Koha: Borel u ponedeljak predlaže Lajčaka za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine?

Miroslav Lajčak
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Očekuje se da će visoki predstavnik EU, Džozep Borel, na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova u Briselu u ponedeljak da predstavi svoju ideju o imenovanju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, dok bi šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak mogao biti izabran na tu funkciju – još jedna je medijska najava o imenovanju izaslanika EU, koja ni ovog puta nije potvrđena.

Kako prenosi prištinska Koha, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU na sastanku u ponedeljak se neće previše govoriti o Zapadnom Balkanu već će Borel govoriti o razgovorima koje je imao sa zvaničnicima tokom nedavne posete Beogradu i Prištini.

Izvor ovog lista navodi da će se razgovarati samo o Borelovoj ideji o imenovanju izaslanika EU, dok bi do samog imenovanja moglo da dođe na nekom od sledećih sastanaka Saveta ministara EU.

Podetimo, ovo nije prva najava da bi izaslanik EU mogao da bude upravo Lajčak. Prethodno je iste navode preneo beogradski list Blic. A zatim je mogućnost imenovanja Lajčaka komentarisao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić – rekavši da „ne isključuje tu mogućnost“.

Da bi Lajčak mogao da preuzme funkciju izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine prethodno je još decembra meseca najavio bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.

Međutim, kao i u prošlosti kada je prištinski Kljan Kosova, javio da će zapravo nemački diplomata, Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen), biti imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije, i navode Blica o imenovanju Lajčaka demantovala je EU, uz obrazloženje da je imenovanje predstavnika koji bi se bavio isključivo odnosom Beograda i Prištine za sada samo ideja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.