Blog 145. dan epidemije: Danas odluka o organizovanju nastave u Srbiji

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

U iščekivanju jeseni i sezonskog gripa koji će, prema oceni stručnjaka, umnogome otežati rad medicinskih radnika i dijagnostikovanje koronavirusa, kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je mogućnost uvođenja novih mera, među kojima bi se moglo naći i „kontrolisano“ ograničenje kretanja građana. Među još uvek nerešenim pitanjima, kako za centralnu Srbiju, tako i za teritoriju Kosova, a o kojem se sve ćešće govori je i organizacija nove školske godine. I dok iz kosovskog ministarstva prosvete navode tri scenarija, uz priručnik o načinu organizovanja, slične najave dolaze i iz Beograda, dok se sa druge strane, još uvek ne zna koja će se preporuke odnositi na srpske obrazovne institucije na teritoriji KiM.

Nekoliko laboratorija u Prištini, koje su licencirane za serološke testove za koronavirus, počele su da rade, dok će se cene kreću od 25 do 50 evra, u zavisnosti od broja testova za antitela, javlja RTK2.

U zemljama regiona, cene za serološko testiranje u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama kreću se od 17 do 32 evra. U Albaniji serološko testiranje košta 32 evra. U Srbiji je 17 evra, a u Crnoj Gori od 17 do 22 evra. U Severnoj Makedoniji, serološko testiranje košta između 20 i 45 evra.

Gnjilane: Preminuo pacijenat usled posledica COVID-19

Pacijent (1956) koji se lečio u Opštoj bolnici u Gnjilanu, preminuo je, javila je Gazeta Express.

Koha: Privatne laboratorije blokirane zbog zahteva građana za testiranje

Stotine građana ovog utorka preplavilo je privatne laboratorije kako bi se testirali na COVID-19, prenosi prištinska Koha, navodeći da je najveći broj građana zatražilo testiranje zbog odlaska u Crnu Goru.

Iako za sada postoje samo dve privatne laboratorije kojima je Ministarstvo zdravlja dalo licencu za PCR testiranje, kako ovaj medij prenosi, nijedna od njih, međutim, još uvek nije počela sa radom.

Više o tome u posebnoj vesti.

Tokom avgusta bi i Srbija trebalo da dobije aplikaciju za praćenje kontakata

Srbija bi trebalo tokom avgusta da dobije aplikaciju za praćenje kontakata osoba zaraženih koronavirusom zasnovanu na principima dobrovoljnosti i solidarnosti, izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, prenosi N1.

Aplikacija čiji je radni naziv COVTAKT, neće koristiti podatke o ličnosti, već korisnički ID, naveo je.

„Da budu obavešteni da su određeni vremenski period, recimo u poslednjih 14 dana bili, najmanje 15 minuta, u blizini sa licem koje je zaraženo“, tvrdi.

Kako objašnjava, kao i u drugim zemljama, na osnovu dva mobilna uređaja, na kojima su skinute aplikacije, utvrđuje se koliko su bili blizu i koliko je trajao taj kontakt.

Hoti: Gradonačelnici da se pripreme za nove mere u borbi protiv koronavirusa

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, zatražio je danas od gradonačelnika opština na Kosovu da se pripreme za primenu novih mera u borbi protiv korona virusa a zbog novog talasa do kojeg bi, kako je saopšteno iz kosovske vlade, moglo doći već u septembru.

Hoti je danas zajedno sa ministrom zdravlja, Armendom Zemajem, ministrom prosvete i nauke, Ramom Ljikajem (Ramë Likaj) i gradonačelnicima i direktorima opštinskih zdravstvenih odeljenja na Kosovu prisustvovao elektronskom sastanku na kojem se razgovaralo o borbi protiv koronavirusa.

Više o tome u posebnoj vesti.

UNICEF: Otvaranje škola da bude prioritet

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) pozvao je vlasti da otvaranje škola bude prioritet, a kao razlog za to navodi se da deca i škole nisu glavni pokretači epidemije koronavirusa, prenosi RTS.

U saopštenju se navodi da postoje brojne negativne strane odluke da deca u dužem periodu ne idu u škole, zbog čega bi njihovo otvaranje trebalo da bude prioritet u svim državama.

Italija šalje četiri lekara Kosovu u borbi sa COVID-19

Pre nekoliko dana, kosovska ministarka spoljnih poslova, Melijza Haradinaj-Stubla, najavila je da će Italija poslati vojni medicinski tim koji će pomoći Kosovu u borbi protiv COVID-19.

Ona je vest potvrdila nakon telefonskog razgovora sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđijem Di Maiom.

Portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti kazao je za Gazetu Express da su u kontaktu sa italijanskom ambasadom oko datuma kada će doći, i dodao da će četiri lekara biti deo ovog tima.

