Milan Radoičić preuzeo na sebe svu odgovornost za Banjsku, podneo ostavku

„Zajedno sa mojim sunarodnicima sa Severa Kosova i Metohije 24. septembra sam došao na Sever KiM u predelu Banjske. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima i zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na Severu KiM“, potvrdio je Milan Radoičić u svojoj izjavi koju je upravo pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

Radoičić je poručio „progoniteljima srpskog naroda, od Kurtija do inostratnih pomagača“, da je lično obavio logističke pripreme „za odbranu naroda od okupatora“.

„Moj čin nije imao imao nikakav drugi karakter ili nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim aranžmanom“, dodaje se u Radoičićevoj izjavi koja je pročitana na konferenciji za štampu u Medija centru Beograd.

Takođe se navodi da Radoičić o ovim aktivnostima nije nikoga obaveštavao:

„Niti strukture vlasti Republike Srbije, niti političke strukture sa Severa KiM, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo do tada već imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru“, navodi se u izjavi.

Radoičić je ujedno podneo neopozivu ostavku na funkciji potpredsednika Srpske liste.

U nastavku svoje izjave, Radoičić objašanjava šta je doprinelo tome da, kako je sam potvrdio, organizuje i realizuje aktivnosti „za odbranu naroda“.

„Nakon što je narod u više navrata pružao otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja poliitičkim razolozima i smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivijeg rezultata, jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji a da će KFOR i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda“, dodaje se.

Međutim, „ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost“, poručuje dalje Radoičić.

Naglašava da su usled toga „Kurtijeve snage“ pojačavale aktivnosti i „nelegalno okupirale Sever Kosova“, te demonstrirale silu, pucale i zastrašivale Srbe.

Dodaje  da sve motode otpora nisu dovele do poboljšanja života Srba, već „pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima“.

„U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin, jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije, a nasilno se otimaju, a srpski narod se proganja, sa konačnom namerom da se KiM etnički očisti. Zato smo bili primorani da zaustavimo proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju prištinskom režimu, međunarodnoj zajednici, da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće trpeti“, poručuje Radoičić.

Kada je reč o samom sukobu u kojem je ubijen pripadnik Kosovske policije, Radoičić navodi da je on „stradao slučajno“, a da je nakon toga došlo do žestokog okršaja sa obe strane, „u kom su poginula naša trojica drugova – heroja, koji su svoj život dali za očuvanje i slobodu KiM“.

„Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena“, dodao je Radoičić.

On svima poručuje da „nisu nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda“.

Nakon što je srpski predsednik najavio, Radoičić u ovoj izjavi sada takođe poručuje da je spreman da se odazove pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

Pročitajte još:

Petronijević: Nema mesta vođenju postupka protiv Radoičića, došao da spreči teror

Milan Radoičić preuzeo na sebe svu odgovornost za Banjsku, podneo ostavku

Svećlja sa snimkom Radoičićeve vile na Gazivodama: Pod maskom branitelja, on i njegovi saradnici postali multimilioneri

Tužilac: Akcije se vršile uglavnom na imovini u vlasništvu Milana Radoičića

Kancelarija i SL o jutrošnjoj operaciji: Kurti koristi događaje u Banjskoj kao izgovor za nastavak terora

Policijske operacije kod Greya i u krugu KBC-a u K.Mitrovici, pretresi i u Zvečanu i Z.Potoku

Elek: Pretres izvršen u kotlarnici i vešeraju, ništa nije pronađeno, oduzet uređaj za video nadzor

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.