Ministarstvo Srbije vratilo KiM u Zakon o kulturnom nasleđu

FOTO: KoSSev/Manastir Banjska, rani XIV vek, zadužbina kralja Milutina

„Ministarstvo kulture dostavilo je Skupštini Srbije novi predlog Zakona o kulturnom nasleđu koji se odnosi na nematerijalno kulturno nasleđe i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije uključujući i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju“, rečeno je Beti u republičkom parlamentu.

Pre desetak dana Ministarstvo kulture je bilo dostavilo Skupštini Srbije predlog Zakona o kulturnom nasleđu bez pominjanja kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo negativne reakcije i zabrinutost u javnosti u Srbiji.

Stranka slobode i pravde (SSP) je prva ukazala na to na to da se u predlogu zakona uopšte ne pominje Kosovo i Metohija, dok se Autonomna pokrajina Vojvodina pominjala šest puta.

Iz te stranke su istakli da je predlog Zakona o kulturnom nasleđu „samo još jedan u nizu dokaza kakva je stvarno priroda režima koji se hvali patriotizmom, a sve druge proglašava izdajnicima“.

Narodna stranka (NS) je zatražila da sporni predlog zakona bude povučen iz skupštinske procedure.

„Posledice usvajanja tog akta biće pogubne za buduću zaštitu ugrožene kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“, upozorila je NS.

Nakon reakcija SSP, NS i brojnih poslenika kulture, Ministarstvo kulture je odlučilo da u predlog Zakona o kulturnom nasleđu ubaci i Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, srpski patrijarh Pavle je još u maju pisao ministarski kulture Maji Gojković upravo u vezi sa ovim pitanjem, apelujući na Ministarstvo kulture da tada odloži donošenje Zakona o kulturnom nasleđu, što je Gojković potom i prihvatila.

“Srpska Pravoslavna Crkva je najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje” naveo je u pismo proletos, ukazujući i na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona.

Na Kosovu i Metohiji se nalazi najznačajnija srpska kulturna i istorijska baština, a pod zaštitom UNESCO nalaze se srednjovekovni manastiri: Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.