Kosovska vlada uvela sankcije Rusiji

Kao što je juče i najavljeno, kosovska vlada odlučila je danas da uvede sankcije Rusiji, a u skladu sa sankcijama SAD-a i Saveta Evropske unije zbog napada na Ukrajinu.

Kosovski premijer kazao je na današnjoj sednici da bi sankcije trebalo da se posmatraju kao proizvod političke orijentacije kosovske vlade.

„Današnji dan započinjemo pridruživanjem našim partnerima, kao odgovor na vojnu agresiju Rusije odobravanjem paketa sankcija protiv nje“, kazao je Kurti, uz naznaku da ovo nije prvi put da Kosovo uvodi sankcije Ruskoj Federaciji.

Kaže da usled akcija Rusije, odgovor zapada i demokratskog sveta mora da bude jedinstven i odlučan.

„Našu neposrednu i bezrezervnu reakciju na rusku okupaciju Ukrajine treba čitati kao jasnu poruku političke i diplomatske orijentacije“, rekao je Kurti u govoru pred vladinim kabinetom, prenosi Koha.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala precizirala je da je reč o ekonomskim i finansijskim sankcijama koje su prethodno uveli Savet EU i SAD.

Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine ruskih banaka, finansijskih institucija i pojedinaca, kao i zabranu njihovog pristupa finansijskim tržištima.

Gervala je ujedno najavila da je zabranjeno putovanje ili tranzit Rusa u zemlje koje primenjuju sankcije, te da su uvedene druge restriktivne mere koje se odnose na ruske kompanije, elitu i političke aktere koji odlučuju o invaziji u Ukrajini.

Osim SAD i EU, prethodno je i Velika Britanija uvela svoje sankcije Rusiji.

Na istoku je juče u ranim jutarnjim satima došlo do nove eskalacije situacije kada je ruski predsednik, Vladimir Putin, ovlastio vojsku da sprovede operaciju u Donbasu u Ukrajini, a ukrajinski predsednik proglasio ratno stanje za celu zemlju. Ruski predsednik kazao je da se odlučio na vojnu akciju jer je bio „primoran“ na to, odnosno, zbog toga što je Zapad odbio da obrati pažnju na ruske bezbednosne zahteve. Potez Rusije je, međutim, naišao na osudu Zapada, ali i mnogih u regionu, uključujući i Prištinu, uz najavu novih sankcija.

Najviši prištinski zvaničnici oglasili su se juče zajedničkom izjavom u kojoj su potvrdili svoj stav – tj. podršku Ukrajini i osudu na račun Rusije, a kada su i najavili spremnost da uvedu sankcije ovoj zemlji.

Ujedno su poručili da će zajedno sa saveznicima da se suprotstave „destabilizujućim tendencijama Rusije prema regionu Zapadnog Balkana“.

Uvođenje sankcija Rusiji prethodno je zatražilo i više poslanika u kosovskom parlamentu, a nakon odluke ruskog predsednika da prizna Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini kao nezavisne i odobri slanje trupa.

Više o svemu tome u posebnim vestima:

Ponoš: Neprihvatljivo vojno rešavanje Ukrajinske krize, Srbija prošla kroz takvo iskustvo 1999.

Poslanici u PR o uvođenju sankcija Rusiji; Bahtiri poziva na jačanje KBS, „da se zaštiti Sever“ – „Srbija oruđe Rusije“

Prištinski zvaničnici: Putin diktator; Spremni smo za sankcije i mere, da kaznimo agresiju Rusije

Rusija napala Ukrajinu, Priština i zapad osudili, čeka se stav Beograda

Putin: Bio sam primoran da naredim vojnu akciju na Ukrajinu

Putin traži priznanje Krima kao dela Rusije, pita kako se to razlikuje od KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.