Kurti: Ove godine podnosimo zahtev za članstvo u EU

kurti
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da primena SSP-a (Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prim. red.) direktno utiče na poboljšanje života građana, zamolivši ministre za maksimalnu posvećenost i odgovornost ove godine.

Na sastanku Ministarskog saveta za evropske integracije, predsednik izvršne vlasti je izjavio da su posvećeni i da će tokom ove godine Kosovo podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Kurti je rekao da je ova obaveza preuzeta u decembru prošle godine i da je zbog toga važno sprovesti agendu za evropske reforme.

„Značaj programa i političkih prioriteta u okviru agende za evropske reforme ERA 2, ove godine je veći zbog političke odluke koje je Kosovo donelo, da ove godine apliciramo za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Kurti.

„Danas smo se okupili da razgovaramo o konačnom nacrtu ovog dokumenta i da ga načelno odobrimo. S obzirom na značaj reformi za evropske integracije u ovoj fazi, šest godina nakon stupanja na snagu SSP-a, obaveze koje smo preuzeli u ovom programu treba tretirati sa visokim prioritetom“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je njegova Vlada spremna da ih podrži u političkom donošenju odluka kako bi se osigurala implementacija SSP-a. Na ovom sastanku je planirano da se usvoji Nacionalni program za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2022/2026.

U međuvremenu, Kurti je tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje istakao da su se oni obavezali da će se prijaviti za EU.

„Zamenik premijera Bisljimi i njegov tim biće vam na raspolaganju da osiguraju pravilnu implementaciju ovog programa. Kosovo je potencijalni kandidat i obećana mu je perspektiva članstva u Evropskoj uniji, tako da smo posvećeni sprovođenju našeg dela obaveza i intenziviranju saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije kako bismo prešli u sledeću fazu članstva“, rekao je Kurti.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.