Poslanici u PR o uvođenju sankcija Rusiji; Bahtiri poziva na jačanje KBS, „da se zaštiti Sever“ – „Srbija oruđe Rusije“

Ukrajina
FOTO:(Preuzeto sa Nova.rs) Maksim Bogodvid / Sputnik / Profimedia;Dmitry Sandimirov / TASS / Profimedia;Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Odluka ruskog predsednika da prizna Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini kao nezavisne i odobri slanje trupa, izazvala je nezadovoljstvo širom Zapada. Potezom Rusije nisu zadovoljni ni u Prištini. Dok jedni pozivaju na uvođenje sankcija Rusiji, drugi traže sednicu Saveta za bezbednost. Na Kosovu ujedno stižu pozivi da se zbog novonastale situacije u Ukrajini preraspodeli budžet za jačanje KBS, kako bi se „zaštitio Sever Kosova“.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je juče dekret o priznanju nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike. U međuvremenu su stigle brojne oštre reakcije sa Zapada. Američki i francuski predsednik upozorili su da ova odluka „neće ostati bez odgovora“, a osude su ujedno stigle i iz EU, NATO…

SAD su ujedno, pišu dalje mediji, donele uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa DNR i LNR, a Britanija je uvela sankcije protiv pet ruskih banaka i tri biznismena bliska Putinu.

Danas je reagovalo i kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, sa navodima da stoji uz Ukrajinu protiv „direktne agresije Rusije“.

„Putin se ponovo bori protiv mirne demokratije. On je godinama vodio hibridne ratove protiv demokratija širom Evrope. Slobodni svet mora odlučno da odgovori Putinu i njegovim predstavnicima“, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

O novonastaloj situaciji na istoku se danas govorilo i u kosovskom parlamentu.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao je na sednici da Priština podržava suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Poručio je da će Kosovu uvek da se ophodi u koordinaciji sa EU, SAD i NATO-om.

Vlada da uvede sankcije Rusiji, sazvati sednicu Saveta za bezbednost Kosova

Poslanik PDK, Enver Hodžaj, kazao je danas svojim kolegama u kosovskoj skupštini da bi „zbog istorije i pravedne stvari“ Kosova, trebalo da budu solidarni sa Ukrajinom i sa njenim narodom „koji brani slobodu i svoju nezavisnost“.

Skupštinu poziva da, ukoliko bude bilo potrebno, usvoji rezoluciju o ovom pitanju, u bliskoj budućnosti.

Hodžaj situaciju u Ukrajini povezuje sa zapadnim Balkanom, odnosno Kosovom.

„Ukrajina je prvi front, Balkan je drugi front i mi smo na prvoj liniji ovog drugog fronta na Balkanu“, tvrdi Hodžaj, te ujedno poziva kosovsku vladu – da sazove „Savet za nacionalnu bezbednost“.

Ovaj poslanik ima još jedan zahtev – uvođenje sankcija Rusiji, ukoliko i SAD i EU učine isto.

Slične poruke šalje i poslanik Samoopredeljenja i predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove, Haki Abazi, uz konstataciju da se Zapad priprema za nove sankcije Rusiji.

Abazi, sa druge strane, kaže da Srbija koristi „istu taktiku“ kao i Rusija, te takođe poziva prištinske institucije da budu na oprezu.

„Imajući suseda poput Srbije koji takođe koristi istu taktiku ugrožavanja teritorijalnog integriteta i kopira postupke Rusije, postoji hitnost da se naše bezbednosne institucije okupe i pažljivo sagledaju i prate situaciju sa kojom se suočavamo. Moj zahtev je da u ovoj delikatnoj situaciji budemo jedinstveni u suočavanju sa krizom koja može direktno i indirektno da utiče na nas i region“, rekao je on.

Bahtiri: Sav novac preusmerite za jačanje KBS-a, da zaštitimo Sever

Oglasio se i bivši gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, koji takođe situaciju u Ukrajini povezuju sa Kosovom.

Kaže da je Srbija od 1999. godine „praktično bila u stanju pripravnosti da pripoji sever Kosova“, ali i da je uvek „očekivala pojavu novih geopolitičkih situacija koje bi joj išle u prilog“.

„Posle okupacije dela Ukrajine od strane Rusije, čak i njen saveznik na Balkanu, na čelu sa Vučićem, izgleda da nije spreman da održi mir u našem regionu“, poručuje Bahtiri.

On, čak apeluje na kosovsku vladu da obustavi sve kapitalne investicione projekte i da u potpunosti preraspodeli budžet za „naoružavanje Vojske Kosova“.

Bahtiri je podsetio da je u maju 2021. potpisao ugovor u svojstvu gradonačelnika sa kosovskim ministarstvom odbrane, o korišćenju 195 hektara zemlje na Crnuši u južnom delu Mitrovice, za izgradnju baze KBS-a.

„Odatle može u potpunosti da se nadgleda Sever. S obzirom na trenutna dešavanja, hitan početak njene izgradnje je potreban“, poručio je Bahtiri.

Ovaj političar koji je nekada bio član AKR, a potom prešao u Samoopredeljenje, danas kaže da je to učinio zato što veruje da će ova stranka „maksimalno da se posveti zaštiti Severa Kosova, koji je zaboravljen od strane prethodnih vlada“.

„Nakon izbijanja sukoba između Rusije i Ukrajine, teži se ka dolasku novog globalnog poretka, za koji je poznato da je Srbija uvek bila i jeste oruđe Rusije za destabilizaciju Balkana uopšte i Kosova posebno. Dakle, ne treba da stojimo skrštenih ruku pred ovakvom situacijom, već da naoružamo svoju vojsku koliko god je to moguće, ostavljajući na neko vreme po strani autoputeve i slične projekte“, zaključuje Bahtiri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.