KP u akciji provere apoteka u Peći usled krijumčarenih lekova

FOTO: Kosovska policija

Pripadnici uprave za istraživanje kriminala, odnosno Sektor za istraživanje privrednih zločina, spoveli su juče akciju u regionu Peći, gde je provereno 10 apoteka zbog sumnje da se prodaju lekovi bez propratne dokumentacije, kao i da su krijumčareni.

Iz policije preciziraju da je ova akcija koordinirana zajedno sa kosovskom carinom, kao i farmaceutskim inspektorima ministarstva zdravlja.

Provereno je 10 apoteka, od kojih je kod šest pronađena značajna količina farmaceutskih proizvoda bez dokumentacije, saopštila je KP.

Naime, u tri apoteke je pronađeno 398 vrsta lekova bez etikete, 40 lekova sa falsifikovanim etiketama, kao i opojni proizvod.

Ujedno, ovim apotekama izdato je rešenje farmaceutske inspekcije da zatvori objekat, jer su, navodi KP, radile bez nadležnog farmaceuta.

U druge dve apoteke pronađene su 203 vrste lekova bez propratne dokumentacije, dok je u još jednoj pronađeno 80 vrsta ovakvih lekova.

Iz KP ujedno preciziraju da su isti vlasnici – vlasnici nekoliko apoteka u Peći.

Nakon obavljenog razgovora, odlukom tužioca Osnovnog tužilaštva u Peći, osumnjičeni su pušteni u redovnom postupku, dok su pokrenuti predmeti za „Proizvodnju i distribuciju štetnih medicinksih proizvoda“ i „Krijumčarenje robe“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.