Gazeta Express: Blerov institut ima projekat sa Srbijom, lobira za promenu granice

Rama i Bler FOTO: Gazeta Express
Rama i Bler, FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; osim naslova koji je adaptiran)

Bivši britanski premijer Toni Bler, nakon što je napustio politiku, uopšte nije bio probirljiv kada su u pitanju države koje su mu davale novac za savete. To se svuda radi. Na listi svoje fondacije ima klijente – Srbe i Albance, kao što su Rama i Vučić. Trenutno, iz fondacije bivšeg britanskog premijera kažu da Srbiju podržavaju u nekim „unutrašnjim projektima“, dok se Bler pominje kao neko ko lobira u zapadnim zemljama za promenu granica kao rešenje za Kosovo i Srbiju.

Kada je junak kosovara koji je bombardovao Beograd napustio britansku politiku, promenio se. Vratio se kao biznismen kojeg plaćaju mnoge vlade, mnogi lideri – da ih savetuje. To ga je dovelo u radni odnos sa Srbijom – državom koju je pre dve decenije bombardovao u ime humanosti.

Već nekoliko godina, privatno, Toni Bler za Srbiju ima potpuno suprotnu ulogu od ’99 kada su britanske kopnene snage ušle na Kosovo da uklone srpsku vojsku. Bler sada pomaže srpskoj vladi kao savetnik. Postoje izveštaji o bliskim odnosima između Vučića i Blera.

Bler je, kao dobar poznavalac situacije na Balkanu, optužen da lobira u ime Vučića za ideju promene granica između Kosova i Srbije.

Blerov institut, pod nazivom „Institut Tonija Blera za globalne promene“, u odgovoru za Gazeta Express, izjavio je da na zapadnom Balkanu postoji saradnja samo sa Vladom Srbije, ali navode da institut pomaže vladi samo u vezi sa domaćim političkim pitanjima.

„Javno je navedeno da Institut ima jedan projekat sa Vladom Srbije, podržavajući je u nekim oblastima unutrašnje politike,“ glasi njihov odgovor.

Izvestili su da je „unutrašnja oblast“ ta u kojoj Bler pomaže Srbiji, takođe, po pitanju Kosova.

Za KoSSev iz Instituta naveli drugačije

KoSSev: Međutim, pre nekoliko dana, u odgovoru za KoSSev, iz ovog instituta su naveli da Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade.

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova,“ za KoSSev je sa Instituta Tonija Blera za globalnu promenu navela portparol Džuli Krouli.

Ovo su bila pitanja koja je naš portal uputio Bleru:

Da li Toni Bler lično, ili bilo ko iz njegove kompanije, ima ugovorene aktivnosti (ili daje dobrovoljan doprinos) sa srpskim predsednikom, ili vladom, ili bilo kojim srpskim zvaničnikom, odnosno stranom iz Srbije o pitanju Kosova?

Ukoliko da, kakve?

Da li može da demantuje ili potvrdi navode Vuka Jeremića i ostale medijske napise o njegovoj ličnoj ulozi u lobiranju za razgraničenje između Srbije i Kosova, odnosno Albanije?

Šef Narodne stranke u Srbiji Vuk Jeremić optužio je bivšeg britanskog premijera da govori u ime Srbije o pitanjima granica sa Kosovom.

Prema Jeremiću, Bler je imao sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi je ubedio da ublaži stav protiv promene granica.

„Tokom sednice Generalne skupštine UN-a, od veoma ozbiljnih visokih zvaničnika, saznao sam da Bler za ovu uslugu prima novac sa Bliskog istoka. Pominje se iznos od 150.000 dolara mesečno, plus naknada za obavljen posao, ukoliko Bler sprovede Vučićevu ideju o razgraničenju i Priština postane članica UN-a,“ rekao je Jeremić za srpsku televiziju N1.

Međunarodni mediji izveštavaju o kontroverznim ugovorima koje je Bler imao nakon završetka karijere u politici Ujedinjenog Kraljevstva. Radio je sa raznim vladama, uključujući i Kazahstan.

Pre instituta kojim on upravlja, bivši britanski premijer imao je drugu kompaniju koja je potpisala sporazume sa različitim vladama. Postojao je javni dogovor i bliskost koju je Bler imao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Bler, koji je sarađivao sa Ramom od 2013. godine, u intervjuu za Top Channel, rekao je da mu se dopada jer je imao poseban odnos sa Albancima zbog kosovskog pitanja.

Bivši britanski premijer sarađuje s Edijem Ramom od 2013. godine. Ova saradnja registrovana je preko „Toni Blair Associates“.

Saradnja između Tonija Blera i Edija Rame bila je javna do 2016. godine. Nakon ovog perioda, Bler je zatvorio svoju kompaniju. Pa ipak, Express saznaje da se saradnja između Blera i Rame nije završila tamo.

Zatvaranje kompanije, od koje je bivši britanski premijer osvojio milione i koji je snažno kritikovan zbog kontroverznih ugovora, Bler je objavio u 2016.

„Toni Bler je zatvorio konsultantsku kompaniju koju je otvorio tokom svoje karijere u vladi. Podigao je milione funti, savetujući kontraverzne klijente, od izlivanja nafte, do vlasti Kazahstana,“ pisao je Financial Times 2016. godine.

Sam je rekao da je odlučio da se bavi neprofitabilnom delatnošću i humanitarnim radom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.