Manastirska zemlja: Rode podržao fon Kramon; Albanski istoričari i KMDLNJ – odluka se neće sprovesti

visoki dečani
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

„Podstičem Vladu Kosova da primeni dugo odlaganu odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani“, poruka je izvestiteljke EU za Kosovo, Viole fon Kramon koja je naišla na kritike u Prištini, a istovremeno, na podršku samog manastira i nemačkog ambasadora.

Evropska zvaničnica, Viola fon Kramon, posetila je juče manastir Visoki Dečani, gde je  razgovarala sa igumanom Savom Janjićem.

Ona je potom na svom Tviter nalogu poručila da bi Visoki Dečani trebalo da budu mesto koje ujedinjuje sve građane Kosova i da su tolerancija i obostrano razumevanje suština multietničkog društva.

Naznačila je da upravo zbog toga podstiče kosovsku vladu da primeni dugo odlaganu odluku Ustavnog suda kojom se potvrđuje vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemlje, a koju ovaj manastir koristi.

Na njenu izjavu reagovalo je u međuvremenu albansko Udruženje istoričara iz Dečana „Alji Hadri“ uz kritiku da je odluka Ustavnog suda „neustavna i nezakonita, jer proističe iz vremena nasilnih mera Miloševićevog doba“.

“Viola fon Kramon trebalo bi da zna da ne treba da se primenjuje neustavna i nezakonita odluka Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o imovini preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija’, jer ona proističe iz zakona iz vremena nasilnih mera Miloševićevog doba. Protiv zakona, odluka i podzakonskih akata iz Miloševićevog doba, sve demokratske države sveta, uključujući i Nemačku, borile su se i smatrale ih diskriminatorskim“, navodi se u saopštenju ovog udruženja, prenosi Gazeta Express.

Ovo udruženje albanskih istoričara već godinama ima seriju negativnih reakcija prema manastiru Visoki Dečani, kao i igumanu ovog manastira. Ujedno su i najveći protivnici primene odluke kosovskog Ustavnog suda o manastirskoj zemlji.

Poručuju i da Viola fon Kramon, ali i svi drugi međunarodni zvaničnici bi trebalo da znaju da “niko ne ugrožava“ manastir Visoki Dečani, ali i da ga, kako tvrde „ugrožava zlonamerna politika srpskog osoblja u manastiru“.

“Imovina preduzeća ‘Apiko’ i ‘Ilirija“ mora da se vrati na upravljanje opštini Dečani. Ta imanja pripadaju Dečanima, a ne Savi Janjiću“, naveli su istoričari.

U međuvremenu se oglasio i manastir Visoki Dečani navodeći da na „nacionalističke reakcije i uvrede“ odgovaraju video klipom violinistkinje iz Japana koja svira u porti manastira. Poručuju da ona najbolje pokazuje kako se neguje svetska kulturna baština.

„Posle apela Viole fon Kramon na kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani, pojavile su se nacionalističke reakcije i uvrede u nekim albanskim medijima. Odgovaramo snimkom koji prikazuje posetiteljku iz Japana, koja je pokazala kako se neguje svetska baština“, navedeno je na Tviter nalogu manastira.

„Na celu priču o etničkoj diskriminaciji, lažima i pretnjama sa kojima se suočavamo od strane albanskih nacionalista sa Kosova u poslednje 22 godine, uvek smo odgovarali mirom i uzdržanošću u nadi da će ova neverovatna crkva i njene svetski priznate vrednosti učiniti da pokažu više poštovanja i tolerancije“, poručili su ujedno iz manastira Visoki Dečani.

Fon Kramon se potom zahvalila za snimak i navela da bi volela da u nekom trenutku čuje violonistkinju uživo.

„Hvala za ovo! Volela bih da to čujem uživo u jednom trenutku. To je neverovatno mesto i važno za građane Kosova“, odgovorila je Kramon na Tviteru.

Istovremeno, nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, kazao je da je potpuno saglasan sa fon Kramon i da je sprovođenje odluke Ustavnog suda „davno zakasnelo“.

„U potpunosti sam saglasan. Sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. je davno zakasnelo, kako je Sud nedavno podsetio“, napisao je Rode na svom Tviter nalogu retvitijući jučerašnju objavu fon Kramon.

Rode je dodao i da „samovoljna primena vladavine prava nije put ka napred“.

U međuvremenu se oglasila i Rada Trajković, uputivši kritiku na račun kosovskg premijera.

„Navodno, da bi ojačao vladavinu prava, Kurti je rizikovao etnički sukob na Severu, kako bi zaustavio nekoliko sitnih krijumčara. Ipak, kada je u pitanju sprovođenje odluke vlastitog Ustavnog suda Kosova, koleba se njegova posvećenost vladavini zakona“, poručila je Trajković.

KMDLNJ: Otac Sava Janjić nema ni mirnu prošlost, ni konstruktivnu sadašnjost

U međuvremenu je stigla reakcija Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KMDLNJ), koji je takođe neretko u prošlosti slao razne optužbe na račun manastira Visoki Dečani, kao i igumana Save Janjića.

I oni smatraju da je odluka o imovini manastira nepravedna, ali i da je „politička“ i proizvod „pritisaka na sudove“.

Iako je odluka o manastirskoj zemlji konačna, ovaj Savet tvrdi da je poziv fon Kramon da se odluka Ustavnog suda primeni upravo „direktan pritisak na nezavisnost pravosuđa na Kosovu“.

Ujedno su optužili i nemačkog ambasadora u Prištini da vrši pritisak na kosovsko pravosuđe.

„U stvarnosti, skoro sve redovne odluke kosovskih sudova o imovini manastira Dečani donete su nakon političkog pritiska i bile su političke odluke“, ocenjuju.

Ovaj Savet je aprila meseca optužio manastir da je bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999, kao i da se „delilo oružje mobilisanim Srbima“. Istovremeno su tada zatražili istragu protiv igumana Save Janjića za „moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava“.

Sada poručuju da Fon Kramon „ide još dalje falsifikovanjem istine o ulozi manastira i posebno o ocu Savi Janjiću, kako za vreme rata, tako i po završetku“.

„Otac Sava Janjić niti ima mirovnu prošlost, niti konstruktivnu sadašnjost, jer se poziva na sprovođenje odluka sudova Kosova samo u slučaju kad ima interes od toga, odnosno želi da opravda uzurpaciju 26 hektara javne imovine preduzeća ‘Apiko’ i ‘Iliria’ koja je 1997. dodeljena ovom manastiru diskriminatorskim zakonima Srbije, dok je UNMIK nakon završetka rata opravdao taj diskriminatorski zakon Srbije“, poručili su.

Tvrde da manastir zapravo ulaže napore da „opravda imovinu koja mu ne pripada“ i da je „skoristi kao model u budućim razgovorima Beograda i Prištine o imovini Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Spor oko manastirske zemlje

Podsetimo, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je maja 2016. godine odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara imanja.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

Tokom proteklih godina međunarodni zvaničnici upućivali su apel kosovskim vlastima da sprovedu odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016, i na dan donošenja ove odluke podsećali da ona nije sprovedena.

Da odluka nije sprovedena, potvrdio je septembra meseca i sam kosovski Ustavni sud u svom rešenju.

Manastiru 1946. oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Međutim, država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

UNMIK je tada odlučio da Manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Povezani članci:

Fon Kramon u Visokim Dečanima: Nasleđe SPC mora da bude zaštićeno i da uživa puna prava

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.