podstičemo Vladu Kosova da ostavi političke nesuglasice po strani, prihvati svoje demokratske odgovornosti i u potpunosti sprovode sve sudske odluke“.

Pozivi Kvinte, ali i drugih međunarodnih predstavnika i organizacija kosovskim institucijama da sprovedu odluku o povraćaju 24h manastirske zemlje – učestali su sa jedne strane već pet godina.

Sa druge, međutim, kosovske institucije odbijaju da sprovedu odluku sopstvenog Ustavnog suda.

Takođe, i Eparhija se često oglašava, podsećajući na to da se radi o „konačnoj i neopozivoj“ odluci, i da njeno neizvršavanje „samo dodatno pokazuje pravnu ugroženost manastira“.

Inače, manastir Visoki Dečani koji se od sredine 2000. godina nalazi pod zaštitom UNESCO-a, ove godine je uvršten i na listu sedam najugroženijih evropskih spomenika kulture.

Upravo je jedan od razloga za takvu odluku organizacije Europa Nostra bilo i nesprovođenje odluke o povraćaju zemlje.

Međutim, i odluka da se manastir nađe na listi ugorženih evropskih spomenika za 2020. godinu, naišla je na snažan otpor i teške kritike najviših kosovskih zvaničnika, koji uporno tvrde da manastir nije ugrožen.

Povezani članci:

Eparhija raško-prizrenska: SPC očekuje da institucije sprovedu odluku o zemlji V.Dečana

Manastirska zemlja: Rode podržao fon Kramon; Albanski istoričari i KMDLNJ – odluka se neće sprovesti

Fon Kramon u Visokim Dečanima: Nasleđe SPC mora da bude zaštićeno i da uživa puna prava

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.