Vlajić: Za sada 11 optužnica za ratne zločine protiv Srba, ali ima i tajnih optužnica

Kosovski sudovi su preuzeli slučajeve ratnih zločina od EULEX-a, pa će se, osim zločina koje su počinili pripadnici OVK nad Srbima, baviti i zločinima nad Albancima za koje su osumnjičeni Srbi.

Tim povodom advokat Nebojša Vlajić gostujući u Dnevniku RTS-a rekao je da su suđenja protiv Srba veoma „mučna i mukotrpna“ jer, kako kaže, mora da se dokazuje nevinost nekog čoveka pred ljudima koji neće to da čuju, koji neće objektivno da razmotre dokaze i pred onima za koje “unapred ne verujete da su sposobni da donesu pravičnu odluku”.

EULEX u novom mandatu nevažan

Podsetio je i da se promena EULEX-ovog mandata desila u junu prošle godine, i da oni od tada nemaju izvršnu funkciju, “odnosno nemaju pravo da direktno učestvuju i presuđuju predmete”.

„Oni kažu da su zadržali posmatračku ulogu, ali mogu slobodno da kažem da je to nevažna uloga, koja nema nikakvog uticaja na sudije“, objasnio je advokat.

“Ako je ikakva nada postojala dok je EULEX-ovo pravosuđe na Kosovu radilo, pa je bilo i oslobađajućih presuda… takve nade sada ima sve manje”, dodao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, takve predmete će suditi isključivo lokalne sudije bez ikakvog uticaja i učešća EULEX-a, odnosno stranih sudija.

Novonastala situacija rezultat je izmene Zakona o sudovima kojim je nadležnost za suđenje ratnih zločina pripala isključivo Osnovnom sudu u Prištini. Vlajić je izrazio nezadovoljstvo upravo zbog ove činjenice, jer kako je objasnio, sada ne postoji mogućnost suđenja u Kosovskoj Mitrovici, gde većinu čine srpske sudije, već će “morati da se sudi u Prištini gde su sve sudije Albanci”. Smatra da i ako srpske sudije budu uključene u ova suđenja, da će se raditi o zanemarljivom broju.

Kosovo uvodi suđenje u odsustvu

Nebojša Vlajić je upozorio i da su trenutno u toku diskusije i rasprave o novom Zakonu o krivičnom postupku i da se na taj način teži uvođenju instituta suđenja u odsustvu.

“To je jedan institut suđenja u odsustvu koji je nekada u našem pravu postojao i odavno je ukinut kao nedemokratski, na Kosovu žele da se uvode ponovo… ukoliko to prođe kao zakonski nacrt to će značiti da će pravosuđe na Kosovu moći da sudi bilo kome bez njegovog prisustva”, zaključio je Vlajić u svom gostovanju na Dnevniku RTS-a.

Više o ovoj problematici pročitajte u posebnom tekstu Suđenje u odsustvu – put do serijskih optužbi protiv Srba.

Tajne optužnice u svrhu zastrašivanja

EULEX je prosledio jedanaest optužnica koje se odnose na srpske državljane kosovskom pravosuđu, nadležnom tužilaštvu i sudovima, a mitrovički advokat smatra da će takvih optužnica biti više jer, kako navodi, već nekoliko godina „na internetu se nalaze spiskovi na kojima je po nekoliko stotina Srba“.

Dodao je da su optužnice protiv Srba tajne iz političkih razloga kako bi se “pripadnici jedne zajednice zastrašivali, jer niko neće da dođe na Kosovo ako očekuje ili veruje da može biti uhapšen ili kažnjen”.

Ubeđen je da će kosovske vlasti, s obzirom da nemaju pravo da raspisuju INTERPOL-ove poternice to činiti posredstvom EULEX-a.

Pročitajte još:

Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo od EULEX-a predmete ratnih zločina

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.