SANU oštro osudila zabranu ulaska patrijarha na Kosovo

FOTO: Manastir Visoki De

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) osudila je zabranu ulaska srpskom patrijarhu Porfiriju na KiM.

„Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti je sa ogromnim negodovanjem doživeo zabranu posete patrijarha srpskog Porfirija, poglavara Srpske pravoslavne crkve, Pećkoj patrijaršiji, utoliko pre što patrijarh, po svom pozvanju, nosi poruke mira i tolerancije“, saopšteno je iz SANU.

Ideje tih poruka, kako se navodi, deli i Izvršni odbor SANU, pozdravljajući sve korake usmerene ka obezbeđivanju mira, bezbednosti i normalnog života svih građana KiM.

„A posebno naših progonjenih sunarodnika, što je zabranom posete brutalno onemogućeno, dok su prave namere onih koji su tu odluku doneli do kraja razotkrivene“, dodaju.

Patrijarh srpski Porfirije 26. decembra vraćen je sa administrativnog prelaza Merdare, nakon čega se sa saradnicima vratio u centralnu Srbiju.

N1

O nemogućnosti patrijarha da poseti Pećku Patrijaršiju, navodima SPC, Beograda, Prištine, te ostalim reakcijama koje su potom usledile, čitajte u posebnim vestima:

Civilno društvo pozvalo Prištinu da se izvini Patrijarhu, a međunarodne predstavnike da ne ostanu nemi

Kristofer Hil: Važno je da patrijarh Porfirije bude sa Srbima

Patrijarh Porfirije: Zamislite da neko, samo zato što mu se hoće, zabrani papi da uđe u Vatikan

Srpski patrijarh vraćen sa Merdara: Beograd i SL osuđuju, Vučić najavljuje sastanak, opozicija o „rezultatima režima“

Patrijarh danas vraćen sa Merdara, Priština uslovila njegovu posetu; Šta kažu zakon i Briselski

SPC: Patrijarhu zabranjeno da poseti Pećku Patrijaršiju; Petković, Princ Filip, PKS, Manojlović osuđujuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.