Hodžaj: Beogradu i Prištini četiri stuba za istorijski sporazum, rešenje bilateralnih pitanja je obostrano priznanje

„Predstavnicima Kosova i Srbije predstavljena su četiri stuba za njihov istorijski sporazum,“ izjavio je zamenik premijera Kosova, Enver Hodžaj.

„Papir koji u rukama ima i Beograd“

„Ako je dijalog između dve zemlje uspeo da reši neka pitanja, kako tehničke, tako i političke prirode, za kraj procesa ostaje da dve zemlje mogu da imaju normalne odnose i da to ocene kao okončanje stogodišnjeg sukoba. Rešenje otvorenih bilateralnih pitanja između Kosova i Srbije je obostrano priznanje. I to je papir koji ima u rukama i Beograd,“ kazao je Hodžaj za Kohu, koji je u dva prethodna mandata bio ministar inostranih poslova Kosova. 

Prema njegovim rečima, sledi učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, koje kao proces „prirodno zavisi od sporazuma Kosovo-Srbija, ali iznad svega od odlučivanja u Savetu bezbednosti UN“.

Tači: Kosovo spremno za kompromis i „istorijski sporazum“

KoSSev – „Kosovo je spremno na dijalog, kompromis, pregovore, za istorijski sporazum za normalizaciju odnosa i međudržavno pomirenje. To je jedini put za Kosovo i Srbiju da se brže kreću ka evropskoj budućnosti,“ rekao je Tači na predavanju studentima Univerziteta Oksford, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, prenosi RTK2.

Tači je, dalje, prenosi ista RTV, izrazio optimizam da će Kosovo postati deo EU i NATO, a nakon postizanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom postati članica UN.

Evropska unija zahteva da Srbija i Kosovo postignu pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bez čije primene ne može biti učlanjenja u EU.

Taj stav je jasno zacrtan i u Strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan.

EU nije isključila da se pridruži i Rusija 

Hodžaj je kazao kako EU, koja posreduje u procesu normalizacije odnosa, nije isključila mogućnost da se tom procesu pridruži i Rusija, koja je stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta i kroz taj organ UN treba da prođe i učlanjenje Kosova u UN.

On podseća da za razliku od prijema u UN, učlanjenje u EU zahteva „jasne odnose Kosova i Srbije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.