Dan državnosti Srbije, Predsednik: Neću da lažem narod o stvarnoj situaciji na Kosovu

dan državnosti
FOTO: Tanjug/Milica Nikolić

Republika Srbija danas obelеžava za srpsku državu dva ključna datuma – 1804. godinu od početka Prvog srpskog ustanka u Orašcu i 1835. od proglašenja prvog srpskog ustava. Ustanički skup u Orašcu označio je početak obnove srpske države, 31 godinu kasnije donešen je, za srpske prilike, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena.

Glavna ceremonija obeležavanja praznika biće održana u Orašcu, a predvodiće je predsednici skupštine Srbije i Republike Srpske, Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović, prenosi Beta.

Venci će danas biti položeni na spomenik voždu Đorđu Petroviću Karađorđu u Aranđelovcu.

Kako prenose beogradski mediji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu će uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima.

Dan ranije počasna jedinica Garde Vojske Srbije obavila je počasnu paljbu na Kalemegdanu, a reprezentativni orkestar te jedinice izveo je promenadni defile po Knez Mihailovoj ulici.

Sretenje je za državni praznik proglašen odlukom Skupštine 2001. godine, dok se od 2012. godine taj dan praznuje 15. i 16. februara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas građanima Dan državnosti, dok mnogi međunarodni zvaničnici čestitaju ovaj dan upravo srpskom predsedniku.

„Srećno Sretenje. Živela Srbija“, naveo je Vučić na Instagram profilu budućnosrsrbije.av uz svoju fotografiju na kojoj je napisano: „Srećan dan državnosti Srbijo!“

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sretenje Gospodnje, uspomenu na dan kada je prema  Svetom pismu, Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

Sretenje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na prvi susret Spasitelja sa ljudima.

Međutim, u intervjuu za Informer koji je objavljen na Dan državnosti Srbije, predsednik je ujedno poručio da „neće da laže narod o stvarnoj situaciji na Kosovu“, prenosi Tanjug.

“Ako mislite da ima mnogo toga oko Kosova što mi držimo u rukama, ‘ajde ljudi, nemojte, molim vas, nismo deca, nismo naivni. Borimo se za svakog čoveka na KiM, ali neću da lažem narod i kažem da će sve da bude naše u narednih 300 miliona godina”, rekao je Vučić.

Vučić često podseća na to da na Kosovu nema puno toga čime upravlja Srbija. Podsetimo, sa procesom tzv. integracije, odnosno gašenjem srpskih državnih institucija na Kosovu i Metohiji, posle veka postojanja, započelo se od 2013. godine.

Sa druge strane, prištinski zvaničnici sa ponosom ističu da se kosovski sistem sada prostire na celoj teritoriji Kosova.

U javnosti su do sada izostale i najave o održavanju svečanih akademija opštinskih organa koji okupljaju Srbe, a koje su se do sada na Severu tradicionalno održavale i to uz prisustvo zvaničnika Vlade Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.