Međunarodni predstavnici razočarani neuspehom sastanka, Osmani kaže da je Borelj pristrasan, a opozicija traži razgovore o priznanju

Vučić Kurti borelj lajčak
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Nakon današnjeg neuspelog „hitnog“ sastanka na visokom političkom nivou u Briselu, nižu se reakcije. Međunarodni predstavnici razočarani su u rezultat današnjeg susreta, te poručuju da se eskalacije situacije moraju izbeći, te da KFOR i EULEX prate situaciju. Sa druge strane, predstavnici vlasti u Prištini za neuspele razgovore optužuju Beograd, ali i optužuju Žozepa Borelja da je pristrasan. Za to vreme opozicija na Kosovu poziva da se ne razgovara o tehničkim pitanjima, već o priznanju.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se danas u Briselu na poziv EU, a zbog najnovije krize na Kosovu u vezi sa tablicama. I ovaj sastanak završio se bez dogovora.

Evropska unija zatražila je od Prištine da prekine sprovođenje druge faze odluke o tablicama, odnosno izdavanje kazni za one koji nisu prešli na RKS, a od Beograda da suspenduje izdavanje novih tablica sa oznakama gradova na Kosovu, uključujući i KM .

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj kazao je da je Beograd prihvatio predlog, ali ga je odbio kosovski premijer. Sa druge strane, Aljbin Kurti kritikovao je Borelja zbog toga što je, kako je rekao, odustao od roka – marta 2023. kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„Kao rezultat toga, posle osam sati razgovora, na ukupno šest sastanaka – tri bilateralna i tri trilateralna, nemamo dogovor“, kazao je Kurti.

I dok iz Kosovske policije najavljuju da se sutra počinje sa kažnjavanjem vozača koji nisu prešli na RKS, a u Beograd putuju predstavnici Srba sa Kosova, nižu se reakcije međunarodnih i prištinskih zvaničnika.

Sa srpske strane, pored predsednika Srbije koji se dva puta obraćao javnosti u vezi sa današnjim susretom u Briselu, izostaje veći broj reakcija.

EU i NATO ostaju koordinisani, EULEX pažljivo prati situaciju na terenu

Međunarodni predstavnici listom izražavaju razočarenje zbog toga što danas u Briselu nije postignut dogovor, te poručili da se eskalacija situacije mora izbeći.

Na društvenoj mreži Tviter se među prvima oglasio britanski ambasador u Prištini, Nikolas Ebot:

„Razočaravajuće je što danas nije postignut dogovor. Trenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i odvlači pažnju od misije vlade da poboljša njihove živote“, kazao je.

Ebot je pozvao strane da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije situacije  ili izazovu pretnje po bezbednost, te poručio da je neposredna potreba postizanje napretka u sporazumu, koji bi, kako je naveo, sporove oko pitanja kao što su registarske tablice učinio nepotrebnim.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na istoj društvenoj mreži naveo je da je razgovarao sa Boreljom i poručio da je „razočaran“.

„Razočarani smo što nije bilo moguće rešiti spor oko registarskih tablica. Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja, a eskalacija situacije se mora izbeći“, rekao je Stoltenberg i dodao da pripadnici KFOR-a „ostaju na oprezu“.

Potom se oglasio i Borelj koji je potvrdio da je razgovarao sa Stoltenbergom. Naveo je i da EU i NATO „ostaju koordinisani“, ali i da EULEX „pažljivo prati situaciju na terenu“.

Sličnu poruku poslala je i Viola fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, navodeći da žali zbog toga što „nije bilo istinskog interesa da se postigne dogovor između Kosova i Srbije uz posredovanje EU“.

Pozvala je Kurtija i Vučića da se vrate za pregovarački sto.

Postizanje kompromisa zahteva i političku volju i hrabro vođstvo da bi se pronašlo održivo rešenje

Dodala je da su „mnoge stvari dovedene u pitanje“, uključujući i već ostvarenu integraciju Severnog Kosova.

„U ratnim vremenima, poslednje što nam treba je eskalacija situacije u našem dvorištu“, poručila je fon Kramon.

Osmani: Da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnosti on bi pomenuo Briselske sporazume koje krši Srbija

I dok međunarodni predstavnici pozivaju Beograd i Prištinu na razgovor i zaključenje sporazuma, predstavnici vlasti u Prištini za neuspeh razgovora optužuju Beograd, ali i Evropsku uniju.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, oglasila se večeras dužom objavom na Fejsbuku navodeći da je Borelj „očigledno bio pristrasan, prihvatajući agresora i predstavljajući potpuno iskrivljenu stvarnost“.

