Kurti dozvolio Patrijarhu da uđe na Kosovo, na Rašićevu inicijativu; SPC: Posetiće Patrijaršiju u skladu sa svojim nahođenjem

Foto: TV Hram

Vest je ažurirana

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve, Patrijarhu Porfiriju, dozvoljen je ulazak na Kosovo u susret pravoslavnom prazniku – Božiću, a nakon što ovu posetu nije realizovao uoči katoličkog Božića. Sa druge strane, iz Srpske pravoslavne crkve danas saopštavaju da će Patrijarh Pećku Patrijaršiju posetiti u skladu sa svojim programom i nahođenjem, bez preciziranja kada.

„Danas u podne ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić zatražio je od premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija da dozvoli ulazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića“, naveli su danas iz Kurtijevog kabineta.

Iz ove institucije ujedno tvrde da je Patrijarh Porfirije ranije upozorio da će danas popodne doći na jedan od prelaza između teritorije Kosova i centralne Srbije, te da je navodno kazao da želi da uđe bez telohranitelja, kao i da nije podneo zahtev za posetu prema odredbama postojećeg sporazuma.

Preciziraju da je Kurti danas pozitivno odgovorio ministru Rašiću, čime je zapravo dao dozvolu da poglavar SPC poseti Kosovo.

„Upozorenje patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez telohranitelja je još jedan dokaz da je Kosovo bezbednija zemlja od Srbije“, poručuju iz Kurtijevog kabineta.

Sa druge strane, iz Srpske pravoslavne crkve saopštili su da će Patrijarh srpski Porfirije na praznik rođenja Isusa Hrista u ponoć služiti arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

U istom saopštenju naveli su i da će Patrijarh u Pećku Patrijaršiju otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem.

„Njegova Svetost će u svoju Stavropigijalnu lavru Pećku Patrijaršiju i u posetu sveštenstvu i vernom narodu Eparhije raško-prizrenske otići u skladu sa svojim programom i nahođenjem, koji nisu vezani ni sa jednim političkim kontekstom ili sa bilo kojom ličnošću iz političkog života“, naveli su iz SPC.

Patrijarhu Porfiriju, kako je to 25. decembra saopštila Spska pravoslavna crkva, Priština je zabranila da poseti Kosovo, odnosno Pećku Patrijaršiju.

Dan kasnije, Patrijarh se ipak uputio ka Merdaru, odakle se potom i vratio za Beograd.

Potom su usledile kritike zvaničnog Beograda, pojedinaca, nevladinih organizacija, Eparhije raško-prizrenske, Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i episkop istočnoameričkog Irineja, dok je američki ambasador u Beogradu kazao da je važno da patrijarh Porfirije bude sa Srbima. Iz opozicije u Beogradu su, međutim, poručili da je to što je Patrijarh vraćen sa prelaza rezultat Vučićeve politike.

Priština, sa druge strane, demantovala je tvrdnje o tome da je izrekla zabranu ulaska Patrijarhu. Oni navode da su zapravo ulazak uslovili time da SPC osudi, tj. da se ogradi od „delovanja pripadnika SPC, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo daju podršku kriminalnim grupama na Severu, a koje su odgovorne za barikade koje su bile tamo postavljene“.

Briselski sporazum predvideo podnošenje zahteva za verske poglavare, ali u kom slučaju?

Iako je, prema kosovskom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona koji se odnose na zaključivanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova (iz 2012), predviđeno da se poštuje hijerarhija SPC i njene aktivnosti, u Briselskom sporazumu dogovoreno je da je za dolazak verskih poglavara, odnosno lica koja imaju fizičko obezbeđenje, predviđeno da se zahtev uputi direktno oficiru za vezu Prištine i to najmanje 48 sati ranije.

Međutim, prema mišljenju izvora iz Srpske pravoslavne crkve, odredba u briselskom sporazumu o verskim liderima isključivo se odnosi na verske lidere koji putuju sa naoružanim obezbeđenjem i samo za takve je potrebna dozvola.

O tome u:

 

Istočnoamerički episkop pisao Blinkenu: Zabrinut zbog načina na koji se PR odnosi prema Patrijarhu

 

SANU oštro osudila zabranu ulaska patrijarha na Kosovo

 

Civilno društvo pozvalo Prištinu da se izvini Patrijarhu, a međunarodne predstavnike da ne ostanu nemi

 

Kristofer Hil: Važno je da patrijarh Porfirije bude sa Srbima

 

Patrijarh Porfirije: Zamislite da neko, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan

 

Srpski patrijarh vraćen sa Merdara: Beograd i SL osuđuju, Vučić najavljuje sastanak, opozicija o „rezultatima režima“

 

Patrijarh danas vraćen sa Merdara, Priština uslovila njegovu posetu; Šta kažu zakon i Briselski

 

SPC: Patrijarhu zabranjeno da poseti Pećku Patrijaršiju; Petković, Princ Filip, PKS, Manojlović osuđujuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.