Povrtarstvo porodice Marković iz Kamenice


Petnaestak kilometra od Leposavića, u selu Kamenica pokraj Ibarske magistrale, povrtarstvom se skoro dve decenije, sa svojom porodicom bavi Jovica Marković.

Otpočeli su za svoje potrebe na otvorenom, da bi danas izrasli u najozbiljnije povrtare u ovom regionu, posedujući nekoliko plastenika na više desetina ari.

Jovica Marković ističe da se povrtarstvom bave 17 godina.

„2003. godine smo postavili prvi objekat od 400 kvadrata, da bi posle toga sukcesivno širili. Sada smo trenutno na površini 2.700 kvadrata ili 27 ari ukupno“, objašnjava Marković kako je sve teklo.

Ovi povrtari u zimskom periodu najviše proizvode zelenu salatu, a kada to „skinu“ sledi krastavac, paradajz i paprika.

„Paprika nam ostaje do kasne jeseni, a ove dve druge kulture skidamo i idemo kornišone u jesen“ dodaje Jovica.

U toku jedne godine, imaju tri ciklusa proizvodnje.

„Svake godine pravimo rasad i za svoju proizvodnju ali i za prodaju“, dodaje.

Jovica u ovom periodu najpre uzgaja zelenu salatu i posetili smo ga u trenutku kada obilazi dva velika plastenika i nadgleda rast, starajući se o svim neophodnim uslovima koji moraju da prate plasteničku proizvodnju.

Ova povrtarska porodica trudi se da svim mogućim inovacijama, unapredi proizvodnju koja se meri desetinama hiljada struka.

„Sada trenutno imamo oko 17 hiljada strukova zelene salate, dok recimo za sledeći ciklus proizvodnje bude oko tri hiljade sadnica paradajza, krastavca i paprike“ dodao je Jovica.

Za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju, prema rečima ovog povrtara je sve bitno – od dobrog navodnjavanja, sistema kap po kap do temperature.

A koliko je važno i grejanje ali i hladnjača podseća Jovica.

„2010. godine smo postavili sistem za grejanje sa dimnjakom i posedujemo kotao, imamo i hladnjaču koja zadovoljava naše potrebe, nju koristimo i kao hladnjaču i kao klijalište“ kazao je.

U sve procese povrtarske proizvodnje na gazdinstvu Markovića, uključeni su svi članovi porodice.

Svako radi svoj posao, kaže Jovica, jer jedino se tako mogu postizati dobri rezultati. Unapređenju proizvodnje prethodila je dugogodišnja edukacija sticana na sajmovima i putem interneta.

„Ovo je porodičan posao, radimo žena, ja, brat, njegova žena, otac i majka. Svi radimo, svako deo svog posla, ko koliko može. U početku smo išli na neke seminare, obilazili sajmove, sada malo više internet, više posla pa nemamo ni vremena za obilaske ali internet uvek dobro dođe“.

Ne manjka Markovićima ni iskustva u ovom poslu, tako da im pomoć skoro i da nije ni potrebna.

Još na početku bavljenja ovom delatnošću, Jovica je postavio standarde i fokusirao se na dve kategorije – kvalitet i zdravlje.

„Tako da je to prvi uslov da bi mogli da plasiramo robu, a drugo sve to što proizvodim jedu i moja deca, tako da sve to mora da bude zdravo“ dodaje.

Zahvaljujući upravo kvalitetu svojih proizvoda, povrtari iz Kamenice, nemaju problema sa plasmanom robe.

Jovica ima i velike planove, da podigne lestvicu i da postavi još jedan plastenik koji će se prostirati na 50 ari, čime će svakako postati najveći povrtar na Severu Kosova.

Video prilog pripremio Ivan Vučković

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.