„U kontaktu smo sa italijanskom ambasadom, očekuje se samo potvrda datuma koji dolaze. Četiri lekara biće deo ovog tima“, rekao je Hoti.

U Šumadiji još četiri potvrđena slučaja

Pozitivan test na koronavirus potvrđen je kod još četiri osobe u Šumadijskom okrugu, među 156 testiranih.

U Kragujevcu je registrovano troje novozaraženih, a jedan u Kniću.

U Kliničkom centru Kragujevac leče se 53 KOVID-pacijenta, od čega sedmoro na respiratorima.

Iz KOVID-bolnice je u ponedeljak otpušteno šestoro pacijenata iz Kragujevca i jedan iz Gornjeg Milanovca.

U kućnoj izolaciji su 562 osobe u Šumadiji, od čega su 422 u Kragujevcu.

U Podunavskom okrugu osmoro novoinficiranih

U Podunavskom okrugu je u prethodna 24 časa potvrđeno osam novih slučajeva infekcije koronavirusom, od kojih šest u Smederevu i dva u Velikoj Plani.

Prema podacima požarevačkog Zavoda za javno zdravlje, od početka epidemije je testirano 7.813 uzoraka sa teritorije Podunavskog okruga.

Najviše inficiranih, 606, zabeleženo je u Smederevu, sledi Smederevska Palanka sa 338 potvrđenih slučajeva i Velika Plana sa 165.

U bolnicama pri kosovskom zdravstvenom sistemu 41 pacijent u teškom zdravstvenom stanju

U Univerzitetsko kliničkom centru u Prištini (UKCK) i u drugim opštim bolnicama pri kosovskom zdravstvenom sistemu, ukupno je hospitalizovano 628 osoba, od kojih je kod njih 440 potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Prema poslednjem izveštaju UKCK-a 41 pacijent je u teškom zdravstvenom stanju, 14 je na respiratorima, 27 sa CPAP maskom, a na kiseoničnoj terapiji se nalazi 419 pacijenata.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo 218 korisnika i 88 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, koronavirusom je inficirano 218 korisnika i 88 zaposlenih, saopšteno je.

Po navodima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od početka epidemije u Srbiji izlečeno je 739 korisnika i 289 zaposlenih u tim ustanovama.

Priština 24 časa: 13 preminulih, 171 novoinficiran i 190 izlečenih

U poslednja 24 časa registrovan je 171 slučaj inficiranja virusom korona, trinaest osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 190, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 354, što je za trinaest više u odnosu na jučerašnje podatke koji su saopšteni sa ovog instituta.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Još šest žrtava koronavirusa u Srbiji, 235 novoinficiranih

U Srbiji je do 15 časova registrovano 235 novih slučajeva zaraze koronavirusom, šest osoba je preminulo, dok je 2.817 pacijenata hospitalizovano.

Danas su saopšteni i podaci o hospitalizovanim trudnicama i deci. U KBC-u Dragiša Mišović hospitalizovano sedmoro dece i pet majki, dok je u GAK-u hospitalizovano pet trudnica.

Po jedno dete se leči u KC Niš i u KBC-u u Šapcu.

Opširnije u posebnoj vesti.

Petnaest novoobolelih u Mačvanskom okrugu

U Mačvanskom okrugu ima 15 novoobolelih – 11 u Šapcu, po jedan u Loznici, Bogatiću, Koceljevi i Krupnju, javlja RTS.

Epidemiolozi situaciju ocenjuju kao povoljniju ali i dalje nestabilnu. Od početka u okrugu je zaraženo 3.079 osoba, najviše u Šapcu 1.932.

Trenutno je aktivno obolelih 1.058, u kućnoj izolaciji 948 stanovnika mačvanskog okruga. Prosek obolelih je 45 godina.

Rusija prva u svetu registrovala vakcinu protiv COVID-19

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin objavio je da je registrovana prva ruska vakcina za koronavirus.

„Jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv koronavirusa“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenose ruske agencije.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srpske sredine na KiM: Za nedelju dana 225 izlečenih; Novi presek stanja sutra

Četiri osobe preminule od posledica COVID-19, 225 izlečenih pacijenata, 474 aktivnih slučajeva, primetno smanjenje hospitalizovanih pacijenata kao i pacijenata u samoizolaciji, bilans je stanja za proteklih nedelju dana u većinski srpskim sredinama na KiM. Današnji rezultati biće saopšteni sutra na konferenciji Kriznog štaba, budući da i ovoga puta kasne iz nedavno otovorene laboratorije u Nišu “Vatreno oko”.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

U Novom Pazaru 22 pacijenta u bolnici

U Novom Pazaru su trenutno hospitalizovana ukupno 22 pacijenta, a nema pacijenata na respiratorima. Na Infektivnom odeljenju je devet pacijenata i na grudnom 13.

