Petronijević: Nema mesta vođenju postupka protiv Radoičića, došao da spreči teror

„Nema mesta vođenju bilo kakvog postupka protiv Radoičića“, smatra njegov advokat, Goran Petronijević, koji se danas obratio medijima u ime svog branjenika. „Došli su u svoju zemlju, kuću, da spreče dalji teror koji je evidentan, sa kojim su suočeni“, kazao je.

Goran Petrović danas je u Medija centru Beograd pročitao izjavu Milana Radoičića u kojoj se navodi da on preuzima odgovornost za ono što se u nedelju dogodilo u Banjskoj, te da je želeo da „odbrani narod od okupatora“, odnosno „terora Kurtija“.

Naveo je i da je sam obavio logističke pripreme, te da o tome nikog nije obaveštavao, uključujući zvanični Beograd i  Srpsku listu. Ujedno je potvrdio da je podneo neopozivu ostavku na mesto potpredsednika ove stranke, jer su „imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru“.

Njegov advokat, Goran Petronijević, nakon čitanja izjave, odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Radoičić ne krije, ali i da će biti dostupan srpskim organima ukoliko je to potrebno.

„Možda znam, možda ne znam gde je on. Mene štiti advokatska tajna i ja vam neću reći gde je, a da se ne krije – ne krije se. Dostupan je organima i kao što ste mogli da vidite, odazvaće se pozivu“, poručio je.

I on je demantovao tvrdnje da je Radoičić ranjen ili povređen, odnosno da je bio na VMA.

Iako poručuje da je Radoičić spreman da se odazove pozivu srpskih organa, upitan o tome da li je takav poziv stigao, Petronijević poručuje da smatra da nijedan organ „ne bi trebalo da mu postavlja pitanja“.

Svoju tezu obrazložio je time da je „KiM sastavni deo Srbije, a da na Severu borave specijalne jedinice koje tamo ne mogu tamo da borave“, te da je Radoičić odlučio da uzme stvari u svoje ruke.

„Ako je neko bio nelegalno naoružan na Severu KiM, to su upravo bile jedinice Kurtijeve policije i po nekakvim saznanjima i neke druge jedince koje se mogu smatrati paravojnim formacijama“, poručio je.

Kaže da na strani Radoičića i drugih koji su bili deo grupe „nema nikakve odgovornosti u pravcu preduzimanja ovih aktivnosti, priprema i čina koji je učinio“.

„Smatram da su oni došli u svoju zemlju, kuću, da spreče dalji teror koji je evidentan, sa kojim smo svi suočeni“, dodao je.

Petronijević tvrdi i da se protiv Radoičića ili ostalih koji su bili deo grupe ne vodi postupak, odnosno da nema informacija da je pokrenut.

„Nema mesta vođenju bilo kakvog postupka“, rekao je.

Ovaj advokat precizira da „nemam razloga da brani“ Radoičića, a ukoliko se pokrene postupak „o tom potom“.

„Ja lično mislim da on nema apsolutnog razloga za odbranu. Za odbranu ima pravo srpski narod da razmišlja na tom prostoru, jer ono što se dešava dole – pogledajte snimke, borna kola ispred obdaništa, sve je pod jednom pojačanom represijom uz opravdanje da je ovo što se gore dogodilo razlog za to. Svi znamo da to nije razlog. Već stalni napor prištinskih organa u nepoštovanju međunarodnih sporazuma a u cilju etničkog čišćenja Srba“naglasio je.

On, međutim, priznaje da problem samoorganizovanja i preuzimanja pravde u svoje ruke „nije dobar“, ali:.

„Ovo je jedna vrsta očajničkog poteza i takvi potezi postoje u istoriji usled neaktivnosti svih onih koji su zaduženi da održe nešto zbog čega su tamo. Ovo je pre svega upućeno KFOR-u zbog uloge koju ima – ‘zaštita Srba na Severu KiM“, dodao je.

Tvrdi i da je EU koja je garant primene sporazuma, nije preuzela nijednu meru kojom bi naterala Prištinu da poštuje sporazume koje je prethodno zaključila sa Beogradom.

Dupli standardi su doveli gotovo do jedne bezizlazne pozicije

Petronijević konstatuje da bi najbolje bilo da se sve rešava mirnim putem, ali:

„Videli ste iz obrazloženja (Radoičića) da postoje nesuglasice između njega i političkih predstavnika njegove liste na Severu Kosmeta i vlasti u Beogradu“, rekao je.

On podcrtava da je reč o „iznuđenom potezu koji je Radoičić preuzeo na svoju ruku“.

Upitan o ubistvu pripadnika Kosovske policije, te da saopšti više detalja o tome šta se tačno dogodilo u nedelju, Petronijević kaže da nije bio tamo i da to ne može da kaže.

Sa druge strane, tvrdi da je policajac stradao od eksplozije „koja nije bila namenjena ni njemu, ni bilo kome drugom“, a ne od metka.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li Radoičićevo priznanje znači da je autentičan snimak iz drona na kome se navodno on vidi ispred konaka manastira Banjska, Petronijević je kazao da ne može da daje nikakve sudove, jer taj snimak nije video.

Petronijević je ujedno kazao da prištinske vlasti nisu dozvolile EULEX-ovim, kao ni srpskim stručnjacima da prisustvuju obdukciji tela Srba koji su ubijeni u sukobu sa policijom, te da sumnja da se „nešto prikriva“.

„Neka saznanja idu ka tome da dvojica od trojice nisu na regularan način stradali – to znači da nisu stradali u borbenom obračunu gde pucaju jedni na druge, da su stradali od te vatre, već da je jedan naknadno nakon predaje streljan, a drugi ranjen, ubijen, odnosno overen“, dodao je ono što je prethodno kazao i srpski predsednik.

Pročitajte još:

Milan Radoičić preuzeo na sebe svu odgovornost za Banjsku, podneo ostavku

Svećlja sa snimkom Radoičićeve vile na Gazivodama: Pod maskom branitelja, on i njegovi saradnici postali multimilioneri

Tužilac: Akcije se vršile uglavnom na imovini u vlasništvu Milana Radoičića

Kancelarija i SL o jutrošnjoj operaciji: Kurti koristi događaje u Banjskoj kao izgovor za nastavak terora

Policijske operacije kod Greya i u krugu KBC-a u K.Mitrovici, pretresi i u Zvečanu i Z.Potoku

Elek: Pretres izvršen u kotlarnici i vešeraju, ništa nije pronađeno, oduzet uređaj za video nadzor

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.