Da li Toni Bler pregovara u ime Srbije? Vučić: Moje ime nije Toni

O razgraničenju se diskutuje više nego ikada, a u ime Srbije pregovara Toni Bler, navodi su šefa Narodne stranke, Vuka Jeremića. Pet dana kasnije navode demantuje predsednik Srbije – iz Moskve. Jeremić navodi da je ove informacije dobio od evropskih zvaničnika u Njujorku gde je kao nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN prisustvovao ovogodišnjem zasedanju Skupštine UN. Toni Bler bio je jedan od vodećih zagovornika bombardovanja SR Jugoslavije ’99.

Govoreći u Novom danu na N1 televiziji, predsednik Narodne stranke i nekadašnji predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, izneo je tvrdnje da ideju razgraničenja u Berlinu i Vašingtonu, a u ime Srbije zagovara bivši premijer Velike Britanije i jedan od glavnih zagovornika NATO bombardovanja Jugoslavije 1999, Toni Bler.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava… Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ precizirao je Jeremić.

Vučić nije odustao od razgraničenja ali proces prepustio Toniju Bleru

On je, navodeći neimenovane izvore iz Evrope sa kojima se sastao u toku zasedanja Generalne skupštine UN, rekao da se Toni Bler prošle nedelje sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pokušavajući da omekša njen stav o razgraničenju.

„Razgovarao je i sa visokim francuskim zvaničnicima, a sledeće nedelje ima važne sastanke u Vašingtonu, po dogovoru sa Aleksandrom Vučićem napravljenim prve nedelje jula u Beogradu,“ tvrdi Jeremić.

Jeremić navodi da predsednik Vučić nije odustao od ideje razgraničenja, ali da jeste ovaj proces prepustio Toniju Bleru upravo zbog otpora na koji je naišao u delu crkve, opozicije, međunarodne zajednice, ali i nevladinog sektora.

Stolica u UN za Kosovo korak ka Velikoj Albaniji

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije a sada predsednik Narodne stranke i jedan od opozicionih lidera Saveza za Srbiju, upozorava da razgraničenje dolazi po cenu stolice Kosova u UN. Jednom kada do toga dođe, kako kaže, ne postoji ništa u međunarodnom pravu što može da spreči dve članice UN da se ujedine. Za Jeremića, davanje stolice Kosovu u UN je korak ka formiranju Velike Albanije.

“Postoji objektivno velika opasnost da, u roku od nekoliko godina od razgraničenja i davanja stolice Kosovu u UN, nećemo imati dve albanske države, nego jednu,” rekao je gost N1.

Jeremić tvrdi da je dogovor sa Tonijem Blerom napravljen početkom jula ove godine u Beogradu, naglasivši da je on jedino u kontaktu sa Aleksandrom Vučićem. Jeremić podseća da „Toni Bler ne radi za džabe“ i navodi da se „u hodnicima Ujedinjenih nacija“ može čuti cifra od 150.000 dolara mesečno koja je nadoknada za Blerov angažman.

„Ovaj ceo govor koji je Vučić održao na Glavnom odboru Srpske napredne stranke je imao za cilj isključivo da pažnju javnosti sada skrene s kosovske teme pošto se dosta ona u jednom trenutku zakuvala. Određeni delovi crkve, određeni delovi opozicije su zauzeli izuzetno negativan stav po tom pitanju. Sad je naprosto doneo odluku da bi bilo dobro da to radi daleko od očiju javnosti i da se onda praktično, kada se tek završe ti dogovori napravi neka vrsta političkog blickriga u Srbiji i da se kaže evo ovo je najviše što smo mogli da postignemo,“ objašnjava Jeremić.

