Šef kosovske delegacije odbio poziv za tehnički dijalog: Ili će se sprovesti svi sporazumi ili nijedan

Šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu, Avni Arifi, odbio je poziv Evropske unije za učešće na sastanku ove nedelje – 7. i 8. juna – u Briselu koji je trebalo da se fokusira na pitanje Zajednice srpskih opština, javlja Radio Slobodna Evropa. Kako je sam Arifi naveo za ovaj radio, Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve prethodno postignute briselske dogovore.

Kako je Arifi dalje objasnio, od Brisela je krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog „ozbiljnih zastoja“ u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granica i ostalim temama.

Međutim, Kosovo nije dobilo odgovor, a zahtev je ponovljen 21. maja, prenosi isti radio.

„Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu, a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume – ili će se implementirati svi sporazumi, ili ni jedan,“ kazao je Arifi.

Povučena platforma kosovske vlade o dijalogu 

Danas je, takođe, kosovska vlada povukla sa dnevnog reda skupštine Kosova platformu o dijalogu sa Beogradom, a koja predlaže da vodeću ulogu u dijalogu ima kosovski predsednik, Hašim Tači. Povlačenje je izvršeno po nalogu premijera, Ramuša Haradinaja, a kosovski mediji prenose da je ovaj potez usledio nakon snažne kritike opozicionih stranaka koje osporavaju ulogu Tačija kao glavnog pregovarača u pregovorima u kojima posreduje EU.

Vučić: Nema sporazuma o energetici

Ranije danas srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ponovio je svoju više puta ponovljenu tvrdnju da „sporazuma o energetici nema“, te da Albanci „hoće da na sve načine faktički zauzmu Sever Kosova“, te da je to „suština svega“.

„Energetiku hoće da bi mogli da zauzmu Valač i da bi Gazivode mogli da zauzmu fizički,“ rekao je Vučić.

Evropska unija, dodao je, „pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica“.

„Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine miliona evra, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona evra. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa,“ kazao je dalje.

Smatra i da tehnički sporazumi moraju da se sprovedu, te, dodaje RSE – „ne dovodi u pitanje ko će da vodi politički dijalog“.

Da je Priština odbila održavanje nove runde tehničkog dijaloga prethodno je javio i Tanjug:

„Iako je EU nameravala da se ove nedelje u Briselu održi nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, prištinske vlasti su to odbile. Evropska služba za spoljne poslove je, kako nezvanično saznaje Tanjug u Briselu, pozvala predstavnike ekspertskih delegacija Beograda i Prištine da 7. i 8. juna učestvuju u novoj rundi tehničkog dijaloga.“

Ista agencija navela je, međutim, da su predložene teme bile „ZSO, sloboda kretanja, energetika i zajedničko upravljanje prelazima“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.