Priština: Usvojen budžet u drugom čitanju i rezolucija za dijalog sa Beogradom

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Počela je u popodnevnim satima u subotu, a završila se u nedelju. Na vanrednoj sednici kosovske skupštine sinoć nakon ponoći usvojen je Zakon o budžetu. Posle ponoći je usvojena i Rezolucija o dijalogu sa Beogradom a kojom se ovlašćenja za vođenje dijaloga prepisuju kosovskoj vladi, prenosi prištinska Koha. Izglasavanju Zakona i rezolucije nije prisustvovala kosovska opozicija, ali ni Srpska lista.

U 02:48 prištinska Koha saopštila je da je na vanrednoj sednici sa 63 glasa za, a bez onih koji su bili protiv i onih koji su bili uzdržani, usvojen Zakon o budžetu za 2020. godinu u drugom čitanju.

Prema nacrtu zakona o budžetu koji je prethodno obrazložio Ministar finansija i transfera, Besnik Bisljimi, planirani su prihodi budžeta od 2,020 milijarde evra, dok su rashodi 2,375 milijarde evra. Poručio je da će budžetski deficit iznositi dva odsto, koliko je utvrđeno Zakonom o javnim finansijama, dok je, kako je saopštio, planiran ekonomski rast od 4,2 odsto i inflacija od 1,3 odsto.

Ovaj Zakon je ujedno sa 63 glasa prošao i na prvom čitanju.

Nacrt Zakona o budžetu prethodno je usvojila kosovska vlada kada je rečeno da će on biti za 131 milion evra veći od prošlogodišnjeg.

U nedostatku Zakona o budžetu za 2020. godinu, korišćena je jedna dvanaestina budžeta za 2019. godinu, a prethodno je i usvojen zahtev Vlade za produženje budžeta za mart.

Prošlogodišnji budžet Kosova iznosio je oko 2,3 milijarde evra, dok je premijer nove kosovske vlade prethodno obećao budžet od oko tri milijarde evra, prenose prištinski mediji.

Usvojena rezolucija o dijalogu sa Beogradom

Nakon ponoći je takođe usvojena i Rezolucija o dijalogu sa Beogradom koja je bila na dnevnom redu označena kao prva tačka, a kojom se ovlašćenja za vođenje dijaloga prepisuju kosovskoj vladi.

Kosovska skupština je usvojila rezoluciju o dijalogu sa 57 glasova za i 5 uzdržanih.

Sednici nije prisustvovala kosovska opozicija ni tokom usvajanja ove rezolucije.

Podsetimo, na prethodnoj vanrednoj sednici održanoj 11. marta, a na zahtev kosovske opozicije gde se raspravljalo o odnosima Kosova i SAD takođe je predložena rezolucija za dijalog sa Beogradom.

Za rezoluciju koju je tada predložio šef poslaničke grupe LVV, Redžep Seljimi, nije glasano zbog nedostatka kvoruma.

Rezolucija:

„1. Republika Kosovo se zalaže za političke pregovore između Republike Kosovo i Republike Srbije koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

2. Skupština Republike Kosovo ponovo naglašava da su Ustav Republike Kosovo, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni državni karakter Republike Kosovo neprikosnoveni. Niko nema pravo da razgovara, vodi dijalog ili pregovara o suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom uređenju i unitarnom karakteru Republike Kosovo.

3. U skladu sa Ustavom Republike Kosovo i presudom Ustavnog suda, Vlada Republike Kosovo ovlašćena je da vodi razgovore/dijalog sa Srbijom i da sprovodi pripreme za pregovore i pregovara o mogućem konačnom sporazumu koji će rezultirati obostranim priznanjem između Kosova i Srbije, unutar linija ustavnog poretka naše Republike“.

Prethodno je ujedno usvojen predlog pokreta Samoopredeljenje da se kosovski budžet razmatra uz odstupanje od redovne procedure.

Kurti je prisustvovao sinoćnoj sednici, pozvavši poslanike da glasaju za usvajanje Zakona o budžetu, ali je i saopštio da se verovatno neće održavati sednice u narednim nedeljima zbog trenutne situacije povodom korona virusa.

U međuvremenu, kosovski premijer, Aljbin Kurti je nakon što su zabeleženi novi slučajevi korona virusa doneo elektronsku odluku o izolaciji opštine Mališevo.

„Ova situacija je neobična, nismo je sreli od oslobođenja. Želeli bismo da smanjimo brzinu širenja COVID-19. Mi takođe ne bismo želeli da sve bude urađeno u jednom danu, ali nema garancije da ćemo moći održati sednice u narednim nedeljama ili danima jer ne znamo šta će se desiti sa virusom“.

Inicijativa NISMA, AAK i PDK protiv glasanja o budžetu u trenutnoj situaciji sa korona virusom

I dok je Kurti pozivao na izglasavanje Zakona o budžetu, kosovska opozicija je odbijala ovaj poziv i svoju pažnju usmerila ka korona virusu i onome šta se na Kosovu radi povodom sprečavanja njegovog širenja.

Poslanik AAK, Daut Haradinaj i poslanik PDK, Memlji Krasnići složili su se da je na ovoj sednici trebalo da se razgovara o korona virusu. Fatmir Ljimaj se takođe usprotivio glasanju o budžetu u trenutnoj situaciji.

Haradinaj je kazao da u opštinama Vitina i Klina nema najosnovnijih stvari.

Krasnići je kritikovao održavanje sednice za budžet rekavši da bi trebalo da se razgovara o koronavirusu.

„Današnja sednica bi imalo smisla kada bismo razgovarali o situaciji sa širenjem korona virusa. Vaš prioritet bi trebalo da bude sprečavanje pogoršanja situacije sa korona virusom. Umesto da donesete nacionalni plan za ovu pandemiju, nameravate da zloupotrebite situaciju stvorenu ovom pandemijom. Izglasavanje budžeta je nerazumno. Kašnjenja su vaša odgovornost. To je loš budžet koji ne odgovara zahtevima građana niti ispunjava vaša obećanja“ kazao je.

Kako je kosovska vlada ranije uvela mere od zaštite od korona virusa, svim poslanicima je pre održavanja sednice merena temperatura, a na ulazu u Skupštinu obavezna je dezifenkcija ruku.

Malo je onih koji nose maske ili rukavice koji su predviđeni kao preventiva od korona virusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.