Samoopredeljenje zahteva interpelaciju protiv ministarstva prosvete o planovima za novu školsku godinu

Parlamentarna grupa pokreta Samoopredeljenje, danas je najavila da je zatražila održavanje sednice za interpelaciju protiv kosovskog ministra obrazovanja, Ram (Ramë) Likaja, u vezi sa situacijom u obrazovnom sistemu, planovima i pripremama za početak nove školske godine.

Iako nova školska godina kreće za tri nedelje, Ministarstvo prosvete još uvek nije sačinilo plan o povratku dece u školu, poručuju iz Samoopredeljenja.

„Ministarstvo prosvete i nauke nije predstavilo nikakav plan i strategiju za garantovanje realizacije nastavnog procesa, uključivanje svih učenika u proces, kao ni način razvoja nastavnog procesa u situaciji u kojoj se nalazi zemlja pogođena Covid-19“, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Upravo zbog toga, kako navode, uputili su zahtev za interpelaciju protiv ministra Ministarstva prosvete i nauke, a u vezi sa početkom školske godine – planovima i pripremama za početak nove školske godine, kao i u vezi sa stanjem u obrazovnom sistemu.

Dodaju da tokom letnjeg raspusta nisu vođene aktivnosti vlade u vezi sa pripremama za sprovođenje obrazovnog procesa u vanrednim okolnostima.

Neposredno pre najave Samoopredeljenja, druga najveća opoziciona stranka na Kosovu, PDK, takođe je uputila kritike na račun vlade a povodom nove školske godine i situacije u kojoj se nalazi obrazovni sistem na Kosovu.

Najava Samoopredeljenja stiže dan nakon što je kosovski premijer, Avdulah Hoti, najavio da kosovsko Ministarstvo obrazovanja i Nacionalni institut za javno zdravlje, u skladu sa odlukama vlade, pripremaju priručnik o načinu organizovanja predstojeće školske godine na Kosovu.

„Konačna odluka o otvaranju škola biće donesena u skladu sa epidemiološkom situacijom, a u proces donošenja odluka biće uključene i opštine koje će biti odgovorne za sprovođenje. U narednim nedeljama bićemo u kontaktu sa gradonačelnicima i opštinskim direktorima za obrazovanje kako bismo razgovarali o mogućim modelima nastave“, napisao je Hoti juče na Fejsbuku.

Slične najave o konačnoj odluci o načinu organizovanja nastave danima dolaze i iz Beograda ali nije jasno čijih preporuka će morati da se pridržavaju srpske obrazovne institucije na teritoriji KiM.

Pročitajte još:

Kosovska vlada počinje konsultacije sa opštinama o modelima organizovanja nastave od 1. septembraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.