Kurti se izvinjava zbog neukidanja taksi na uvoz sirovina, Hoti traži momentalno i potpuno ukidanje

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Danas je trebalo da taksa od sto odsto na uvoz sirovina iz Srbije bude ukinuta, međutim, to se neće dogoditi, poručio je Kurti ovog jutra na svom Fejsbuk profilu uz izvinjenje građanima. Izvinjava se i zbog nepoštovanja mere fizičkog rastojanja od jednog metra sa drugim ljudima koja je usvojena zbog širenja korona virusa.

„Danas, 15. marta 2020. godine, trebalo je ukinuti stopostotnu taksu na uvoz sirovina iz Srbije. To se neće dogoditi…. Žao mi je zbog toga. Još uvek nisam uspeo da ubedim našeg partnera iz vladajuće koalicije – LDK u ono u šta sam uveren: postepena zamena taksi reciprocitetom je najbolji, najpravedniji i najkorisniji način“, navodi Kurti u objavi na Fejsbuku.

Krivac za neukidanje taksi nije LDK

Povodom objave kosovskog premijera oglasio se i lider LDK, Isa Mustafa:

„Premijer nije ukinuo takse zbog sebe samog, a ne zbog LDK. Ta dela ne bi trebalo da se čine dogmatskim i zavereničkim stavovima. Da ne bi došlo do još jednog neuspeha, takse treba u potpunosti ukinuti“, rekao je Mustafa za Gazeta Express.

Mustafa takođe ukidanje taksi povezuje sa situacijom u vezi sa virusom korona.

„Problemi, koji bi u narednim danima mogli da se povećaju sa nedostatkom brašna i nekih drugih proizvoda, predstavljaju paradoks postojanja takse kao prepreke slobodnom uvozu“.

Lider LDK ujedno poručuje da njegova stranka nikada neće pristati na delimično ukidanje taksi i reciprocitet.

Hoti Kurtiju: Takse treba odmah ukinuti

Potpredsednik vlade iz LDK, Avdulah Hoti, koji je i prethodno zapretio da će ova stranka izaći iz vlade ukoliko se ne ukinu takse, još jednom je ponovio – „takse treba odmah ukinuti i u potpunosti“.

„Političke igre, bilo sa EU ili SAD, ne služe jačanju kosovske državnosti i veza sa našim partnerima. Naša pažnja bi trebalo da bude usmerena ka upravljanju situacije u vezi sa korona virusom a ne ka političkim igrama koje vode ka DISTANCIRANJU SAD od Kosova, kako je počelo sa blokiranjem fondova MCC za Kosovo“, poručio je Hoti Kurtiju.

Dodaje i da se na jučerašnjoj sednici kosovske skupštine kada je usvojen Zakon o budžetu i Rezolucija o dijalogu sa Beogradom, nije poštovalo naređenje o fizičkoj udaljenosti većoj od jednog metra između ljudi zbog koronavirusa.

„Sa mojim potpredsednicima vlade bio sam sve vreme bliži dok smo razgovarali o budžetu za 2020. koji smo usvojili sinoć. Žao mi je zbog toga i izvinjavam se“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je iznenada 27. februara da će 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina, a od 1. aprila na sve proizvode ukoliko Srbija prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova i otkloni trgovinske barijere.

Međutim, ukoliko Srbija „ne razmotri stav Кosova i ne počne da uklanja barijere, reciprocitet će početi da se primenjuje od 1. aprila, prvo u oblasti trgovine, a zatim i u oblasti privrede. Međutim, u slučaju da srpska strana ne ispoštuje to ni nakon perioda od 90 dana od ukidanja taksi na sirovine, onda će vlada od 15. juna vratiti takse“, rekao je Kurti 27. februara na konferenciji za štampu.

Ova ideja naišla je na protivljenje SAD i pretnje da će prestati sa ekonomskom podrškom Kosovu i povući trupe ukoliko se takse ne ukinu u potpunosti i momentalno i ne uvede reciprocitet. Potom je jedna od ovih pretnji ostvarena. Ovom zahtevu potom se pridružio Kurtijev koalicioni partner, LDK, uz pretnju da će napustiti vladu ukoliko se ne ispoštuju zahtevi SAD.

Nedavno je u Prištini čak i održana vanredna sednica posvećena „narušavanju odnosa sa SAD“ a na zahtev kosovske opozicije. I dok sada, sve veći broj političkih stranaka na Kosovu zahteva ukidanje taksi, Kurti je i na ovoj sednici poručio da bi ukidanje taksi od 100 odsto bez uvođenja mera reciprociteta bila istorijska greška“.

Kurti je ujedno pre dva dana poručio da će taksa ostati na snazi do zajedničkog stava sa LDK nakon čega će kosovska vlada doneti novu odluku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.