Irinej srpskim đacima: Budite spremni da preuzmete kormilo kojim ćete voditi srpski narod na Kosovu i Metohiji

Foto: Eparhija raško-prizrenska

„Vi ste ostali na temeljima svojih predaka da sačuvate svoje svetinje, grobove svojih predaka i ovu našu svetu zemlju, blagoslovenu. Molimo se Gospodu da vam da snage da izdržite sva moguća ovosadašnja stradanja i da Gospod ulije svest onima koji su otišli sa Kosova i Metohije da ne zaborave Kosovo i Metohiju, nego da se polako vraćaju“, poručio je juče patrijarh srpski Irinej tokom svete arhijerejske liturgije u Pećkoj Patrijaršiji.

Patrijarh Irinej boravi u višednevnoj poseti Kosovu i Metohiji kako bi u predvaskršnjim danima narod ojačao u molitvi i nadi da ostane i opstane na tim prostorima, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Pročitajte i Patrijarh Irinej u Pećkoj Patrijaršiji.

Poručio je i da zna da „stradanja srpskog naroda nisu mala“, ali i dodao da je sa njima i „Gospod i sav srpski narod“.

„Budite postojani, braćo i sestre, budite dostojni svoje istorije, čuvajte ovu svetinju našu i znajte da je sav srpski narod, ne samo narod koji je u Srbiji, nego narod srpski koji je raseljen silom neprilika širom sveta, svi oni misle i mole se Gospodu, da Gospod sačuva naše sveto Kosovo i svetu Metohiju. Niste sami, sa vama je ceo srpski narod i činiće sve što može da se ove velike svetinje očuvaju i sačuvaju i da pripadnu narodu kojem pripadaju više od 1.000 godina“, rekao je Irinej.

Pored toga, dodao je i da smatra da će sa protokom vremena, situacija na KiM ići u prilog srpskom narodu.

„Bogu hvala, izgleda da oni koji su nam doprineli ovakvom stanju, ovom stradanju, polako otvaraju oči i vide da su pogrešili pa se polako povlače i nadamo se da vreme radi za nas“.

Patrijarh Irinej je u Pećkoj Patrijaršiji primio i učenike srednjih škola iz Gračanice, Prilužja, Lapljeg Sela i Gušterice sa kojim je razgovarao o značaju njihovog obrazovanja „pozivajući ih da budu spremni da preuzmu kormilo kojim će voditi srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.