Potvrdila američka vladina agencija: Nema razvojnih programa dok se ne ukinu takse

Iz agencije „Korporacija milenijumskog izazova“ (Millennium Challenge Corporation –MCC) saopšteno je danas da će obustaviti svoje programe ekonomskog razvoja na Kosovu dok se ne reši pitanje taksi.

Iz ove agencije vlade SAD-a za razvojne programe naglašavaju da je stav Sjedinjenih Američkih Država o carinama na robu iz Srbije jasan:

„Ukidanje ovih taksi poboljšaće ekonomiju Kosova i pomoći smanjenju siromaštva kroz ekonomski rast. Dok Kosovo ne reši pitanje taksi, MCC će stopirati sprovođenje programa (threshold program, prim.red.) i razvoj kompaktnog programa na Kosovu“ dodaju.

Odluka o nastavku programa MCC za Kosovo, zavisiće od daljih koraka koje bude preduzimala kosovska vlada.

„Korporacija milenijumskog izazova se nada da će Vlada Kosova brzo rešiti ovo pitanje taksi kako bi nastavili sa svojim programima. Nakon što donesu odluku, MCC će nastaviti sa radom u skladu sa potrebama“ zaključuje se u saopštenju ove korporacije.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, već je upozorio da se takse moraju ukinuti kako bi bilo investicija. To je osnovno, poručio je Grenel.

SAD od Aljbina Kurtija traže bezuslovno i momentalno ukidanje taksi od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je krajem 2018. uveo tadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Kurti, koji je u međuvremenu doneo odluku da takse ukine postepeno i uslovljeno, odnosno, kako navodi, recipročno, za sada ne ispunjava ovaj zahtev.

Tokom prethodnih dana takođe je bilo više upozorenja u javnosti o prvim sankcijama SAD prema Kosovu, a obustava 50 miliona dolara iz ovog fonda američke vlade, je, kako su mediji u Prištini javljali, bila prva mera. Potom se oglasio i senator Dejvid Perdju, sa upozorenjem da bi trebalo da se preispita prisustvo američkih trupa takođe, ukoliko takse ostaju.

Pojačan američki pritisak da se ove takse ukinu, u delu javnosti i političke scene u Prištini i regionu, tumači se kao nastojanje SAD da Beograd i Priština što pre postignu ono što se naziva konačni sporazum, a što bi, prema više nepotvrđenih informacija i spekulacija mogao da, osim priznanja Kosova, uključi i vrstu etničke podele. Srpski i međunarodni zvaničnici koji su uključeni u dijalog, su to oštro demantovali. Prethodno je srpski predsednik Aleksandar Vučić govorio da se zalaže za etničko razgraničenje sa Albancima, ali i da je njegova ideja propala, a Hašim Tači, koji je u javnosti optimističan, često spominje pripajanje Vranjske kotline Kosovu i minornu korekciju granica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.