RSE: Dijalog BG-PR ulazi u „kritičnu fazu“, zemlje članice EU nezadovoljne zbog „tajnosti“

„Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje članice nisu uključene u izradu konačnog sporazuma koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim Federike Mogerini sve ovo drži u velikoj tajnosti“ – ovako je za Radio Slobodna Evropa jedan diplomatski neimenovani izvor komentarisao dijalog Beograda i Prištine, a nakon što je prošlog petka, kako javlja isti radio – održan sastanak predstavnika EEAS (službe EU za spoljnu politiku) na kojem su usmeno obavestili predstavnike zemalja članica EU o procesu dijaloga. Isti izvor naglasio je i da „oni koji vode dijalog u Briselu jure za kalendarom, a ne suštinom“.

Kako saznaje RSE, zemlje članice Evropske unije zahtevaju da budu „obuhvaćene u konačnoj fazi dijaloga između Srbije i Kosova“, koji bi vodio do „pravno-obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa“.

U tekstu se dalje navodi da evropski izvori potvrđuju da su zemlje članice počele da pokazuju svoje negodovanje zbog, kako ističu, „netransparentnosti u vezi sa političkim dijalogom, posebno u vezi sa poglavljem koje se odnosi na izradu konačnog sporazuma“.

Ovo je jasno istaknuto prošlog petka, na sastanku sa predstavnicima službe EU za spoljnu politiku, piše RSE.

Tanjug: Priština odbila novu rundu tehničkog dijaloga

„Iako je EU nameravala da se ove nedelje u Briselu održi nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, prištinske vlasti su to odbile. Evropska služba za spoljne poslove je, kako nezvanično saznaje Tanjug u Briselu, pozvala predstavnike ekspertskih delegacija Beograda i Prištine da 7. i 8. juna učestvuju u novoj rundi tehničkog dijaloga. Predložene teme bile su ZSO, sloboda kretanja, energetika i zajedničko upravljanje prelazima“ – prenela je beogradska agencija. 

Kako su za RSE potvrdili izvori sa ovog sastanka, zemlje članice nisu zadovoljne što su potpuno isključene iz ovog procesa.

Kako objašnjavaju diplomatski izvori, tim koji u Briselu vodi dijalog „ni u jednom trenutku ne konsultuje zemlje članice, čak ni one koje se smatraju većim ili važnijim“.

Sagovornik RSE, koji je govorio o nezadovoljstvu država članica, objasnio je još da su izveštaji tima Federike Mogerini u vezi sa dijalogom uglavnom „površni i sa pozitivnom notom“, uz „jedinu potvrdu“ da su obe strane (Beograd i Priština) posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma:

„Međutim, za zemlje članice postoje mnoge nejasnoće – šta će obuhvatiti ovaj sporazum. Takođe, postoji niz pitanja oko kvaliteta celog procesa, naročito oko sadržaja konačnog sporazuma.“

Kako su izvori dalje objasnili RSE, oni koji u Briselu vode ovaj dijalog „jure za kalendarom, a ne suštinom“, jer će se postizanje najavljenog sporazuma između dvojice predsednika poklopiti sa okončanjem mandata Frederike Mogerini, kojoj će „istorijski sporazum između Kosova i Srbije služiti da za sobom ostavi njeno političko nasleđe“.

S obzirom na to, navodi RSE – „koja je težina ovog sporazuma, koji će ostati takođe na leđima EU da ga se pridržavaju do kraja“, zahteva se „otvaranje“ tima oko Mogerini, prema prestonicama EU, te njihovo uključivanje u izradu „konačnog sporazuma“ koji bi „vodio do sveobuhvatne normalizacije odnosa“ između Beograda i Prištine.

Jedan od koraka o kojima se sada razgovara je, navodi RSE – da se ovo pitanje uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu. Isti radio podseća da se nadležni za Balkan iz zemalja članica ovih dana redovno sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka, koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna:

„Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja članica u ovaj proces, onda će tim Federike Mogerini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja EU, koji bi ovim dokumentom dobili formalan karakter.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.