SPC: Patrijarhu zabranjeno da poseti Pećku Patrijaršiju; Petković, Princ Filip, PKS, Manojlović osuđuju

Patrijarh Porfirije Gazimestan 2022.
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Patrijarhu Srpske pravoslavne crkve zabranjeno je da pred praznik Hristovog rođenja poseti Pećku Patrijaršiju, objavljeno je na sajtu SPC. Priština se do sada nije oglašavala povodom ovih navoda.

Kabinet Patrijarha srpskog saopštio je da je Porfirije sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da pred veliki praznik Rođenja Hristovog, doputuje u Pećku Patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je Patrijarh iguman, odnosno starešina.

Naznačeno je da, međutim, Patrijarh Porfirije ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj Patrijaršiji i da očekuje da „ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage“.

Patrijarh takođe očekuje i da se, kako navode, prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive na KiM.

„Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno“, naznačeno je iz Kabineta Patrijarha srpskog.

KoSSev portal se povodom navoda SPC obratio kosovskom ministarstvu spoljnih poslova, ali odgovor još uvek nije stigao.

Podsetimo, Patrijarh SPC boravio je u Pećkoj Patrijaršiji oktobra meseca kada je i ustoličenna drevnom tronu srpskih patrijaraha.

Osude iz Beograda: Srbima se ukida pravo na verski život i zabranjuje hrišćanstvo na KiM

Nakon navoda SPC oglasili su se Princ Filip i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Princ Filip poručuje da je sramno i nedopustivo ponašanje kosovskih institucija.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da interveniše a kako bi se ukinula, kako je kazao, Kurtijeva zabrana da Patrijarh srpski ode u Pećku Patrijaršiju.

Direktor Kancelarije za KiM, poručuje da je Priština nakon uskraćivanja „čitavog niza osnovnih ljudskih prava“, sada Srbima na Kosovu ukinula i pravo na verski život.

„Umerena i hrišćanska reakcija patrijarha na zabranu njegovog dolaska na Kosovo i Metohiju, praćena njegovom molitvom za mir između Srba i Albanaca, još jednom potvrđuje koliko je ispravna i pravedna borba srpskog naroda za opstanak na Kosovu i Metohiji i kolike su razmere zulima i nasilja kojem je naš narod izložen“, poručio je Petković.

On podseća na to da je Pećka patrijaršija sedište srpskih patrijarha, te ocenuje i da je onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu „praktično zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji“. Ipak, poručuje da je srpski narod „imun na takve zabrane“.

„Hrišćansku“ Evropu upitao je da li će „ostati nema pred ovim nasiiljem bez presedana“, ali i – „treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio?“

U međuvremenu su iz Partije kosovskih Srba poručili da je odluka o zabrani posete direktan napad na hrišćane i predstavlja „čin neskrivene mržnje“ prema Srbima koji dočekuju Božić po Julijanskom kalendaru.

„Ova odluka je skandalozna i neprihvatljiva. Pozivamo ambasade Kvinte da najhitnije reaguju i spreče ovo versko nasilje Vlade Kosova upereno protiv Srba na Kosovu i Metohiji“, poručili su iz ove stranke.

Direktor kampanja pokreta „Kreni – promeni“ Savo Manojlović, poručio je u međuvremenu da se nigde trenutno na ovaj način ne krše verske slobode kao što se to čini ovim činom.

„Kurti je definitivno najekstremniji političar na Balkanu. Bilo kakva eskalacija sukoba ide njemu na dušu. I neverovatno je da se ovakvo ponašanje toleriše od strane međunarodne zajednice“, rekao je Manojlović u pisanoj izjavi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.