Kocijančič: Mogerini redovno obaveštava o dijalogu. Umesto razgovora u Briselu, rasprava u medijima

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini redovno i lično izveštava države članice EU o dijalogu Beograda i Prištine na zasedanjima Saveta ministara Unije, a njen tim obaveštenja o toku dijaloga daje predstavnicima članica EU i u okviru raznih radnih grupa Saveta EU – poručila je portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančič za Betu.

Komentarisala je seriju natpisa u medijima da pojedine države „negoduju“ zbog „tajnosti dijaloga“ Beograda i Prištine, a posebno u vezi sa izradom očekivanog pravno-obavezujućeg sporazuma. 

Kocijančič je dalje rekla da njena šefica ne „komentariše pisanje medija“, te podvukla da „usluge dobre volje u dijalogu Beograd-Priština pruža visoka predstavnica Federika Mogerini“.

Beta: Bez potvrde o „četiri ključna načela“

Beta je javila i da izvori EEAS nisu želeli da odgovore na pitanje „da li imaju potvrdu da su SAD uputile predlog s četiri ključna načela za pravno obavezujući sporazum Beograd-Priština“.

Podsetimo, prošle nedelje zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj izjavio je da su Beogradu i Prištini predstavljena „četiri stuba“ za „istorijski sporazum“. 

Hodžaj je istovremeno naveo da je, kako je javila Beta – „rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije – obostrano priznanje“, te da je to „papir koji ima u rukama i Beograd“.

„Ne pada nam na pamet da prihvatamo bilo kakve ultimatume i, u ovom slučaju, nepostojeće Hodžajeve papire“ – poručio je potom direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić.

Međutim, dan kasnije, Večernje novosti javile su da je srpski predsednik Aleksandar Vučić „odbio „radni dokument“ u vezi sa rešavanjem kosovskog problema „poznatiji kao ‘američki paket’“ koji je navodno ocenio kao „nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za našu zemlju“.

Večernje novosti posle „plana o otkidanju Severa“: Vučić odbio dokument SAD o Kosovu

Hodžaj: Beogradu i Prištini četiri stuba za istorijski sporazum, rešenje bilateralnih pitanja je obostrano priznanje

Đurić: Hodžaj i Haradinaj nervozni, ne prihvatamo formiranje vojske ni nepostojeće papire

Radio Slobodna Evropa javio je juče da pojedini predstavnici zemalja članica EU nisu zadovoljni što nisu uključeni u sam dijalog, te da im se čini da se sve drži u tajnosti. Posebno, navodi se, zahtevaju da budu uključeni u „konačnu fazu dijaloga, u kojoj bi trebalo da bude potpisan sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“.

Pozivajući se na neimenovani izvor, RSE je preneo i da su države članice tražile da se ovo pitanje uvrsti u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu:

„Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja članica u ovaj proces, onda će tim Federike Mogerini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja EU, koji bi ovim dokumentom dobili formalan karakter.“

Španija „posebno nervozna“

A list „Blic“ danas je javio i da je posebno po ovom pitanju svoju zabrinutost iskazala Španija, ali i „još neke zemlje Višegradske grupe“, tražeći da budu uključeni u „poslednju fazu dijaloga“.

Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel po pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netransparentno, kao i da ih niko ne konsultuje. Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovaračkog procesa,“ rekao je izvor ovog lista koji je „blizak pregovorima“.

Beograd i Priština umesto dijaloga u Briselu posredstvom EU, razmena poruka posredstvom medija

Jučerašnji dan je takođe obeležila vest da je šef kosovskog pregovaračkog tima za tehnički dijalog, Avni Arifi, odbio poziv EU za novu rundu tehničkog dijaloga u Briselu.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je to što je Priština, kako je rekao, odbila novi sastanak u Briselu, ocenio kao „opasno i neodgovorno, baš kao i negiranje preuzetih obaveza“.

Napominje da takvi i slični stavovi koji se „poslednjih danas čuju iz Prištine“, vode dijalog u „ćorsokak“.

Odgovorio mu je sam Arifi:

„Izjave iz Srbije uvek su u suprotnosti sa duhom i karakterom dijaloga.“

Srbija, naveo je, nastavlja sa „sprečavanjem primene sporazuma o energetici“.

„Sve relevantne zainteresovane strane, uključujući i zvanični Berlin, već su u potpunosti svesne toga. Ova međunarodna senzibilizacija se sigurno neće svideti i nikada se nije svidelo srpskom šefu za pregovore, tako da maligne izjave o budućnosti Kosova nisu ništa novo za nas,“ napisao je Arifi na svojoj Fejsbuk stranici, poručivši da „Kosovo ostaje posvećeno ispunjavanju svih međunarodnih obaveza“, ali i da istovremeno traže, bez izuzetka, „ispunjavanje obaveza od strane ostalih“.

Priština ne deluje samostalno, već uz prećutnu saglasnost „zapadnih partnera“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović.

„Čemu ovo vodi? Da se neozbiljno tretira dijalog i ne formira ZSO. Onda to treba i da se kaže,“ kazao je Stefanović na konferenciji za novinare u Palati Srbija, prenosi agencija Beta.

„Šef pregovaračkog tima Prištine Avni Arifi iz dana u dan provokativnim izjavama sahranjuje dijalog Beograda i Prištine i poslednji je trenutak da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, stane na put takvoj bahatosti i samovolji,“ poručio je danas zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev, osvrnuvši se na Arifijevu ocenu da su „izjave iz Beograda u suprotnosti sa duhom dijaloga“.


Pročitajte još: 

Šef kosovske delegacije odbio poziv za tehnički dijalog: Ili će se sprovesti svi sporazumi ili nijedan

RSE: Dijalog BG-PR ulazi u „kritičnu fazu“, zemlje članice EU nezadovoljne zbog „tajnosti“


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.