Gervala: Kosovo nije dobilo zvaničan poziv da bude deo Otvorenog Balkana

Donika Gervala
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala je na Odboru za spoljne poslove rekla da se radi ne samo na novim priznanjima na novim kontinentima, već i sa 5 zemalja Evropske unije. Ona je kazala da postoji pomak kada su u pitanju ove zemlje, osim jedne.

Govoreći u nastavku o ‘Otvorenom Balkanu’ navela je da Kosovo nikada nije dobilo zvaničan poziv (da se priključi ovoj inicijativi prim.red.)

Kada je u pitanju članstvo u međunarodnim organizacijama, ona je rekla da imaju jasno formulisanu strategiju i da su veoma pažljivo radili na članstvu.

„Ako imate pitanja o kome i ko, zamolila bih vas za sastanak bez prisustva medija jer se bojim da ne narušim procese. Imamo jasno zaoštravanje jezika Srbije i Rusije. Kao Kosovo, bili smo vrlo jasni kod naših suseda i prtnera kada je u pitanju jezik koji koristi Srbija u poslednje vreme. Na dnevnom redu je bilo potpisivanje regionalnih sporazuma o ličnim kartama, ali su blokade Srbije to sprečile. Srbija uopšte nije spremna da dozvoli bilo kom građaninu da uđe u Srbiju sa ličnom kartom“, navodi se u saopštenju.

Gervala je kazala i da se kroz inicijativu Otvoreni Balkan pokušava da napravi paralela ne samo putu ka EU, već i Berlinskom procesu.

„Jasno smo rekli da oni ne traže alternative članstvu u EU ili usmenim inicijativama. Republika Kosovo nikada nije dobila opis šta je Otvoreni Balkan i čak nije dobila zvaničan poziv da bude deo njega, osim onoga što je izjavljivano“, rekla je ona.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.