Civilno društvo pozvalo Prištinu da se izvini Patrijarhu, a međunarodne predstavnike da ne ostanu nemi

Patrijarh Porfirije Gazimestan 2022.
FOTO: KoSSev

Predstavnici civilnog društva na Kosovu reagovali su danas u vezi sa jučerašnjim vraćanjem srpskog patrijarha sa Merdara. Pozvali su kosovsku vladu da se izvini srpskom patrijarhu zbog zabrane ulaska, ali i predstavnike međunarodne zajednice da „ne ostanu nemi“ na ovakve odluke „jer podižu ionako velike tenzije na Kosovu“.

„Poslednja odluka Vlade Kosova da ne dozvoli ulazak Patrijarha Srpske pravoslavne crkve, gospodina Porfirija na Kosovo, radi posete Pećkoj patrijaršiji i svojim vernicima predstavlja drastičan primer diskriminatorskog odnosa prema SPC i njenim vernicima“, poručili su danas u zajedničkom saopštenju.

Ova odluka, tvrde, izaziva uznemirenost srpske zajednice „s obzirom na to da je poseta Patrijarha najavljena po već ustanovljenom protokolu, preko oficira za vezu u Prištini“, ali i, kako navode, imajući u vidu „postavljene političke uslove jednom crkvenom velikodostojniku od koga se traži da javno osudi postupke pojedinih članova SPC i time se uključi u politička dešavanja“.

Poručuju i da je ova odluka suprotna odredbama Ahtisarijevog plana, koji propisuje jasna prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo.

Naime, kako navode, član 1.6. Aneksa V predviđa da: “Kosovo ne može arbitrarno da zabrani ulazak ili boravak na Kosovu sveštenika, iskušenika, monaha, monahinja, laika i drugih pozvanih lica i pripadnika Srpske Pravoslavne crkve”.

Ovakva odluka je, kažu, suprotna i kosovskom Ustavu, te međunarodnim konvencijama koje garantuju slobodu kretanja kao osnovno ljudsko pravo.

„Važno je napomenuti da Zakon o verskim slobodama na Kosovu (02/L-31) u članu 4A (4.1) predviđa da je SPC jedna od šest priznatih verskih zajednica na Kosovu“, podsećaju.

„Takođe, isti zakon u članu 5.4. propisuje da: ‘Sve religije, verovanja i verske zajednice na Kosovu imaju pravo na pružanje svake vrste zaštite i mogućnost da uživaju prava i slobode zagarantovane ustavom, zakonima, sporazumima i međunarodnim instrumentima, uključujući i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKZLjPS)”.

Podsetili su i na reči Patrijarha Porfirija, prilikom njegovog ustoličenja u Pećkoj Patrijaršiji:

“Sa ovog mesta poručujemo i Srbima i Albancima, i svima koji žive na ovim prostorima, nađimo uz Božiju pomoć snagu, prepoznajmo Boga, i čuvajmo jedni druge jer želja je saglasna sa načelima naše vere”.

Podsetili su i da je ustoličenju patrijarha prisustvovao i gradonačelnik Peći, Gazmend Muhadžeri.

„Ima li bolje poruke pomirenja i suživota od reči patrijarha koji pozva sve nas na Kosovu, bez obzira na naciju i veru, da čuvamo jedni druge i koji je ukazao ‘da je najbitnije pomirenje, praštanje i mir sa onima kojima smo najbliži, koji nam je prvi sused’”, poručili su.

Kao još jedan primer „akta protiv SPC“ naveli su i nesprovođenje odluke Kosovskog ustavnog suda u vezi sa vraćanjem zemlje manastiru Dečani.

Predstavnici civilnog društva su ujedno pozvali kosovsku vladu da se izvini Patrijarhu i SPC zbog odluke, te da istu ne ponavljaju ubuduće, kao i da „u što kraćem roku“ sprovedu odluku iz 2016. o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Predstavnicima međunarodnih misija i organizacija poručili su da ne ostaju nemi na ovakve odluke, koje, ocenjuju, podižu ionako visoke tenzije na Kosovu.

„Očekujemo od njih da se oglase da li je zabrana posete Patrijarha i postavljanje političkih uslova za ulazak na Kosovo u skladu sa vrednostima i normama društva koje neguje osnovne postulate demoktratije i poštovanja ljudskih prava i slooboda. Takođe, očekujemo njihovo aktivno angažovanje, kako efikasna vladavina prava kao i poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, ne bi ostale prazne reči na papiru, dok se u praksi na Kosovu dozvoljava i toleriše kršenje istih“, zaključili su.

Potpisnici saopštenja: Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Aktiv, Udruženje poslovnih žena Avenija, Centar za socijalne inicijative, Omladinska Parteska aktivnost, Gračanica online, Etno izvori Gračanica.


O nemogućnosti patrijarha da poseti Pećku Patrijaršiju, navodima SPC, Beograda, Prištine, te ostalim reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Pročitajte još:

Kristofer Hil: Važno je da patrijarh Porfirije bude sa Srbima

Patrijarh Porfirije: Zamislite da neko, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan

Srpski patrijarh vraćen sa Merdara: Beograd i SL osuđuju, Vučić najavljuje sastanak, opozicija o „rezultatima režima“

Patrijarh danas vraćen sa Merdara, Priština uslovila njegovu posetu; Šta kažu zakon i Briselski

SPC: Patrijarhu zabranjeno da poseti Pećku Patrijaršiju; Petković, Princ Filip, PKS, Manojlović osuđuju

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.