Učenici mlađih razreda u učionicama od po 15 đaka

Učenici od prvog do četvrtog razreda će nastavu pohađati u učionicama, gde će maksimalno moći da ih bude 15, odlučio je Krizni štab. Imaće najviše četiri časa koji će biti skraćeni do 30 minuta. Nastava će se sprovoditi uz poštovanje svih mera da bi se smanjio rizik od respiratornih infekcija.

Stariji razredi će boraviti u školama uz iste mere prevencije, ali će imati kombinaciju onlajn nastave i nastave u školskoj sredini.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Osam pacijenata na respiratorima u Užicu
U Užičkoj bolnici smešteno je 130 pacijenata pozitivnih na kovid 19. Na intenzivnoj nezi je 19 pacijenata a na respiratorima osam. U novoj kovid bolnici u nekadašnjoj kasarni su 63 obolela.
U prokupačkoj bolnici 12 kovid pacijenata

Od 22 pacijenta koliko ih je trenutno hospitalizovano na Infektivnom odeljenju prokupačke Bolnice “Dr Aleksa Savić”, 12 je pozitivno na koronavirus, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove, prenosi N1.

Svi hospitalizovani imaju srednje tešku upalu pluća, a zbog problema sa disanjem na kiseonik su priključena četiri pacijenta.

Jedan oboleli od COVID-19 je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja morao da bude prebačen u Kliničko bolnički centar u Nišu.

Četvoro novoobolelih u Jablaničkom okrugu

Polako opada broj novoobolelih u Jablaničkom okrugu. Od 48 testiranih u prethodna 48 sata, četiri osobe su bile pozitivne. Tri su iz Leskovca i jedna iz Vlasotinca.

Peć: 3 pacijenta izlečeno, 73 na lečenju

U Opštoj bolnici u Peći hospitalizovano je 73 kovid pacijenata, a u poslednja 24 časa, 3 osobe su izlečene.

46 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 15 ih je u teškom zdravstvenom stanju.

Kada je osoblje u pitanju, zaraženo je 5 lekara, 16 medicinskih sestara i 3 osobe koje pripadaju nemedicinskom osoblju bolnice.

Tiodorović: Svi svesni da život mora da se nastavi uz virus

Epidemiolog i član kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović ocenio je da broj novozaraženih polako opada i da se do kraja avgusta može očekivati relativno smirivanje situacije ako bi se mere poštovale kao do sada.

„Da se razumemo, virus će i dalje biti tu, ali bi svakako trebalo da bude manje pozitivnih na dnevnom nivou, a to su ta takozvana sporadična javljanja koja podrazumevaju oko petoro novozaraženih bez preminulih“, rekao je Tiodorović za Blic.

Kako je objasnio, situacija ide u dobrom smeru zato što stanovništvo poštuje mere, one daju rezultate i tako bi trebalo da ostane, a svakome je već jasno da će život morati da se nastavi sa virusom.

U Bujanovcu juče 70 pregleda

Direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Lela Jovanović je rekla za RTS da je juče u kovid ambulanti bilo 70 pregleda, od čega 20 prvih i 50 kontrolnih. Od subote do danas registrovano je 13 pozitivnih PCR testova.

Istakla je da je problem u Trnovcu jer je veći broj zaraženih iz tog mesta. Apelovala je na građane da ozbiljno shvate situaciju.

U KC Vojvodina 216 kovid pacijenata

Osetan je trend smanjenja broja obolelih u KC Vojvodina, rekla je za RTS direktorka te ustanove Edita Stokić. Trenutno je u KC Vojvodine hospitalizovano 216 pacijenata a njih 13 je na mehaničkoj ventilaciji.

Edita Stokić je rekla da su neki kovid centri zatvoreni zbog osetnog pada broja hospitalizovanih.

Kako kaže, raduje se što se smanjuje broj pacijenata, ali s druge strane to budi bojazan da će posle tih informacija doći do opuštanja.

„Bez obzira na pozitivan trend, ovo su trenuci kada moramo poštovati sve mere prevencije. Ne sme biti opuštanja, maske se moraju nositi, mora se držati distanca i sprečavati okupljanje većeg broja ljudi“, rekla je Edita Stokić.

Stabilnija situacija u Kraljevu

Epidemiološka situacija u Kraljevu je stabilnija nego pre mesec dana. Od 92 uzorka iz Kraljeva, na novi koronavirus pozitivno je 11, pokazuju najnoviji podaci, javlja RTS.

Trenutno se u bolnici u Kraljevu nalaze 44 pacijenta, od čega je njih sedam na intenzivnoj nezi. U prethodna 48 sata jedan pacijent je preminuo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.