Kosovska vlada insistira da uprkos ostavci premijera može da nastavi sa sprovođenjem kapitalnih projekata

Kosovska vlada, na čelu sa premijerom u ostavci, Ramušem Haradinajem, uprkos činjenici da je Haradinaj početkom prošle nedelje zvanično uputio pisma ostavke kosovskom predsedniku i skupštini, nastoji da nastavi funkcionisanje kao da do ostavke premijera nije došlo. Kosovska javnost i politički predstavnici osporavaju pravo vlade čiji je predsednik podne ostavku da nastavi da donosi bitne odluke, a najviše se kritikuje odlučnost kosovskog premijera da nastavi da sprovodi infrastrukturne projekte.

Kosovski ministar za infrastrukturu i saobraćaj Palj Ljekaj rekao da će biti završen svaki projekat koji je pokrenula i planirala vlada Ramuša Haradinaja.

„Vlade dolaze i odlaze, ali projekti moraju biti sprovedeni“, tvrdi Ljekaj, dodajući da će potpisati nove projekte predviđene važećim zakonima.

„Ono što zakon predviđa da je dužnost ministra, potpisivaću dok budem na dužnosti“, tumačenje je Ljekaja koje prenosi RTK2.

Ovo je prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti da se Kosovo suočava sa situacijom da premijer podnese ostavku. Kako Zakon o vladi i dalje nije usvojen, te nije definisano kako postupati u slučaju ostavke premijera, u Prištini trenutno vlada nerazjašnjena situacija.

U većini zemalja, Zakonom o vladi, uređeno je da nakon ostavke predsednika vlade, izglasavanja nepoverenja vladi ili isteka mandata vlade, kabinet može nastaviti da funkcioniše ali sa vrlo ograničenim nadležnostima.

Na primer, srpskim Zakonom o vladi, vlada kojoj je prestao mandat (a isti član zakona važi i za vladu koja je podnela ostavku) može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća. Takođe, takva vlada ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave.

Suočen sa brojnim kritikama zbog sazivanja redovnog sastanka vlade, a nakon što je podneo ostavku, Ramuš Haradnaj je rekao da to čini kako bi izbegao vakuum u vlasti, a od Pravne kancelarije vlade, zatražio je da uputi pitanje Ustavnom sudu o tome da li i kako vlada može da funkcioniše nakon ostavke premijera, odnosno da li on ima pravo da vodi vladu do izbora nove vlade.

Međutim, nije jasno da li će kosovski Ustavni sud prihvatiti da odgovori na upit vlade, budući da pitanje koje im je upućeno ne spada u opus pitanja koje vlada može uputiti Ustavnom sudu. Prema kosovskom Ustavu, vlada sudu može poslati upit iz sledećih oblasti:

  • sukob ustavnih nadležnosti između Skupštine Kosova, kosovskog predsednika i vlade Kosova;
  • saglasnosti predloženog referenduma sa Ustavom;
  • saglasnosti objavljivanja vanrednog stanja i mera preduzetih tokom istog sa Ustavom;
  • saglasnost predloženih ustavnih amandmana sa obaveznim međunarodnim sporazumima, ratifikovanih Ustavom i razmatranje ustavnosti procedure sprovođenja;
  • ako je Ustav prekršen tokom izbora skupštine

I dok su kritike na račun Haradinaja zbog pokušaja da vladu vodi kao da nije podneo ostavku brojne, n izostaju ni kritike na račun Tačija. Kosovski predsednik se neretko optužuje da namerno odlaže raspisivanje izbora kako bi PDK prikupio podršku za novog mandatara i time izbegli izbore. Ipak, sa izutetkom Samoopredeljenja, nijedna politička partija koja poziva na raspisivanje izbora nije govorila o inicijativi za raspuštanje Skupštine Kosova. Ukoliko parlamentane partije raspuste skupštinu, kosovski predsednik neće imati drugog izbora osim da raspiše vanredne izbore.

Povezani članci:

Gazeta Blic: „Tajni“ plan Tačija i PDK da spreče nove izbore

RTK: Vanredni izbori na Kosovu 8. septembra

Novi izbori na Kosovu ili rekonstrukcija vlade?

Kosovske partije se ubrzano spremaju za izbore, mnoge se izjasnile po pitanju mogućih koalicija

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog 

Tači najavio konsultacije sa političkim partijama za sledeću nedelju

Ramuš Haradinaj imenovao još dva savetnika i nastavlja da prisustvuje javnim događajima u svojstvu premijera

Haradinaj danas predsedavao vladom, brojne kritike na račun navodnog neustavnog delovanja kosovskog premijera u ostavci

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.