Vučić Kurtiju: Reciprocitet će se odraziti loše po vas

Revizija postignutih sporazuma između Beograda i Prištine znači formiranje Zajednica srpskih opština, upozorio je novog kosovskog premijera, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovoga jutra iz studija RTS-a. Vučić je srećan zbog najave o ukidanju taksi, a kada je reč o uvođenju mere reciprociteta „plaši se“ da bi se i to takođe loše odrazilo na Prištinu. „Stvari nisu tako jednostavne, kao kada sedite u opoziciji i možete da govorite bez odgovornosti“, još jedna je Vučićeva poruka Kurtiju.

I pre stupanja na dužnost, novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, slao je poruke o reviziji sporazuma sa Beogradom i zamenom taksi politikom reciprociteta. Šta ta politika tačno podrazumeva, u kosovskoj javnosti još uvek nije jasno, ali kako jutros navodi predsednik Srbije, deo najava o ukidanju taksi je važan, dok deo najava o uvođenju reciprociteta vidi kao kompenzaciju.

„Mislim da je dobra najava o ukidanju taksi, važno je to“, poručuje Vučić, navodeći da je ova mera nanela veliku štetu Srbiji, ali i da će srpskim privrednicima trebati dosta vremena da se ponovo izbore za tržište.

„To je nešto što je očekivano, Kurti poboljšava svoju međunarodnu političku poziciju. Nama će to da znači ne samo zbog snabdevanja srpskog življa na KiM, već i zbog daljeg napretka srpske ekonomije“, rekao je Vučić.

S druge strane, govoreći o najavi uvođenja mere reciprociteta umesto taksi, Vučić smatra da ovim potezom Kurti želi da pronađe nešto što će da ponudi svom narodu:

„On time hoće da kaže mi smo država onoliko koliko i Srbija, uvodimo principe reciprociteta. Mi ne možemo te principe da uvodimo jer ne smatramo Kosovo državom, opet se plašim da bi to bilo loše za njih“, upozorio je Vučić.

Pregovaraćemo sa izabranicima albanskog naroda

Kada je reč o tome s kim će Beograd pregovarati, Vučić još jednom poručuje da „nije na nama izbor s kim ćemo sedeti za stolom“, već na onima koji su te predstavnike birali –  albanskom narodu.

Ujedno ne isključuje mogućnost susreta sa novim kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem iako, za razliku od opozicije u Srbiji za koju kaže da uživa u svakoj reči novog kosovskog premijera, on „ne uživa ni u jednoj“.

„Ne dopada mi se, mislim da je sumanuto govoriti o tužbi za genocid, mislim da je loše to što najavljujete da za sto odsto uvećavate kupovinu naoružanja“, dodao je Vučić, bez obzira na to „razgovora će morati da bude, i uvek je bolje da razgovaramo i da čuvamo mir“, dodao je predsednik Srbije.

Revizija sporazuma znači formiranje ZSO

Kada je reč o Kurtijevoj najavi o reviziji svih postignutih sporazuma, Vučić navodi da će se ova revizija odnositi samo na sporazume „koji njima odgovaraju“.

„Tu ima sukoba o sporazumu oko diploma, Prištinskog univerziteta, koji je po nama u Kosovskoj Mitrovici, a koji oni govore da je njihov, tablice prave probleme, priče o nekim drugim stvarima, o energetici, ali sa tim se suočavamo već godinama i uspevamo da izdržimo različite pritiske, ali nemojte da smetnete s uma da svako potezanje takvog pitanja, znači formiranje Zajednice srpskih opština“, rekao je Vučić.

Vučić: „Ne mogu da potvrdim ni da demantujem“

Nakon jučerašnje najave Blica, Vučić je jutros komentarisao i mogućnost imenovanja Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU u pregovorima Beograda i Prištine.

On nije mogao da potvrdi ove navode, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

„Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao“, ponovio je Vučić za RTS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.