KP: Serija izručenja optuženih u septembru – od prevare do ratnih zločina

Hapšenje policija

Ukupno šest osoba izručeno je prištinskim organima u poslednjih 20-tak dana u sklopu međunarodne saradnje, dok je Kosovo izručilo jednu – španskog državljanina. Ove osobe optužene su, odnosno osuđene zbog izvršenja različitih krivičnih dela.

Još 13. septembra iz Albanije je izručena osoba inicijala A.K. inače sa Kosova, za kojim je Priština tragala na osnovu međunarodne poternice zbog krivičnog dela prevara.

Samo dva dana kasnije usledilo je novo izručenje, i to iz Nemačke.

U pitanju je takođe osoba sa Kosova L. T, za kojom je Priština tragala na osnovu poternice zbog ubistva.

18. septembra deportovan je španski državljanin, a koji je boravio na Kosovu bez dozvole.

Već sutradan Prištini je iz Italije izručeno osuđeno lice – H. I.

Reč je o osobi sa Kosova koju je Italija osudila na 22 godine zbog trgovine narkoticima. H. I. će izdržavanje kazne nastaviti na Kosovu.

22. septembra, a nakon koordinacije i razmene informacija, crnogorske vlasti su u Podgorici uhapsile osobu za kojom se tragalo po međunarodnoj poternici.

Reč je o muškarcu M.K., državljaninu Srbije za kojim je Priština tragala zbog ratnog zločina.

Uhapšeno lice je u postupku izručenja iz Crne Gore.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti: U Crnoj Gori uhapšen srpski državljanin osumnjičen za navodne ratne zločine na Kosovu

Četiri dana kasnije iz iste zemlje je izručeno lice inicijala Š (Sh). P.

Reč je o osobi sa Kosova za kojom su takođe tragali prištinski organi na osnovu međunarodne poternice, a zbog teške krađe.

Juče je usledilo novo izručenje i to ponovo iz Nemačke.

Izručena je osoba iz Severne Makedonije – A. B. za kojom je Priština tragala na osnovu poternice zbog zloupotrebe službene dužnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.