Kompanija supruge Tonija Blera savetuje kosovsku vladu o Specijalnom sudu

Foto: Omnia Strategy, caption

Vlada Kosova platila je kompaniji Šeri Bler, supruge Tonija Blera, 500.000 evra za pravno savetovanje o Specijalnom sudu, tvrde iz prištinske televizije T7, prenosi Gazeta Express.

Iako su svi ugovori Vlade Kosova sa međunarodnim kompanijama poverljivi, kosovski ministar pravde, Abeljard Tahiri, potvrdio je za T7 da Vlada Kosova dobija savetodavne usluge o tome kako da se ponaša prema Srbiji u ovom procesu.

Pored toga, Kosovo ima i savetnike u vezi sa dokumentima i pravilima rada Specijalnog suda.

Ova televizija javlja i da je rukovodeća jedne od dve kompanije koje savetuju kosovsku vladu o pitanjima vezanim za Specijalni sud, Šeri Bler, žena bivšeg premijera Velike Britanije. Radi se o kompaniji „Omnia Strategy“ koja već, kako tvrde, 9 meseci savetuje Vladu Kosova, a čiji je ugovor na pola miliona evra nedavno istekao.

London česta adresa za konsultantske ugovore

Pre nešto više od godinu dana objavljena je vest o još jednom polumilionskom ugovoru Vlade Kosova, tačnije kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija, sa londonskim advokatom i bivšim tužiocem Haškog trbunala za Jugoslaviju, Džefrijem Najsom koji je u međuvremenu angažovan kao jedan od dva branitelja Samija Ljuštakua koji je januara ispitan od strane Specijalnog tužioca u Hagu.

Tada je Najs objavio da su on i koleginica Nevenka Tramp radili „kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda“, i da im za taj rad nije isplaćeno preko 490.000 evra.

Ovo pismo bilo je povod za formiranje parlamentarne komisije Skupštine Kosova koja treba da istraži sve lobističke ugovore koje je kosovski predsednik potpisivao dok je obavljao brojne javne funkcije. Premda je započela sa radom, ova komisija je imala problema sa dostavljanjem potrebne dokumentacije od strane kabineta kosovskog predsednika koji je jedino obelodanio da je ova institucija u poslednjih 24 meseca potpisala ugovore sa stranim kompanijama u vrednosti od preko 1.2 miliona.

Nedavno je i prištinski portal Insajderi objavio informacije o daleko skromnijem ugovoru u iznosu od 12.000 evra koji je zamenik kosovskog premijera, Enver Hodžaj iz PDK u funkciji predsedavajućeg radne grupe za izradu nacrta Platforme o dijalogu, potpisao sa još jednim londonskim pravnikom, Markom Velerom. Veler, koji je profesor na Kembridžu je suprug Nore Visoke Veler, rođake bivšeg savetnika Envera Hodžaja, Gazima Visoke, javio je Insajderi.

Pre toga, još 2016, dok je obavljao dužnost ministra spoljnih poslova, dok mu je Visoka bio savetnik, Hodžaj je potpisao i ugovor vredan 40.000 evra sa Cambridge Academy of Global Affairs (CAMGA) čije je direktorka Nora Visok Veler.

Porodica Bler često povezivana i sa beogradskom vladom

Govoreći u Novom danu na N1 televiziji, predsednik Narodne stranke i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, izneo je krajem prošle godine tvrdnje da ideju razgraničenja u Berlinu i Vašingtonu, a u ime Srbije zagovara bivši premijer Velike Britanije i jedan od glavnih zagovornika NATO bombardovanja Jugoslavije 1999, Toni Bler.

Ovo je ubrzo demantovao i Aleksandar Vučič, ali i sam Institut Tonija Blera za globalnu promenu.

U pisanom odgovoru imejlom tada za KoSSev, sa potpisom portparola Džuli Krouli (Julie Crowley) iz Instituta Tonija Blera za globalnu promenu demantiji su sadržani u jednoj rečenici:

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova“, odgovorila je.

Međutim, nekoliko nedelja nakon toga, BIRN je izvestio da je upravo ovaj Institut raspisao konkurs za višeg savetnika u Beogradu, koji će da „blisko sarađuje i savetuje“ najviše zvaničnike o pitanjima upravljanja (vlade).

Ovaj konkurs je ubrzo uklonjen sa sajta ovog Instituta, a beogradski Insajder, uprkos brojnim pokušajima i zahtevima Vladi Srbije da odobri uvid u ugovore između Vlade i ovog Instituta je do sada samo dobio odgovor premijerke Brnabić da se usluge ovog Instituta ne plaćaju iz budžeta Republike Srbije.

Povezani članci:

Ljuštaku se „brani ćutanjem“; „Komandant Hodža“ dobio poziv Specijalnog suda

Ekskluzivno: Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu

Ima dug u Londonu ali će Tači tamo promovisati knjigu

Kršenje milionskih ugovora za lobiranje, otvaraju se vrata Tužilaštvu

Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Blerov Institut za globalnu promenu: Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade

Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

Kabinet Ane Brnabić za Insajder: Pitajte Blerov institut ko ga plaća da savetuje Vladu Srbije

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.