Priština: Sednica o odnosima sa SAD, LDK zahteva ukidanje taksi, LVV predložio rezoluciju o dijalogu

Sednica Kosovske skupštine
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

00:35- Za rezoluciju koja obavezuje kosovsku vladu da vodi dijalog sa Srbijom, nije glasano u kosovskoj skupštini zbog nedostatka kvoruma

Za rezoluciju koju je predložio šef poslaničke grupe LVV, Redžep Seljimi kojom se kosovska vlada obavezuje da vodi dijalog sa Srbijom nije glasano na večerašnjoj sednici kosovske skupštine zbog nedostatka kvoruma.

O ovoj rezoluciji će se glasati na narednoj sednici.

20:25 – U kosovskoj skupštini u toku je pauza od trideset minuta 
20:13 – Kurti: Dogovor Tačija i Vučića da sruše vladu, tajni pregovori nisu nikad prestajali

Kosovski premijer Aljbin Kurti uveren je da postoji dogovor između Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se sruši nova kosovska vlada, te da je „iz dvoipogodišnjeg druženja za sofrom ispala pogodba za teritorijalnu razmenu“.

Detaljnije o ovome čitajte u posebnoj vesti:Kurti: Dogovor Tačija i Vučića da sruše vladu, tajni pregovori nisu nikad prestajali

19:35 –  Kurti: Ukidanje taksi bez reciprociteta bila bi neoprostiva istorijska greška

U novom obraćanju na vanrednoj sednici kosovskog parlamenta, Kurti je kazao da će takse biti ukinute, ali da se istovremeno od reciprociteta ne odustaje, te da se u skupštini vodi polemika o tome kako ukinuti reciprocitet, a ne kako ukloniti takse.

„Danas nije pitanje ukidanja taksi, već pitanje ukidanja reciprociteta, jer sam ja kao premijer izrazio svoj stav o ukidanju taksi od 100%, prvo na sirovine, a zatim i u potpunosti. Bitka je oko toga kako ukloniti reciprocitet, a reciprocitet proizilazi iz jednakosti, a ja volim jednakost“, kazao je Kurti u parlamentu.

Detaljnije o ovome čitajte u posebnoj vesti: Kurti: Ukidanje taksi bez reciprociteta bila bi neoprostiva istorijska greška.

17:45 – Seljimi: Takse ne narušavaju odnose sa SAD

Šef poslaničke grupe LVV, Redžep Seljimi, optužio je opoziciju, koja je i zahtevala održavanje današnje vanredne sednice da se ujedinjuju jedino protiv vlade koju vodi Aljbin Kurti.

„Da li da uklonimo takse kako zahteva PDK ili da ih zadržimo kako zahteva AAK ili i jedno i drugo kao što zahteva NISMA. Od tri parlamentarne grupe imamo tri različita stava. Čak i ako bi želeli da ih uzmemo u obzir, to ne možemo da uradimo. Podeljeni ste oko taksi, ali kada je reč o Kurtijevoj vladi kada se sastanete, zaboravite na takse i na Ameriku“, poručio im je.

Kada je reč o odnosu sa SAD, poručuje da takse ne mogu da ugroze ovaj odnos, već da to mogu jedino korupcija, nepotizam, mafija, potkradanje države i druge kriminalne radnje za šta je optužio prethodnu vladu.

„Kosovo i Amerika neće pokvariti odnose zbog taksi kako vi želite ali takođe i odnosi između Kosova i Srbije se ne mogu regulisati samo sa jednom taksom kako vi tvrdite“ kazao je on.

Ujedno je pozvao opoziciju da glasa o rezoluciji koju je nešto ranije predložio pokret Samoopredeljenje u koordinaciji sa LDK.

17:20 – LDK zatražila potpuno i bezuslovno ukidanje taksi

Na sednici o odnosima SAD i Kosova, raspravljalo se o pitanju koje je, prema opoziciji, ali i delu pozicije, dovelo do njihovog urušavanja – taksama.

SAD već danima zahtevaju da se takse bezuslovno i bez odlaganja i u potpunosti ukinu, a to je ujedno i zahtev LDK, potvrdio je šef parlamentarne grupe ove stranke.

Gaši je u svom obraćanju poručio da većina poslanika zahteva ukidanje taksi.

„Zato pozivam premijera Kurtija, nudeći svu podršku LDK, da ukine takse što je pre moguće. Gospodine premijeru…molim Vas da se osvrnete i ne postupite suprotno zahtevima ljudi, partnera u vladi, većine opozicije i saveznika. Većina je za ukidanje. Protiv toga je manjina“, rekao je Gaši.

Ukoliko se odnos sa SAD ohladi, jednog dana narod će presuditi ovoj vladi, dodao je.

U svom govoru podsetio je i na pojačani pritisak SAD da se takse ukinu, te na izjave američkih senatora o tome da bi trebalo povući trupe ove zemlje sa Kosova.

Manjine u kosovskoj skupštini takođe su zatražile momentalno i bezuslovno ukidanje taksi.

Međutim, o ovom pitanju poslanici Srpske liste do sada nisu diskutovali.

17:07 – Veselji: Kurtijevo ponašanje ugrožava sveto prijateljstvo Kosova i SAD

Jedan od prvih koji se danas poslanicima obratio je onaj i čija je stranka i inicirala održavanje današnje sednice.

