Hovenijer: SAD podržavaju transformaciju KBS

„Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju sveobuhvatnu tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u višenacionalnu, profesionalnu teritorijalno odbrambenu i NATO-interoperabilnu snagu“, poručio je američki ambasador Džefri Hovenijer.

To je kazao nakon što se juče sastao sa političkim savetnikom u Evropskoj komandi SAD ambasadorkom Kejt Meri Berns i direktorom za strategiju, planove i politiku Evropske komande general-majorom Danijelom Lasikom, tokom njihove posete Kosovu, a pre nego da visoki zvaničnik NATO-a poseti i predsednika Vučića.

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je nedavno da je za Kosovske bezbednosne snage tokom protekle godine regrutovano 820 pripadnika, te 30 kadeta, a da je u toku regrutacija 612 aktivnih i 388 rezervnih pripadnika.

U KBS ima i dalje srpskih pripadnika KBS, sa juga pre svega ali u minornom broju. Od 137 Srba u KBS pre nekoliko godina, oko 50 njih se 2018, odnosno više od 70, naredne, prema dostupnim podacima, udaljilo iz ove formacije. Među poslednjim povlačenjima, zabeleženo je tokom trajanja prošlogodišnjih barikada.

Predsednik Srbije je više puta pozivao Srbe sa Kosova da ne budu deo KBS.

Prema više izveštaja, na srpske pripadnike KBS vršen je pritisak da napuste ovu službu.

Proces transformacije KBS u, kako se to u kosovskoj javnosti predstavlja, vojsku, počeo je decembra 2018. usvajanjem seta tri zakona – Zakona o pravilima službe pripadnika KBS, Zakona o transformaciji ministarstva KBS-a u ministarstvo odbrane i Zakona o transformaciji KBS u oružane snage Kosova. Srpska lista tada nije iskoristila zakonski rok da podnese žalbu ustavnom sudu uprkos najavama da će to i učiniti. Mada, rekli su da će stati „goloruki“ pred narod da ga „brane“.

Zakoni su izglasani da bi se zaobišlo to što se u skupštini nije dobijala potrebna većina za promenu mandata KBS, a to se moglo isključivo kroz promenu ustava. Za svaku izmenu pitanja koja su od posebnog/osetljivog interesa, potrebno je 2/3 glasova svih poslanika kosovske skupštine i ujedno 2/3 glasova poslanika svih predstavnika nevećinskih zajednica kojih je u kosovskoj skupštini 20.

Iako NATO formalno ne podržava transformaciju KBS u vojsku, reagujući negativno na ove zakone, države članice Saveza, poput SAD, postupaju drugačije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.