„Da je Borelj poštovao osnovne principe neutralnosti, on bi Srbiji, umesto da optužuje Kosovo, pomenuo bar neke od ovih prekršenih Briselskih sporazuma“, poručila je Osmani i izlistala čak 15 stavki, odnosno sporazuma koji su već postignuti a koje, kako kaže Beograd krši:

„1. Kršenje obaveze o tome da se rasformiraju paralelne i nelegalne kriminalne strukture, kako je to predviđeno Sporazumom iz 2013. Naprotiv, ove strukture danas podržava, finansira i naoružava Vučić, sa ciljem da napadnu Kosovo u stilu Putinovog plana;

2. Nesprovođenje Plana implementacije Sporazuma iz 2013. godine, koji zahteva da obe strane usvoje zakone o amnestiji. Do sada samo Kosovo je to odobrilo;

3. Kršenje obaveza iz Sporazuma iz 2013. godine u vezi sa održavanjem izbora, gde je Srbija kontinuirano podsticala napade na srpske stranke koje nisu smatrane lojalnim Vladi Srbije. To je više puta potvrđeno izveštajima međunarodnih izbornih posmatračkih timova;

4. Kontinuirano kršenje tačke 14. Sporazuma, gde se zahteva da Srbija ne blokira evropski put Kosova;

5. Kršenje tačke 9, 10 i 11 Sporazuma iz 2013. godine, koji predviđa integraciju Srba u policiju, pravosuđe itd. Štaviše, poslednjih dana videli smo flagrantno kršenje ovog sporazuma potpisivanjem ugovora sa nelegalnim institucijama Srbije i bez reakcije EU;

6. Blokiranje implementacije energetskog sporazuma skoro 10 godina;

7. Nesprovođenje sporazuma o slobodi kretanja, kroz zabrane koje je Srbija dala mnogim zvaničnicima i građanima Kosova svih profila da uđu u Srbiju, neprihvatanje dokumenata izdatih od strane Kosova itd.;

8. Nesprovođenje sporazuma o pravosuđu, stavljanjem pečata na originalna dokumenta sudova i drugih organa Kosova sa natpisom „Republika Srbija – Kosovo i Metohija – pod upravom UN i Rezolucijom 1244.“;

9. Nesprovođenje Sporazuma o kancelarijama za vezu nedozvoljavanjem proširenja osoblja kancelarija za vezu kako su se strane dogovorile;

10. Kršenje carinskog sporazuma, gde Srbija i dalje koristi paralelne carinske pečate i sl.;

11. Kršenje ugovora o katastru, gde nema pomaka u obavezi Srbije da dostavi originalne katastarske isprave;

12. Kršenje sporazuma o diplomama, u čemu takođe nema napretka od strane Srbije;

13. Kršenje dogovora o mostu na Ibru, podsticanje izgradnje nelegalnih objekata u cilju nastavljanja sa nedozvoljenim radnjama blokiranjem saobraćaja vozila;

14. Kršenje sporazuma o regionalnom predstavljanju, pokušaj da se blokira učešće Kosova i pogrešno tumačenje sporazuma u ​​fusnoti u bilo kojoj regionalnoj organizaciji Evropske unije, bilo da se radi o sastancima na vladinom, parlamentarnom ili drugom nivou;

15. Kršenje obaveza za funkcionisanje graničnih prelaza“.

Kosovska predsednica navela je i da Kosovo neće odustati od „dugoročnog cilja mira i stabilnosti“, ali da se oni ne mogu postići „prihvatanjem onih sa hegemonističkim ambicijama“.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc, danas se takođe oglasila navodeći da Kosovo ostaje posvećeno dijalogu i normalizaciji odnosa Srbijom, ali i sporazumu „sa uzajamnim priznanjem u centru“.

„To se može postići samo fer i pravednim rešenjima, uz međusobno priznanje u centru, a nikada kroz smirivanje uzbunjivača i kriminalaca, samo uz vladavinu prava“, poručila je Gervala.

Za neuspeh današnjeg sastanka i direktor televizije Klan Kosova Adriatik Keljmendi optužio je Beograd.

„Vučića zanima samo zamrzavanje statusa kvo, a Kosovo želi da reši problem sa Srbijom“, poručio je na Tviteru i dodao da SAD i EU treba da ostanu fokusirani na postizanje konačnog sporazuma dok je, kako je naveo, „Srbija jedina strana koja ga blokira već mnogo godina, a ne Kosovo“.

