Blerov Institut raspisao konkurs za savetnika Vlade Srbije

„Tony Blair Institute for Global Change“
„Tony Blair Institute for Global Change“

Izvor: Balkan Insight (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Bivši britanski premijer želi da angažuje višeg savetnika u Beogradu, koji će da „blisko sarađuje i savetuje“ najviše zvaničnike o pitanjima upravljanja (vlade).

Institut Tonija Blera za globalne promene (TBI) traži višeg savetnika za komunikacije, koji će Vladi Srbije pružati strateške savete za komunikaciju i podršku u odnosima sa javnošću.

Institut je, pod naslovom „Upravljanje“ i na lokaciji „Beograd“, otvorio konkurs za „iskusnog savetnika za menadžment koji ima značajno iskustvo u reformi javnog sektora, a koji je radio na razvoju ekonomskih politika“.

Konkurs je objavljen na sajtu Instituta.

Dva konkursa za Beograd

KoSSev: Na sajtu ovog instituta objavljeni su međutim konkursi za dva radna mesta u Beogradu: Viši savetnik za visoko-prioritetne projekte vlade i viši savetnik za komunikaciju visokih zvaničnika.

Savetnik će pružati strateške savete o komunikacijama i podršku zvaničnicima u Vladi, kao i podršku za razvoj politike, upravljanje projektima i spoljnim poslovima različitim klijentima – „obično vladinim agencijama ili ministrima/šefovima države“.

Savetnik će takođe sprovoditi brze analize i međunarodne benčmarkinge koji će „ući u celokupnu vladinu strategiju reforme specifičnih političkih oblasti“.

On ili ona će takođe držati prezentacije i sastanke, upoznaće ključne donosioce odluka u vladi, uključujući ministre, više zvaničnike i zvaničnike multilateralnih i bilateralnih organizacija – „koji su relevantni za rad TBI-a u regionu“.

„Institut ima kontinuiran projekat u Srbiji, koji pomaže u pružanju javnih usluga. Ovo čini deo šireg neprofitnog rada Instituta koji podržava vlade širom sveta, a obezbeđen je bez ikakvih troškova na račun Vlade Srbije,“ naveo je Institut u pisanom odgovoru za BIRN.

Ovo nije prvi put da je Bler povezan sa konsultantskim radom za Vladu Srbije.

Kao što je BIRN ranije pisao, bivši lider Laburističke partije i premijer Velike Britanije je Srbiju dodao na listu zemalja za čije je savetovanje plaćen u 2015. godini.

Kako je otkrilo zajedničko istraživanje BIRN-a i britanskog Guardian-a, tada je tadašnji premijer Srbije, a sadašnji predsednik Aleksandar Vučić sklopio ugovor sa Blerovom konsultantskom firmom o uspostavljanju „jedinice za isporuku“, a što su, prema sprskim zvaničnim izvorima, platili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Blerove operacije na Balkanu obuhvatale su i Albaniju do 2016. godine, kada je Blerova kancelarija potvrdila za BIRN da je njegovo poslovanje sa Albanijom završeno.

Blerovo ime ponovo je postalo centar pažnje na Balkanu septembra 2018. godine, kada je bivši srpski ministar spoljnih poslova, Vuk Jeremić, izneo tvrdnje da Bler u ime Srbije pregovara o Kosovu.

„Po hodnicima UN čovek može da sazna interesantne stvari, pogotovo ako poznaje većinu prisutnih. Na primer, to da Toni Bler sa mandatom vlasti u Beogradu razgovara sa međunarodnim zvaničnicima o precrtavanju granica Srbije i članstvu Kosova u UN,“ napisao je Jeremić na Twitter-u.

Predsednik Vučić je nekoliko dana kasnije demantovao ove navode i istakao da je jedino on, u ime Srbije, pregovarao o pitanju Kosova.

„(Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram… Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ rekao je Vučić 1. oktobra za televiziju Pink.

TBI je takođe, dva dana kasnije, demantovao Jeremićeve tvrdnje, ističući za KoSSev portal da projekti koji su povezani sa upravljanjem nemaju nikakve veze sa pitanjem Kosova.

Predsednik Narodne Stranke, Vuk Jeremić oglasio se na svom Tviter profilu danas, objavivši konkurse koje je raspisao Blerov institut, gde je upitao predsednika Vučića „Da li i dalje tvrdiš da Toni Bler ne radi za tvoju vlast?“.

BIRN je Vladi Srbije uputio pitanja o konkursu za posao, vrsti ugovora sa TBI-om i kada je on potpisan, ali nije dobio odgovore do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Povezani članci:

Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Blerov Institut za globalnu promenu: Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade

Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.