Veselji je poslanicima poručio da nova vlada koju predvodi Aljbin Kurti, za mesec dana od kada je formirana ništa nije učinila na unutrašnjem planu u rešavanju problema građana, ali i da je za isto toliko vremena dovela u rizik odnos Kosova i SAD.

„Nisam verovao da će doći ovakav dan gde ćemo u Skupštini Republike Kosovo razgovarati o važnosti naših odnosa sa SAD-om“, poručio je Veselji.

Kazao je da ponašanje aktuelnog premijera „ugrožava sveto prijateljstvo Kosova i SAD“, podsetivši na najave o mogućem povlačenju trupa SAD sa Kosova i obustavi milionskih investica.

„Put koji ste odabrali deliće narod na dva dela – američki i antiamerički, zaista rizikujete da narušite našu društvenu koheziju u odnosu sa SAD“, dodao je Veselji.

Ovakvim ponašanjem vlada nanosi ogromnu štetu Kosovu, poručuje.

A najavio je da će se danas ujedno raspravljati o upravljačkom programu, i svim obećanjima vlade i premijera.

16:50 – LVV predložila rezoluciju o dijalogu sa Beogradom

Parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje predložila je na današnjoj sednici nacrt rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine.

U nacrtu rezolucije, prema navodima prištinske Kohe, navodi se sledeće:

1. Republika Kosovo se zalaže za političke pregovore između Republike Kosovo i Republike Srbije koji će rezutirati uzajamnim priznanjem.

2. Skupština Republike Kosovo ponovo naglašava da su Ustav Republike Kosovo, državni suverenitet, teritorijalni integritet i unitarni državni karakter Republike Kosovo neprikosnoveni. Niko nema pravo da razgovara, vodi dijalog ili pregovara o suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom uređenju i unitarnom karakteru Republike Kosovo.

3. U skladu sa Ustavom Republike Kosovo i presudom Ustavnog suda br. K043/19 od 27. juna 2019. godine, Vlada Republike Kosovo ovlašćena je da vodi razgovore/dijalog sa Srbijom i da sprovodi pripreme za pregovore i pregovara o mogućem konačnom sporazumu koji će rezultirati obostranim priznanjem između Kosova i Srbije, unutar linija ustavnog poretka naše Republike.

16:26 – Počela sednica na zahtev opozicije

Na zahtev opozicione PDK, zbog, kako navode, dovođenja u opasnost odnosa Kosova i SAD koju uzrokuje aktuelna kosovska vlada Aljbina Kurtija, danas je u Prištini sa zakašnjenjem od sat vremena, a nakon dvadesetominutne pauze, kako bi se utvrdio kvorum, počela sednica kosovske skupštine.

Sednici prisustvuje kosovski premijer, ministri, ali i poslanici Srpske liste.

Sednici prisustvuju 62 poslanika, a zahtev za održavanje uputio je 41 poslanik.

Kosovska opozicija već danima optužuje Kurtija da kvari odnose sa SAD, a poslednje kritike u nizu dolaze nakon nedavnih najava američkih zvaničnika o uvođenju „kaznenih mera“ Kosovu koje se ogledaju u suspendovanju 200 miliona evra ekonomske pomoći preko MCC, ali i navoda pojedinih američkih senatora da bi upravo zbog odbijanja Kosova da ukine takse trebalo da se povuku američke trupe sa Kosova.

„Zabrinutosti su velike, ne samo za političku scenu, već i za građane Kosova. Svakodnevno imamo izjave, ne samo o suspenziji sredstava za Kosovo, sada je već suspendovano 200 miliona ekonomske pomoći za Kosovo, već i o onom što je još opasnije – moguće povlačenje američkih trupa. Skupština Kosova ima za obavezu da se sastane i diskutuje o tom pitanju jer ovo označava najnižu tačku odnosa Kosova sa SAD-om od kad postoji naša država, pa i pre toga“, kazao je Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) iz PDK, nakon današnjeg zasedanja predsedništva Skupštine kada je zakazana sednica, dodajući da bi eventualno povlačenje američkih trupa bilo katastrofalno, prenosi RSE.

Kosovski predsednik takođe zahteva od Kurtija da „ne kasni sa donošenjem odluka kako Kosovo ne bi otišlo u pogrešnom istorijskom pravcu“, zatraživši da se Kurti ponaša u skladu sa zahtevima SAD.

Neposredno pre održavanja sednice, Tači je Kurtija nazvao „kukavicom i nesposobnim“, jer, niti ukida takse niti nameće reciprocitet.

Iz Prizrena je danas Kurtiju poručio da kašnjenje u donošenju odluka ne pomaže Kosovu i da „neće biti dozvoljeno“ da se kvari strateško partnerstva sa SAD-om.

Osim pojedinih opozicionih stranaka, i SAD, Kurti je pod pritiskom svog koalicionog partnera, LDK, koji preti da će napustiti vladu ukoliko se ne ispoštuju zahtevi SAD.

Kurti se, međutim, i dalje zalaže za postepeno ukidanje taksi – na uvoz sirovina 15. marta, a 1. aprila na sve proizvode, uz mogućnost uvođenja reciprociteta ukoliko Srbija ne ispoštuje njegove zahteve, čemu se takođe protive SAD.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.