Kurti u selu Lisica: Meštani kažu poplave izazvao zastoj toka reke usled izgradnje stadiona u S. Mitrovici

Kurti Južna Mitrovica
FOTO: Albin Kurti/Facebook.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, boravio je danas u Srbici i južnom delu Mitrovice, gde je obišao poplavljena područja.

Ove opštine je posetio zajedno sa ministrom odbrane, Armendom Mehajem i ministrom administracije lokalne samouprave, Eljbertom Krasnićijem, kao i drugim zvaničnicima kosovske vlade.

Kosovski premijer se sastao sa gradonačelnicima opština Srbica i Južna Mitrovica, a potom su obišli pojedina poplavljena područja.

„Zahvaljujući svačijem zalaganju i solidarnosti jednih sa drugima, nismo izgubili nijedan život u poplavama“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku nakon posete uz skoro 50 objavljenih fotografija.

Sa druge strane, konstatovao je da je pričinjena znatna materijalna šteta – oštećeni su objekti i javna infrastruktura, stambene kuće, poljoprivredna gazdinstva i preduzeća.

Kurti je precizirao da je u Srbici uništeno ili oštećeno devet manjih mostova. Navodi i da se u mestu Lauša usled poplava na farmama udavilo 10.000 kokošaka.

Kurti je posetio i meštane sela Lisica u južnom delu Mitrovice, koje se nalazi duž magistralnog puta Priština-Leposavić, odnosno nedaleko od lokacije gde se Sitnica uliva u Ibar.

„Poplave u mitrovačkom selu Lisica, prema rečima meštana, posledica su zastoja skoro 300 metara toka reke Ibar kao posledica izgradnje stadiona u severnom delu grada“, naveo je Kurti.

On tvrdi i da su se Ibar i Sitnica spojili i pretvorili u jezero, da ima dosta uginulih životinja, te samim tim i rizik od epidemije.

„Pripadnici KBS i policije, vatrogasci i javna preduzeća podelili su evakuisanim porodicama hranu, odeću i ćebad, lekove i higijenske pakete. Vlada i opštine rade zajedno na podršci građanima u prevazilaženju ove situacije“, zaključio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

O poplavama čitajte u posebnim vestima:

 

Asocijacija kosovskih opština nakon poplava traži da se osnuje fond za hitne slučajeve

 

Ugljanin poziva građane da prijave štetu nastalu usled poplava

 

Povlači se Ibar i za sobom ostavlja mulj, Privremeni organ poziva evakuisane da se vrate – sledi čišćenje

 

Bošnjačka 3. dan: Voda u Nemanjinoj u povlačenju za razliku od Knjaza Miloša

 

Počela proizvodnja vode u fabrici u Šipolju

 

Predstavnici Kancelarije za KiM obilaze poplavljena područja na Severu, u Leposaviću formiran Krizni štab

 

Proglašena vanredna situacija u Z.Potoku, ali magistralni putevi prohodni

 

Ibar se izlio u Raški, a u Kraljevu dostigao maksimum korita

 

Drugi dan poplava na Severu

 

Poplave na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.