„Ko poklanja kuću svoju?!“

Vi morate da donesete tu sudbonosnu odluku, a to nije odluka pojedinca, to je odluka srpskog naroda – da ostanete ovde gde jeste – poručio je iz Hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici patrijarh srpski Irinej. Ovo je četvrti dan njegovog boravka na Kosovu i Metohiji. Obilazi manastire, crkve, susreće se sa narodom i obraća se javnosti, pre svega sa porukama protiv etničke podele i razgraničenja, a da se izdrži u naporima da se srpski narod sačuva na Kosovu. Takođe prenosi poruku da Srbija ne sme da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, da je Kosovo deo Srbije, istovremeno dok naglašava da treba da se poštuju druge vere i albanski narod. Uz patrijarha je srpsko sveštenstvo na čelu sa vladikom Teodosijem. Posle dužeg vremena, uz njih su viđeni i prvaci Srpske liste.

Foto galeriju pogledajte ispod:

„Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili, oteli od nekoga, ovo nam je zemlja, kako kaže naš pesnik Bećković, koju nam je Bog darovao i to što nam je Gospod darovao moramo da čuvamo i ono što smo primili od naših predaka, moramo i da uvećamo duhovno i moralno i da ostavimo u najdragocenije nasleđe onima koji dolaze posle nas“, kazao je patrijarh Irinej.

Kaže da je Srpska pravoslavna crkva uz srpski narod na Kosovu, da ga raduje to što se na Kosovu rađa više dece, i da posebno priznanje treba odati majkama. Poručuje da je važno jedinstvo među Srbima.

To je velika radost i tu radost preneću drugima, tu je naša snaga, tu je očekivanje naše koje je moćnije od svih neprijatelja naših, poručuje Patrijarh.

Stradanje je krsta dobro dete, kako kaže naš pesnik Njegoš. Ako stradamo, znamo zašto stradamo

I danas je, kao i u svim obraćanjima do sada tokom ove posete, izneo decidan stav SPC protiv etničke podele Kosova.

„Danas se ovde spominje, polaze od nekih ljudi, kako Kosovo treba ili podeliti, ili neki kompromisom rešiti, ili na kraju ima i takvih, na žalost, koji kažu da Kosovo treba da skinemo kao neki jaram s leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko a daleko su od svega onoga što je srpsko“, istakao je Patrijarh u obraćanju javnosti, u prisustvu poslanika i funkcionera Srpske liste.

„Mi ne možemo da zamislimo, a ja sam 20 godina živeo u Prizrenu da moj Prizren ode nekom drugom, da ga poklonimo… Ko poklanja kuću svoju, nego je čuva kao dar božji?!“ – postavio je pitanje Patrijarh.

Govoreći o kompromisu Beograda i Prištine, kaže da „još uvek ne znamo“, ali da „mi želimo kompromis i molimo se Bogu da dođe do kompromisa“.

Decidan je i po načinu na koji vidi kompromis: „Da Kosovo ostane u Srbiji i narodu albanskom, da im se da puno prava, dostojanstva ljudskoga, da imaju svoj jezik, svoje pravo“, te da „zemlja srpska ne može biti tuđa nego srpska“.

„Istina je da ono što se da i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno. Okupacija ne traje večno, nađe se drugo rešenje. To je stav crkve naše, ne odstupamo, tu smo sa vama, borimo se sa svim dopustivim sredstvima da se borimo i branimo“ – kaže Irinej.

„Borimo se na svaki mogući način i da ubeđujemo sve one koji tako lako i štedro daruju drugima. Hvala Bogu ima znakova da se nešto menja i u našu korist, da Srbi i Srbija ovom, drugom kosovskom prilikom sačuva ove blagoslovene prostore pored grobova svojih, da pobedi pravda, istina, zakon i poredak koji Bog blagosilja“, zaključio je Patrijarh svoju besedu pred hramom Sv. Dimitrija.

U nastavku posete, obilazi i univerzitet. A kako je protekla poseta na jugu Kosova i kakve je poruke tamo uputio čitajte u povezanim vestima:

Patrijarh Irinej u Pećkoj Patrijaršiji

Irinej srpskim đacima: Budite spremni da preuzmete kormilo kojim ćete voditi srpski narod na Kosovu i Metohiji

Patrijarh iz Prizrena: Srpski narod neće nikad moći da prihvati podeluPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.