Ekskluzivno: Tači duguje 500.000 evra Džefriju Najsu

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Gazeta Express je došla do pisma koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, a u kojem se navodi skandalozna priča u koju su uključeni predsednik Tači i njegov tim. U ovom pismu otkrivena je istina o Tačijevoj biografskoj knjizi, prema kojem se vidi da je Predsednik platio za nju.

Za kosovske Albance jedna od najvoljenijih javnih ličnosti neposredno nakon rata bio je tužilac Haškog tribunala, ser Džefri Najs. Predvodio je suđenje najomraženijoj osobi na Kosovu – Slobodanu Miloševiću.

Najs je nastavio da bude „very nice“ sa Albancima, čak i u govoru koji je održao 2011. godine, nakon što ga je pogodio izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija, koji je optužio direktno premijera i celu hijerarhiju OVK-a za trgovinu ljudskim organima i za druge prilično bizarne optužbe.

Pismo,kako Express navodi, Džefrija Najsa pogledajte OVDE

U svom tekstu, Najs je opisao navode senatora kao neosnovane, a njegov izveštaj kao neodrživ.

To je bio razlog zbog čega je tadašnji premijer Hašim Tači zatražio saradnju.

Tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, po nalogu svog šefa, kontaktirao je ser Džefrija da radi sa Vladom Kosova, tačnije za Tačija – koji je bio ključna figura Martijevih optužbi za trgovinu organima.

Od trenutka kada je ova komunikacija uspostavljena, stvar između Vlade Kosova – između Hašima Tačija i gospodina Najsa, više nije bila veoma „nice“.

Dovedene su u pitanju isplate. Hašim Tači je poznatom advokatu iz Velike Britanije ostao dužan.

Express je došao do prepiske koju je Najs imao sa aktuelnom Vladom Kosova.

Bivši tužilac Haškog tribunala izgleda da je prilično ogorčen zbog načina na koji su ga kosovske institucije ignorisale, iako mu, kaže on, duguju više od pola miliona evra.

„Nisam imao profesionalnu saradnju sa Vladom sve dok me Petrit Seljimi nije kontaktirao i pitao da li hoću da radim za vladu. Složio sam se sa finansijskim uslovima koje mi je ponudio Seljimi,“ napisao je Najs u pismu Vladi, odnosno šefu kabineta Avniju Arifiju, koji je kazao da je o ovom pismu takođe obavestio i ambasadora Velike Britanije na Kosovu.

Ali šta je rečeno u pismu koje Najs šalje Arifiju?

Tamo stoji da je Najs, sa svojim timom, sklopio dogovor sa predsednikom Tačijem, šefom vlade i glavnookrivljenim od strane Martija. Britanski advokat je nekoliko godina bio angažovan da savetuje Tačija, pomažući da se pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, a pomogao je i deo predsednikove biografske knjige, koja je nedavno objavljena pod naslovom „Nova država – moderna država“.

U pismu Najs nastavlja sa priznanjem – da je isplaćivan neko vreme, a potom su nakon određenog vremena iznenada prestale isplate od strane vlade, te da je preostalo pola miliona duga koji sada potražuje.

On kaže i da će, ukoliko se ne izvrši ova uplata u skladu sa sporazumom, o tome javno govoriti u medijima.

Iz ove prepiske ne zna se koliko Vladu Kosova košta Tačijev ugovor sa dva advokata, međutim podatke koje je od novembra 2015. do kraja jula 2016. godine, Najs slao vladi, trebalo bi da mu se isplati 327,445.86€, a Trompovoj 162,975.01 evra.

Kako isplata nije uspela, Džefri Najs je pisao Vladi i predsedniku Tačiju, koji je nekoliko puta obećao da će uplatiti novac, ali se, kako se Najs požalio, to se još uvek nije dogodilo.

Najs je pisao zajedno sa Nevenkom Tromp, koja je istraživala Milošev slučaj – oni su bili angažovani da savetuju Tačija, pripremaju govore, dogovaraju intervjue, kao i da daju doprines za Tačijev biografski roman, a za šta je Najs mislio da je za Kosovo a ne samo za Tačija.

Advokat ukazuje na to da su oni pripremili obiman poverljiv materijal za Vladu kada Specijalni sud počne sa prvim optužnicama.

„Radili smo kako bi kosovska vlada mogla da pripremi materijal kojem niko neće imati pristup, a koji će se koristiti kada pojedinci budu optuženi od strane Specijalnog suda,“ objasnio je Najs.

Čak i nakon što nisu izvršene uplate, Najs je rekao da je nastavio da pomaže Tačiju, posebno u delu za Tačijevu  knjigu koji se bavi navodima o trgovini ljudskim organima.