Iako je visoki predstavnik EU Žozep Borelj, koji je i posredovao na današnjem sastanku BG-PR kazao da je predlog EU – da Priština obustavi sprovođenje odluke o registarskim tablicama, a Beograd da suspenduje izdavanje istih, odbila Priština, kosovski ambasador u Belgiji Agron Bajrami naveo je da je to zapravo bio predlog Prištine, koji je Beograd odbio.

„Na hitnom sastanku za dijalog koji je sazvao Žozep Borelj, Kosovo je predložilo da se suspenduju dalje faze konverzije tablica, u zamenu da Srbija prestane da izdaje nelegalne tablice i da EU započne proces razgovora na osnovu najnovijeg predloga koji podržavaju Nemačka i Francuska. Čudno, ovo je odbijeno!“, naveo je Bajrami u objavi na Tviteru.

Opozicija, sa druge strane, u svojim reakcijama kritikuje i kosovsku vladu, ali i zvanični Beograd.

Predsednik AAK Ramuš Haradinaj je u svojoj objavi na Fejsbuku pozvao kosovskog premijera da obustavi sprovođenje odluke o preregistraciji dok se, kako je rekao, ne postigne dogovor o uzajamnom priznanju.

„Pozivam predsednika Skupštine da hitno sazove Skupštinu na vanredno zasedanje, da usvoji Rezoluciju koju je predložila AAK, kako bi se prevazišla stvorena situacija, a takođe molim i predsednicu da preuzme aktivnu ulogu u smirivanju situacije i prevazilaženju zastoja“, rekao je Haradinaj.

Ujedno je pozvao i sve Srbe da se uzdrže od nasilja i da „ne nasedaju na političke kalkulacije režima u Beogradu.“

„Poslednji je trenutak da Vlade u Beogradu i Prištini sednu i pregovaraju o mirovnom sporazumu za priznanje i da odustanu od akcija koje ugrožavaju živote ljudi“, poručio je Haradinaj.

S druge strane, poslanik LDK, Avdulah Hoti, kazao je da se dijalog ponovo svodi na tehnički, umesto da u centru bude konačni sporazum sa uzajamnim priznanjem. Kaže da upravo to odgovara Srbiji.

„Umesto da slušamo savete Amerkanaca u vezi odluke o tablicama, sa Srbijom se pregovara u Briselu“, napisao je na Fejsbuku poslanik LDK Avdulah Hoti.

Kaže i da se sada stvaraju tenzije na terenu „uprkos činjenici da Kosovo ima pravo da sprovodi svoje zakone“.

Poručio je da je sada neophodno pregovarati u Briselu da se „reše problemi, a ne da se zaključi sporazum“ i dodao da ovaj pristup „ne vodi nikuda“.

Sa sličnom porukom se oglasila i potpredsednica PDK, Vljora Čitaku.

„Kako smo prešli od rasprave o normalizaciji i uzajamnom priznavanju, do sitnih prepirki oko registarskih tablica?“, upitala je na Tviteru i naglasila:

„Suverenitet je važan, ali takođe i savezi“.

Brnabić: Stalo nam je do kompromisa

Sa druge strane, reakcije srpskih zvaničnika za sada izostaju, izuzev premijerke Srbije Ane Brnabić koja je poručila da „Srbija ostaje posvećena“.

„Mir, stabilnost, dijalog i fokus na prosperitetnu budućnost Balkana su bili na dnevnom redu predsednika Vučića danas u Briselu i on je ponovo pokazao koliko nam je stalo i koliko smo otvoreni za kompromis“, poručila je na Tviteru premijerka Srbije Ana Brnabić.

O današnjim razgovorima u Briselu čitajte u posebnim vestima:

Stano: Tvrdnje da EU napušta predlog koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD su netačne

Vučić: Srbija neće da izdaje, niti obnavlja srpske tablice gradova na Kosovu, SL stiže u Beograd, moliću ih da sačuvamo mir

Kurti nakon Brisela: Borelj odustao od marta 2023. kao roka da se postigne sporazum o normalizaciji

Borelj: Vučić prihvatio predlog, ali ne i Kurti; PR da obustavi faznu preregistraciju, a BG izdavanje novih KM tablica

Vučić iz Brisela: Nema dogovora, Borelj tražio da PR ne kažnjava, mi da ne izdajemo KM tablice – za nas je to u redu

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.