Kurti: Srbija beži od potpisivanja sporazuma, priznanje je de fakto

 


Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Srbija, kao i 27. februara, i danas u Ohridu izbegla potpisivanje aneksa za primenu sporazuma. Međutim, Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana. On je postignuti sporazum opisao kao de fakto priznanje.

„Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na poslednjem sastanku u Briselu 27. februara, beži od potpisivanja. Sada sa aneksom. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma bude pravno obavezujući”, rekao je Kurti.

„Osnovni dogovor je de fakto uzajamno priznanje. Naravno, tu ima mnogo drugih stvari. Ali danas možemo reći da imamo i implementacioni aneks“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će se države baviti i pitanjima prošlosti, nazvavši pitanje nestalih hitnim.

On je prokomentarisao i pitanje člana 7, koji će, prema rečima posrednika Žozepa Borelja, odmah početi da se primenjuje. Ovaj član govori o „samoupravljanju srpske zajednice“.

„U ovom aspektu postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nesrpske većinske zajednice i naravno da ćemo se rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve povrede, diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev predlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe“, rekao je Kurti.

Povodom formalizacije Srpske Pravoslavne Crkve, premijer Kurti je rekao da je otvoren za dijalog sa njenim liderima.

„Što se tiče Srpske Pravoslavne Crkve, naravno, kao pitanje, to postoji u osnovnom dogovoru i ono što sam rekao na ovom sastanku je da sam zainteresovan da vodim otvoren, iskren razgovor o svim temama o kojima žele da razgovaraju sa mnom kao premijerom Kosova. Ni predsednik Srbije nije patrijarh, niti je patrijarh Srpske pravoslavne crkve predsednik. S obzirom na to da je Srbija sekularna država, smatram da bi Vlada, ja kao predsednik Vlade, ministar kulture, koji u svom resoru ima kulturnu baštinu i pitanje verskih sloboda, moramo direktno da se angažujemo sa poglavarima, prvosveštenicima Srpske pravoslavne crkve jer nas interesuje da se ničija prava ne krše. Imamo zakon o verskim i naslednim slobodama za posebna područja i za istorijsko područje Prizrena“, rekao je Kurti.

Prema Kurtijevim rečima, posrednici su više voleli da u sporazumu budu potpisi.

Ovo je deo Implementacionog aneksa za sporazum od 27. februara

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, imam zrno zadovoljstva, primena ulazi u Pregovarački okvir za pristup EU

Borelj: Imamo sporazum, Kosovo odmah na član 7, sporazum i primena ulaze pojedinačno u Pregovaračka poglavlja

Posle skoro 12 sati završeni sastanci u Ohridu, Borelj se uskoro obraća


O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.