„Od mene je traženo – pomogao sam piscima biografske knjige Hašima Tačija u vezi sa pričom o optužbama za trgovinu organima, misleći da priča nije samo o Hašimu Tačiju, već o ljudima na Kosovu,“ napisao je Najs.

On kaže da se samo sa Hašimom Tačijem sastao tri puta, i to čak i u Predsedništvu, navodi Najs. Predsednik je obećao da će isplate da budu izvršene.

U svom pismu Najs ukazuje i da je umoran od neodgovornosti lidera zemlje, a naročito od načina na koji su prebacivali loptu jedan drugom. Zato je odlučio da piše svima odjednom.

„Uključivanjem svih više neće biti moguće da u kontinuitetu beže od odgovornosti,“ poručio je Najs Enveru Hodžaju, Petritu Seljimiju, Abeljardu Tahiriju, ambasadoru Ljirimu Grajćevciju, Ardijanu Arifaju i Bašmiru Džemaju.

„Takođe sam pisao i ambasadoru Roriju O’Konelu koji je uložio napore da ovo pitanje reši u našu korist,“ kaže Najs.

Express je u petak kontaktirao ambasadora O’Konela kako bi ga pitao da li je Vladi Kosova poslato ovo pitanje.

Ambasador je rekao da je to pitanje koje se njega ne tiče.

„Ovo je pitanje između Vlade Kosova i gospodina Džefrija Najsa,“ kratko je rekao O’Konel.

Najs otkriva da je u okviru dogovora sa Vladom radio sa drugim ljudima, čak i sa jednim od pisaca Tačijeve biografije, Suzi Džeger, koja je takođe trebalo da bude plaćena.

Na osnovu ove prepiske otkriveno je da je ono što je predsednik Tači želeo da predstavi kao biografsku knjigu – koju su napisala dva strana novinara – bila zapravo knjiga koju je naručio i platio.

„Da bi završili posao za Vladu, u skladu sa dogovorom, sarađivali smo sa drugim strankama, kao što su Alan Doneli i Suzi Džeger i takođe Pljeurat Haljilji,“ napisao je advokat.

„Verujemo da su plaćeni. Ako se to dogodilo, želimo da znamo zašto smo mi imali drugačiji tretman kada smo imali ključnu ulogu u radu koji je urađen sa ovim pojedincima?“ piše dalje Najs.

U tom trenutku Najs saznaje da su ga Tači i njegov tim prevideli, plaćajući knjigu na druge načine. Nije poznato na koji način su ta plaćanja i izvršena.

Pljeurat Haljilji, piše Najs, bio je posvećen tome da obezbedi zatvoren sistem za materijal koji su Najs i Tromp prikupili, a koji je potreban Kosovu kada Specijalni sud bude počeo sa optužnicama. Međutim, Haljilji je iznenada prekinuo kontakte i nije im odgovarao:

„Čekali smo odgovor da li smo obezbedili siguran prostor da ponesemo materijal, ali nikada nismo sreli Pjleurata Haljiljija. Nakon nekog vremena gospodin Haljilji je, bez objašnjenja, prekinuo komunikaciju sa nama.“

Najs veruje da će to Tačiju zatrebati još jednom. Nakon izveštaja Dika Martija, advokat očekuje da ga Predsednik kontaktira kada Specijalni sud podigne prve optužnice.

„Razumem da Hašim Tači možda ima nameru da sarađuje sa mnom kada postane poznato ko će biti optužen od strane Specijalnog suda,“ napisao je Najs sadašnjoj vladi.

Advokat je i poslednji put pisao predsedniku Tačiju, kada je ukazao da je pred kosovskim sudom pokrenuo slučaj za neplaćene račune i obaveštava ga da on prekida ugovor.

„Od 2016. prolazimo kroz proces da se dug otplati prema zakonima Kosova,“ napisao je Najs Tačiju.

Osim toga, Najs na kraju pisma preti, rekavši da, iako je do sada ćutao, ukoliko mu ne bude plaćeno, on će biti primoran da izađe u javnost, i da, prema njegovim rečima, nanese štetu imidžu Kosova.

Gazeta Express je kontaktirala Avnija Arifija, pitavši ga da li je Vlada odgovorila na zahteve britanskog advokata.

Arifi je rekao da bez obzira na to što je adresa Džefrija Najsa bila Vlada, o ovom pitanju koje ima veze sa Tačijevim sporazumom sa advokatom, trebalo bi da odgovore Predsedništvo i Ministarstvo spoljnih poslova.

Predsedništvo nedeljama nije odgovoralo na pitanja Gazete Express o angažovanju Najsa od strane Tačija, dok je Jetljir Ziberaj iz Ministarstva spoljnih poslova rekao da nema nikakve informacije o tome.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.