Putin traži priznanje Krima kao dela Rusije, pita kako se to razlikuje od Kosova

FOTO: Sputnik/Pavel Bednyakov

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je međunarodno priznanje Krima kao dela Rusije, pozvao Ukrajinu da odustane od nastojanja da postane članica NATO-a i Zapad da prestane da isporučuje oružje u tu državu.

Putin je rekao da rusko pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim 2014. treba da bude međunarodno priznato kao legitiman odraz izbora lokalnog stanovništva, i pitao se kako je to različito u odnosu na Kosovo. Zapadne sile su osudile aneksiju kao kršenje međunarodnog prava.

On je takođe pozvao da Ukrajina odustane od nastojanja da postane članica NATO-a i rekao da ona treba da preuzme neutralan status kao i da Zapad treba da prestane da šalje oružje tamo kako bi se okončala trenutna kriza.

Izjava dolazi nakon što je gornji dom ruskog parlamenta odobrio Putinov zahtev da upotrebi vojnu silu van zemlje.

Putin je izjavio da njegova zemlja priznaje nezavinost i suverenitet proruskih separatista na istoku Ukrajine nad čitavim regionima Luganska i Donjecka, a ne samo u oblastima pod njihovom kontrolom.

„Priznali smo nezavisnost ovih republika, odnosno sve njihove osnovne dokumente, uključujući i njihov ustav. A u ustavu su upisane granice Donjecke i Luganske oblasti kakve su bile kada su bile u sastavu Ukrajine“, rekao je Putin i dodao da tačne granice treba da budu dogovorene u razgovorima dve otcepljene oblasti i Ukrajine.

Ruski predsednik je na iznenadnoj konferenciji za novinare prenetoj na televiziji rekao da će mogući ulazak ruske vojske na teritoriju Ukrajine u znak podrške proruskim separatistima, zavisiti od situacije „na terenu“.

„Nisam rekao da će naši vojnici sada ići tamo“, kazao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.