Patrijarh iz Prizrena: Srpski narod neće nikad moći da prihvati podelu

Drugog dana posete metohijskim sredinama, Patrijarh srpski Irinej poručio je: „Ono što čujemo o nekoj podeli, o nekom kompromisu, to srpski narod neće nikad moći da prihvati a pogotovu srpski narod sa KiM. Ono što bi bilo najgore, najpogubnije, da se mi odreknemo Kosova, da ga nekom poklonimo. Pametan čovek ne poklanja nikome svoj dom, svoju kuću i ovo je kuća srpskog naroda“.

Patrijarh je prethodno boravio u Orahovcu, gde je uputio slične poruke u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice.

„Nije to prvi put da se borimo i da ga sačuvamo, istina, ustale su mnoge sile, moćnici ovoga sveta, ali ne zaboravimo da je Bog moćniji od svih njih. Naći će Bog put i način da nam sačuva sveto Kosovo i svetinje na Kosovu i Metohiji, samo ako budemo dostojni njegove pomoći i njegove milosti“, poručio je patrijarh.

Vernicima u orahovačkoj crkvi poručio je da je na njima „velika čast da se bore“ i da „ne gube nadu i veru“.

„Znamo da vam nije lako, ali znajte da niste sami, srpski narod misli o vama, znamo u kakvim uslovima živite. Ali za Kosovo i Metohiju vredi živeti, ali vredi i stradati, što su nam pokazali naši preci“.

„Kosovo i Metohija je naš Jerusalim, za koji su naši preci prolivali krv i polagali mnoge živote da ga sačuvaju. Uz pomoć Božiju, evo, do naših dana ono je sačuvano, da li ćemo ga i mi sačuvati? Hoćemo, ako budemo vodili bitku, ne sami, nego ako Gospod bude blagoslovio tu bitku“, rekao je Patrijarh Irinej okupljenim vernicima.

Apelovao je na solidarnost i jedinstvo umesto što se ljudi „dele“ i „svađaju“.

„Nažalost, danas je taj slučaj, i danas u tom iskušenju da smo podeljeni i da smo posvađani – više brinu o svojim interesima, o svojoj koristi nego o interesima naroda“, smatra Patrijarh.

Patrijarh je slične reči izrekao i u svom govoru tokom nedavnog obeležavanja 20 godina od bombardovanja NATO, u društvu državnog rukovodstva i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, komentarišući proteste #1od5miliona:

„Ono što danas vidimo na ulicama, to nije dobro, to daje našu snagu neprijateljima, zna se kako se dolazi na vlast, na ovaj način ne mogu doći, a mogu nauditi svom narodu i svojoj državi“.

Patrijarh je na Kosovo stigao kasno u petak – u Pećku Patrijaršiju. Manastir Visoki Dečani obišao je u subotu, a danas je boravio u Orahovcu, Velikoj Hoči, gde je obišao i Dečansku vinicu, te vinicu porodice Petrović; takođe u Prizrenu gde je obišao manastir Svetih Arhangela, i Crkvu Bogorodice Ljeviške, posle čega se uputio ka ka Zočištu. Nakon obilaska ovih svetinja, Patrijarh je prisustvovao večernjoj Službi u Prizrenskom Sabornom Hramu. Inače prošetao je gradom u kojem je 12 godina službovao kao profesor u Bogosloviji.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.