Blic: Lajčak će voditi pregovore Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak
FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Dok kosovski mediji pišu da će specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine biti nemački diplomata Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen), beogradski, sa druge strane, navode da će ova funkcija pripasti odlazećem slovačkom ministru spoljnih poslova, Miroslavu Lajčaku.

Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova, Miroslav Lajčak, biće specijalni izaslanik Evropske unije u pregovorima Beograda i Prištine o rešenju pitanja Kosova, piše Blic pozivajući se na svoja saznanja u diplomatskim krugovima u Berlinu.

Ovaj medij navodi da Lajčak na tu poziciju dolazi na predlog nemačke kancelarke Angele Merkel, koja bi se, na taj način, mada posredno, snažnije angažovala na Balkanu.

„Sada je ozvaničeno i državni vrh Beograda i rukovodstvo Prištine su upoznati da će Lajčak ubuduće voditi pregovore“, rekao je sagovornik Blica, prenosi ovaj medij.

List, međutim, nije dobio potvrdu ovih saznanja u kabinetu predsednika Srbije.

Lajčak je, inače, izbor Berlina, ali ni Rusija neće imati ništa protiv, budući da je on završio Moskovski državni institut za međunarodne odnose. Dobar je poznavalac prilika na Balkanu i iskusni političar, a već je obavljao više važnih funkcija na ovom terenu, bio je specijalni predstavnik EU u BiH od 2006. do 2009, radio je u Evropskoj službi za spoljne poslove, govori jezik koji razume region i ima potrebno iskustvo, piše Blic.

Vučić: „Ne mogu da potvrdim ni da demantujem“

Mogućnost imenovanja Lajčaka za specijalnog izaslanika EU u pregovorima Beograda i Prištine, komentarisao je ovoga jutra i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

On nije mogao da potvrdi ove navode, ali je istakao da ne bi isključio tu mogućnost.

„Ne mogu da potvrdim ni da demantujem, ali ne bih isključio tu mogućnost. Svako ko bude vodio razgovore biće pod snažnim uticajem Berlina. Mislim da sam time sve rekao“, rekao je Vučić za RTS.

Da bi Lajčak mogao da preuzme funkciju izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine prethodno je još decembra meseca najavio bivši zamenik ministra spoljnih poslova Kosova, Petrit Seljimi.

„Čuo sam sada iz tri različita izvora, Žozep Borel ozbiljno razmišlja o imenovanju Slovaka Miroslava Lajčaka za izaslanika u dijalogu između Kosova i Srbije. Ministar Lajčak je simpatičan, ali stvarno ne mislim da izaslanik treba da dođe iz zemlje koja ne priznaje Kosovo“, napisao je Sejlimi na Tviteru.

Međutim, pre samo tri dana, prištinski Kljan Kosova, pozivajući se na svoje pouzdane izvore, javio je da će nemački diplomata, Kristof Hojzgen (Christoph Heusgen), biti imenovan za specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, te da će Hojzgen imati sličnu ulogu kao izaslanik američkog predsednika za dijalog između Prištine i Beograda, Ričard Grenel.

Hojzgen je od jula 2017. ambasador Nemačke u Ujedinjenim nacijama, a pre toga od 2005. do 2017. bio je zamenik sekretara za spoljnu politiku i bezbednost u kancelariji nemačkog premijera, te važi za najuticajnijeg savetnika za spoljnu politiku i bezbednost Angele Merkel.

Međutim, ove navode, kako je prenela N1, dematovali su iz Evropske unije, uz obrazloženje da je imenovanje predstavnika koji bi se bavio isključivo odnosom Beograda i Prištine „ideja u moru mnogo drugih“.

Mogućnost imenovanja predstavnika EU za Beograd i Prištinu kao jednu od ideja prethodno je najavio visoki predstavnik EU, Žozep Borel, tokom posete Beogradu i Prištini.

Imenovanje je ujedno najavio potom i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekavši da će biti imenovana osoba „sa velikom podrškom Nemačke“.

Prethodno je u oktobru američki diplomata Ričard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine koji funkciju obavlja paralelno s položajem ambasadora SAD upravo u Nemačkoj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.