Ko je Goran Petronijević, advokat Milana Radoičića

Goran Petronijević
Foto: TANJUG/STR

U ime Milana Radoičića javnosti se obratio njegov advokat Goran Petronijević, široj javnosti poznat kao branilac Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina u Hagu. Petronijević je pročitao Radoičićevu izjavu, u kojoj je priznao da je organizovao grupu u Banjskoj i da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti u Beogradu, niti lokalnih struktura na KiM.

Goran Petronijević je poznati beogradski advokat poreklom iz opštine Medveđa. U advokaturu je ušao 2001. godine, pošto je duže od decenije bio sudija.

S mesta zamenika Okružnog suda u Beogradu otišao je u Peć na Kosovu i Metohiji, gde je od 1998. do juna 1999. godine bio sudija Okružnog suda. Petronijević je na Kosovu imao specijalni zadatak, kao specijalni istražni sudija Ministarstva pravde SRJ istraživao je ratne zločine na KiM.

Kao sudija je bio član sudijskog veća koje je 2000. godine donelo presudu protiv zvaničnika NATO zbog ratnih zločina počinjenih tokom bombardovanja 1999. godine.

U advokaturu prelazi posle promena 5. oktobra, odnosno 2001. godine. Najpoznatiji klijenti bili su mu bivši načelnik Državne bezbednosti Rade Marković, bivši načelnik Vojne bezbednost Aco Tomić, a u Hagu je zastupao Veselina Šljivančanina i Radovana Karadžića. Bio je branilac pevačici Svetlani Ceci Ražnatović, ali i pripadnicima Zemunskog klana.

Petronijević je u više navrata šokirao javnost svojim izjavama iznoseći detalje iz nekih predmeta koje je vodio.

Tako je 2019. godine šokirao izjavom da su Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, vođe zemunskog klana, koji su nađeni mrtvi u Meljaku 27. marta 2003, ubijeni ranije, a njihova lica su našminkana svežom crvenom farbom da bi se prikazalo da su ubijeni iste večeri tokom obračuna s pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ).

Objasnio je da to zna jer je sproveo svoju istragu jer je branio Sašu Pejakovića Peleta, jednog od osuđenih u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, koji je poslednji video žive Šiptara i Kuma.

Kada je u pitanju slučaj Radeta Markovića, ispričao je za medije da su mu Amerikanci nudili tri miliona dolara i promenu identiteta ukoliko optuži Slobodana Miloševića prilikom svedočenja u Hagu. Ponudu je, prema Petronijevićevim rečima, izneo nekadašnji glavni tužilac u Haškom tribunalu Džefri Najs.

Osnivač je Pokreta za Srbiju, Medijske kuće „Ruski ekspres“ i nevladine organizacije Centar za obnovu međunarodnog prava.

N1

Povezane vesti: 

Petronijević: Nema mesta vođenju postupka protiv Radoičića, došao da spreči teror

Milan Radoičić preuzeo na sebe svu odgovornost za Banjsku, podneo ostavku

Svećlja sa snimkom Radoičićeve vile na Gazivodama: Pod maskom branitelja, on i njegovi saradnici postali multimilioneri

Tužilac: Akcije se vršile uglavnom na imovini u vlasništvu Milana Radoičića

Kancelarija i SL o jutrošnjoj operaciji: Kurti koristi događaje u Banjskoj kao izgovor za nastavak terora

Policijske operacije kod Greya i u krugu KBC-a u K.Mitrovici, pretresi i u Zvečanu i Z.Potoku

Elek: Pretres izvršen u kotlarnici i vešeraju, ništa nije pronađeno, oduzet uređaj za video nadzor


O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.