O Bleru i u parlamentu Srbije

O savetodavnoj ulozi Tonija Blera, ali i Džordža Soroša, bivšeg austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera, bivšeg ministra spoljnih poslova Italije Franka Fratinija i još nekih pokrenula se danas i skupštinska rasprava u srpskom parlamentu. Poslanici opozicije pitali su“za koliko para savetuju ovi savetnici“ i „čije interese zastupaju i štite“, kao i koji su efekti njihovog savetovanja. Tako je poslanik Nove stranke Zoran Živković upitao po kojoj platformi Toni Bler vodi razgovore, po čijem ovlašćenju i pod kojim uslovima.

Vest o Blerovom lobiranju za Vučića Jeremić izneo još 26. septembra

U toku gostovanja na N1 prošle nedelje, Vuk Jeremić je više puta odbio da imenuje izvore za svoje tvrdnje, ali je podsetio na to da je prve tvrdnje o ulozi Tonija Blera u rešavanju kosovskog pitanja izneo još ranije, te da ni jedan demantij tada nije stigao niti od predsednika Vučića, niti od Tonija Blera.

Jeremić je u ponedeljak još jednom pozvao Vučića da demantuje ovu informaciju koju je po prvi put izneo na Twitter-u 26. septembra.

Đurić: Nemate moralno pravo da bilo šta pitate

Prvi je ipak reagovao Marko Đurić, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je na pitanje Saveza za Srbiju da li bivši britanski premijer Toni Bler u ime Srbije učestvuje u razgovorima o rešavanju kosovskog pitanja, odgovorio, da ljudi iz tog Saveza, čiji je deo i Jeremić, „nemaju moralno pravo da bilo šta pitaju“, niti su, kaže, „na sreću, u prilici da bilo šta pitaju u ime naroda“.

Vučić iz Moskve kratko demantovao Jeremićeve navode

Demantij predsednika Vučića ipak je stigao sinoć. Kako prenosi Beta, Vučić je naveo da nikakav novac nije dat da bilo ko umesto njega vodi razgovore o kosovskom problemu.

„On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ rekao je Vučić u Moskvi za Televiziju Pink.

Dodao je da se tokom razgovora sa Prištinom, isključivo „drži do ponosa i naroda“, a da bi pojedinci „dali i više nego što se od njih traži“ kada je u pitanju Kosovo.

Međutim, prema do sada dostupnom medijskom sadržaju, Vučić nije eksplicitno rekao da Toni Bler nije ni na koji način uključen u političke procese oko rešavanja pitanja Kosova.

Još 2015. napisi o Bleru kao Vučićevom savetniku

„Toni Bler savetuje srpsku vladu 16 godina nakon bombardovanja“, 2015, pisao je tada britanski Gardijan.

„Bler će savetovati srpskog premijera Aleksandra Vučića, nekada njegovog ljutog kritičara, pod dogovorom koji će finansirati Ujedinjeni Arapski Emirati,“ pisao je tada Gardijan.

Ko smo mi: Učiniti rad na globalizaciji za mnoge

KoSSev je danas pisanim putem preko sajta „Tony Blair Institute for Global Change“ zatražio odgovore na pitanja o navodima u srpskoj javnosti o ulozi nekadašnjeg britanskog premijera u sadašnjim lobi aktivnostima oko kosovskometohijskog pitanja.

Na sajtu Instituta Tonija Blera za Globalnu promenu u odgovoru na pitanje „Ko smo?“, navodi se:

„Institut Tonija Blera za globalnu promenu ima za cilj da pomogne mnogima u radu na globalizaciji ne nekolicini. To činimo tako što pomažemo državama, njihovim narodima i njihovim vladama da se pozabave nekim od najtežih izazova u svetu danas.“

O ulozi Tonija Blera u NATO intervenciji protiv Jugoslavije, kao i o njegovom odnosu sa tadašnjim predsednikom SAD, Bilom Klintonom HBO je snimio film The Special Relationship (Posebna veza).

Pročitajte još:

Predsednik Srbije: Moja politika da Srbija sačuva dosta na Kosovu i Metohiji doživela poraz

Umesto odgovora na pitanje – Đurić o „moralu“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.