Kosovska vlada počinje konsultacije sa opštinama o modelima organizovanja nastave od 1. septembra

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, najavio je juče da kosovsko Ministarstvo obrazovanja i Nacionalni institut za javno zdravlje, u skladu sa odlukama vlade, pripremaju priručnik o načinu organizovanja predstojeće školske godine na Kosovu. Slične najave o konačnoj odluci o načinu organizovanja nastave danima dolaze i iz Beograda ali nije jasno čijih preporuka će morati da se pridržavaju srpske obrazovne institucije na teritoriji KiM.

„Konačna odluka o otvaranju škola biće donesena u skladu sa epidemiološkom situacijom, a u proces donošenja odluka biće uključene i opštine koje će biti odgovorne za sprovođenje. U narednim nedeljama bićemo u kontaktu sa gradonačelnicima i opštinskim direktorima za obrazovanje kako bismo razgovarali o mogućim modelima nastave“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče ujutru da će u utorak javnost biti obaveštena o tačnom načinu sprovođenja nastave u novoj školskoj godini. Tokom gostovanja na TV Prva, Brnabić je kazala da je za đake od prvog do petog razreda najbliži model za sada da nastavu pohađaju u školama.

Iako deo srpskog obrazovnog sistema, obrazovne institucije u srpskim sredinama na KiM zatvorene su nakon naredbe vlade Kosova marta ove godine nedelju dana pre nego je ista odluka doneta od strane vlade u Beogradu, dok s druge strane, obdaništa i dnevni boravak dece u osnovnim školama na KiM nisu otpočeli kada i u ostatku Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.